direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingsregels
Plan: Bagijneweide
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP11004-0005

6.3 Bestemmingsregels

Hierna wordt - voor zover nog nodig - een toelichting op een aantal artikelen van de bestemmingsregels gegeven:

Artikel 4 Gemengd - 1

Binnen deze bestemming is sprake van meerdere toegestane functies. Binnen deze bestemming zijn de volgende functies toegelaten: wonen, bijzondere woonvormen, bedrijven passend binnen de staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging, maatschappelijke voorzieningen en sport. Er is gekozen voor een brede bestemming om de flexibililteit zo groot mogelijk te houden en bovendien tegemoet te komen aan het bestaande karakter van de wijk.

Naast woonruimte voor gezinnen, is het ook mogelijk binnen dit plangebied om bijzondere woonvormen te vestigen. Het project van IJsselheem is daar een goed voorbeeld van, waarbij voor een bijzondere doelgroep wordt gebouwd. Eventueel kan het gebouw van IJsselheem ook voor eengezinswonen worden gebruikt, als er op enig moment geen gebruik meer gemaakt zou worden van het gebouw voor bijzondere doelgroepen.

Artikel 5 Gemengd - 2

Deze bestemming is, net als gemengd 1, een heel flexible bestemming. Er is bovendien nog de mogelijkheid kantoren te vestigen. Deze extra functie wordt mogelijk gemaakt vanwege de onzekerheid van hoe de watertoren ingevuld zal gaan worden en om extra procedure zoveel mogelijk te voorkomen.

Artikel 6 Groen

In de bestemming zijn paden voor langzaam verkeer toegestaan maar geen parkeervoorzieningen. Binnen de bestemming zijn speelvoorzieningen, kunstobjecten en dergelijke mogelijk.

Binnen deze bestemming mogen overal gebouwtjes voor openbare nutsvoorzieningen en maatschappelijke voorzieningen tot 50 m² en met een goothoogte tot 3 meter en een nokhoogte tot 6 meter worden gebouwd.

Er is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van de bestemming groen naar de bestemming Verkeer - Erftoegangsweg, maar alleen ten behoeve van de parkeerfunctie. Deze wijzigingsbevoegdheid kan worden gebruikt als de watertoren opnieuw wordt ingevuld en er ten behoeve van deze functie voorzien moet worden in extra parkeerruimte op eigen terrein. Het aangegeven wijzigingsgebied is eigendom van de eigenaar van de watertoren.

Artikel 7 Verkeer - Erftoegangsweg

Deze bestemming is opgenomen voor het verkeers- en verblijfsgebied met een erftoegangsfunctie. Het heeft een inrichting gericht op gemengd verkeer in een 30 kilometer gebied. Behalve de rijbanen zelf worden ook de bijbehorende bermen, voetpaden, fietspaden en parkeerplaatsen in de bestemming opgenomen. Ook groenvoorzieningen en speelvoorzieningen zijn als onderdeel van de verblijfsfunctie mogelijk in deze bestemming. Binnen deze bestemming mogen ook gebouwtjes voor openbare nutsvoorzieningen en maatschappelijke voorzieningen tot 50 m² en met een goothoogte tot 3 meter en een nokhoogte tot 6 meter worden gebouwd.

Dubbelbestemming

Deze bestemming valt samen met andere bestemmingen en wordt daarom dubbelbestemming genoemd.

Artikel 9 Waarde - Archeologie 

Uitgangspunten voor deze dubbelbestemming zijn:

  • De gebieden die volgens de gemeentelijke archeologische waarderingskaart een grote vondstkans hebben (50% of meer) zijn mede bestemd tot archeologisch waardevol gebied.
  • Bij de regeling voor de dubbelbestemming is nauwe aansluiting gezocht bij de Wet op de archeologische monumentenzorg.
  • Bij verstoringen in de bodem met een grotere diepte dan 0,5 meter en een grotere oppervlakte dan 100 m² zijn specifieke bouwregels en een omgevingsgunningenstelsel conform de regeling uit de Wet op de archeologische monumentenzorg van toepassing.

Artikel 10 Waterstaat - Waterkering

Deze dubbelbestemming omvat, voor zover gelegen binnen het plangebied, langs het Almelose Kanaal een dubbelbestemming Waterkering.
Bouwwerken ten behoeve van andere bestemmingen, welke met deze dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' samenvallen, mogen uitsluitend worden gebouwd met toepassing van een afwijking, mits geen afbreuk wordt gedaan aan de waterstaatsbelangen en vooraf advies is ingewonnen van de waterstaatsbeheerder.
Naast deze dubbelbestemming blijft de keur van het waterschap Groot Salland onverkort van kracht. Op grond van de keur is voor een aantal werken en werkzaamheden een watervergunning van het waterschap nodig.
Ter voorkoming van dubbele regelgeving en bevoegdheidsconflicten en ter voorkoming van een onnodig star en bij een wijziging van de keur snel verouderend bestemmingsplan zijn de voorschriften van de keur niet inhet bestemmingsplan opgenomen.
Bij het verlenen van een omgevingsvergunning ten behoeve van een andere (dubbel)bestemming dienen niet alleen de belangen van deze bestemmingen te worden afgewogen, maar ook de waterstaatsbelangen. Voor werken en werkzaamheden met betrekking tot het aanbrengen van rivier- en kanaalverlichting, bebakeningvoorwerpen en waterstandsignalerende apparatuur is geen omgevingsvergunning nodig.