direct naar inhoud van 5.5 Archeologie
Plan: Bagijneweide
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP11004-0005

5.5 Archeologie

Op de lokatie Bagijneweide is in maart 2012 een Inventariserend Veldonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek heeft als doel om te achterhalen of er archeologische sporen aanwezig zijn. Het gebied is op de Archeologische Waarderingskaart Zwolle aangegeven met een archeologische waarde van 50 %. Deze waarde is gebaseerd op de mogelijke aanwezigheid van een natuurlijke dekzandrug in het gebied. Dekzandruggen waren in de prehistorie en middeleeuwen de meest gunstige lokaties om te wonen.

In het gebied zijn twee proefsleuven aangelegd waaruit inderdaad blijkt dat in het noordwestelijke deel dekzand aanwezig is. Opmerkelijk is dat ook in de tweede proefsleuf in het zuidoostelijke deel dekzand is aangetroffen. Tijdens het onderzoek is goed gelet op zogenaamde archeologische indicatoren in het dekzand. Gedoeld wordt dan op houtskool, fragmenten aardewerk en stukjes vuursteen. Deze zijn niet aangetroffen. Het ontbreken van archeologische indicatoren en de lage ligging ten opzichte van NAP van het dekzand maakt aannemelijk dat er in het gebied in de prehistorie en middeleeuwen niet is gewoond.

De oudste sporen die zijn aangetroffen betreffen twee sloten. In een van de sloten was het skelet van een schaap/geit aanwezig. De lage ligging van het gebied maakt dat het terrein vanaf de 19de eeuw drastisch werd opgehoogd.

In dit ophogingspakket zijn tijdens het onderzoek een aantal kuilen waargenomen met vondstmateriaal uit de periode 1870-1900. Van dit vondstmateriaal is een selectie gemaakt voor een nadere uitwerking. Bewoningssporen uit de 19de eeuw zijn niet aangetroffen. Een groot deel van het terrein is later verstoord door de aanleg van de putringen die als fundering zijn gebruikt voor de gebouwen van Het Palet.

Op basis van het Inventariserend Veldonderzoek kan het gebied worden vrijgegeven en zijn er geen archeologische voorwaarden meer aan verbonden.