Plan: | Bagijneweide |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP11004-0005 |
Ontwikkelingskader 'Gedroomd Diezerpoort'
Op 6 december 2010 heeft de raad als vervolg op de ontwikkelingsvisie 'Diezerpoort ben ik', het ontwikkelingskader 'Gedroomd Diezerpoort' vastgesteld. Hiermee geeft de raad richting en kader aan voor een duurzame versterking van de wijk in sociaal en economisch opzicht.
Stedenbouwkundig Programma van eisen
In mei 2009 is de Nota van Uitgangspunten voor het project Bagijneweide door de raad vastgesteld. De Nota van Uitgangspunten is in mei en juni 2009, in samenwerking met bewoners en gebruikers, verder uitgewerkt tot een Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE). Het doel is het vastleggen van wensen, eisen en randvoorwaarden waaraan de ontwikkeling van de Bagijneweide moet voldoen. Daarbij gaat het om een integrale visie op het gehele gebied. De ontwikkeling en uitwerking van de visie zal per deelgebied gebeuren. Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen Bagijneweide is op 6 december 2010 door de gemeenteraad vastgesteld.
Uitgangspunt daarbij is de vorming van een centraal plein, waarop bebouwing zich richt. Er zijn routes en zichtlijnen van binnen naar buiten en de overgangen zijn gemarkeerd.
Voor wat betreft de wanden is het uitgangspunt dat er een herkenbare eenheid van de nieuwe bebouwing ontstaat, met een uitstraling en allure die past in de buurt. De wanden spiegelen de bestaande bebouwing aan de Rhijnvis Feithlaan en Bagijnesingel en zorgen voor een herkenbare rand langs Nieuwe Vecht en Turfmarkt.
Het bestemmingsplan is deels conserverend en biedt deels mogelijkheden voor ontwikkelingen. Er zijn binnen het plangebied een aantal cultuurhistorisch waardevolle gebouwen aanwezig. Voor zover die gebouwen monumenten betreffen, worden deze beschermd door monumentenwetgeving en zullen veranderplannen altijd in dat licht worden getoetst.
Uitgangspunt is dat de cultuurhistorische waarden van de ruimtelijke structuur en de bebouwing in de stedenbouwkundige opzet van dit bestemmingsplan worden gerespecteerd. Daartoe is een cultuurhistorische analyse opgesteld. Zie paragraaf 2.2.2 Cultuurhistorische structuur.
En zie ook Bijlage 2 Waardenkaart objecten, complexen en structuren.
Er is nader onderzoek nodig naar de wijze en mate van verdere bescherming. Hierop kan niet gewacht worden. Het kost tijd om tot nadere analyse te komen, mede omdat Bagijneweide onderdeel uitmaakt een groter gebied. Verdere bescherming zal daarom later plaatsvinden door middel van een partiële planherziening, waarbij de op verdere bescherming gerichte dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie met bijbehorende regels zal worden toegevoegd.