Plan: | Ceintuurbaanzone |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP11002-0004 |
Algemeen: Het gebied maakte in 1832 deel uit van de 'Landen agter den Oosterenk'. Het gebied heeft als oostgrens het riviertje de Aa en wordt gekenmerkt door een onregelmatige blokverkaveling. De ondergrond van Zwolle kan gekenmerkt worden als een wasbordstructuur; hogere gebieden (dekzandruggen) worden afgewisseld met lagere, nattere gebieden (rivieren en beekdalen). In de dalvormige, drassige komkleilaagten rondom de Zwolse dekzandruggen stroomde het water van het zuidoosten naar het noordwesten, de kant op van Mastenbroek. Tussen de zandhoogte van Dieze-Oosterenk en die van Langenholte-Berkum werd het water afgevoerd door de Westerveldse Aa.
Haaks op deze wasbordstructuur ligt de hoofdinfrastructuur van Zwolle. Tot net na de oorlog was de Diezerstraat met zijn aanloopstraten het belangrijkste onderdeel van de infrastructuur. Vanaf de jaren ´50 /´60 is de rijksweg A28 het belangrijkste onderdeel van de infrastructuur. De oriëntatie van deze wegen is tegengesteld aan die van de ondergrond: dus van het zuidwesten naar het noordoosten.
Het gebied bevindt zich dus op de overgang van de dekzandruggen van Dieze en Wipstrik naar het beekdal van de Westerveldse Aa. De Westerveldse Aa was oorspronkelijk de natuurlijke grens tussen de stad Zwolle en het omliggende buitengebied. Het zijn deze delen van de stad waar zich door de tijd heen continu stedelijke transformatieprocessen afspelen. De ruimtelijk functionele kenmerken van de gebied zijn: een sterke menging van functies, waaronder bedrijven, kantoren, onderwijsinstellingen, gezondheidszorg, sport en recreatie, etc.
Kaart 4: een fragment uit de historische atlas van de situatie rond 1917.
Oosterenk Stadioncomplex: Na de aanleg van enkele kleine terreinen opende de Stilo (Stichting Lichamelijke Opvoeding) in 1935 het gemeentelijk sportpark aan de Ceintuurbaan. Dit heeft dienst gedaan tot 1974. Belangrijk onderdeel van het sportpark was het stadion van PEC Zwolle (PH (Prins Hendrik) - EDN (Ende Desespereert Nimmer) - Combinatie). Deze vereniging was de voorloper van FC Zwolle dat in 2012 wederom vernoemd is tot PEC Zwolle. In 2007 is het oude Oosterenk Stadion gesloopt en is begonnen met de uitvoering van de plannen voor de bouw van het nieuwe Oosterenk stadioncomplex van PEC Zwolle, dat op dezelfde plaats is teruggebouwd.
Wipstrikpark: De locatie aan de Nieuwe Wetering was tot een aantal jaren geleden in gebruik als kleinschalig bedrijventerrein. Hier was een betonfabriek gevestigd, naast enkele typische stadsrandactiviteiten, zoals opslag en expositie. Na verplaatsing van de meander van de Nieuwe Wetering is de locatie in de loop van de 20e eeuw geleidelijk in gebruik genomen voor stedelijke functies als wonen.