direct naar inhoud van 1.1 Samenvatting
Plan: Kamperpoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP10021-0004

1.1 Samenvatting

Inleiding

Dit plan betreft het bestemmingsplan Kamperpoort.

Dit bestemmingsplan voor de bestaande wijk Kamperpoort is het 13e plan dat is opgesteld in het kader van het project Zwolle op Orde. Het plan van aanpak voor dit project is in 2003 vastgesteld door de raad.

Voor de bestaande wijk Kamperpoort gelden momenteel 9 bestemmingsplannen. Het oudste plan stamt uit 1958. Het jongste uit 2011.

Beoogd effect

Het bestemmingsplan Kamperpoort beoogt te voorzien in een actueel juridisch-planologisch toetsingskader, waarbij behoud van de huidige structuur van de wijk het uitgangspunt is.

Op grond van de overgangsregeling van de Wet ruimtelijke ordening vervalt op 1 juli 2013 het planologisch toetsingskader van de plannen, welke voor 1965 zijn vastgesteld. In Kamperpoort gaat het om het Uitbreidingsplan Gasthuislanden Zwolle dat geldt voor een beperkt deel van het plangebied, nabij de Katerdijk en het Zwarte Water.

Uitgangspunt bij het bestemmen van het bebouwde en het onbebouwde gedeelte van de wijk is het behoud van de bestaande ruimtelijke en functionele structuur en het vastleggen van bestaand (sectoraal) beleid dat van toepassing is voor de wijk. In enkele gevallen vinden er beperkte wijzigingen plaats in de bestaande planologische situatie:

  • Op de erven bij woningen zal de nieuwe gemeentelijke standaard voor aan- en bijgebouwen uit 2007 van toepassing zijn. Dit kan leiden tot enige verdichting op erven.
  • Door de wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening op 1 januari 2012 moet bij het vaststellen van bestemmingsplannen rekening worden gehouden met cultuurhistorische waarden. Daartoe is een cultuurhistorische analyse opgesteld. In deze analyse zijn verschillende gebouwen en structuren in de wijk als cultuurhistorisch waardevol aangemerkt. De meeste gebouwen zijn in dit bestemmingsplan al voorzien van een conserverende bestemming. Er is echter nader onderzoek nodig naar de wijze en mate van verdere bescherming. Hierop kan niet gewacht worden omdat per 1 juli 2013 het recht op het innen van leges voor nagenoeg het hele plangebied komt te vervallen. Verdere bescherming zal daarom later plaatsvinden door middel van een partiĆ«le planherziening, waarbij de op verdere bescherming gerichte dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie met bijbehorende regels zal worden toegevoegd.
  • Op 6 januari 2009 heeft het college ingestemd met de herbestemming van Katerdijk 1 (huize Hofvliet) voor gemengde doeleinden gericht op wonen, maatschappelijke doeleinden, kantoren en dienstverlening. Om dit te effectueren is voor huize Hofvliet een bestemmingsplan in procedure gegaan en inmiddels onherroepelijk geworden. De inhoud hiervan is overgenomen in dit conserverende bestemmingsplan.

Voor de Kamperpoort is in mei 2007 het Stedenbouwkundig Ontwikkelingsperspectief door de raad vastgesteld. De volgende deelprojecten voor de herstructurering van Kamperpoort zijn opgenomen in het bestemmingsplan en zorgen voor een wijziging in de bestaande planologische situatie.

  • Nieuwe Haven - De voormalige bebouwing aan de Lijnbaan en de Vos de Waelstraat heeft plaatsgemaakt voor het nieuwe woon-zorgcentrum de Nieuwe Haven aan de Vos de Waelstraat en seniorenwoningen aan de Lijnbaan. Deze vergunde situatie is als zodanig opgenomen in het bestemmingsplan.
  • Fenixterrein - Het voormalige industrieterrein De Fenix heeft plaatsgemaakt voor de bouw van een nieuwe aantrekkelijke woonlocatie. De vergunde situatie is als zodanig opgenomen in dit bestemmingsplan.

  • Lankhorstlocatie - Voor de locatie waar het voormalige Lankhorstgebouw stond (hoek Lijnbaan - Fenixhof) wordt een herontwikkeling voorzien met woningen en complementaire functies in de plint. Deze mogelijkheid voor herontwikkeling is in het bestemmingsplan verwerkt in de vorm van een gebied met een wijzigingsbevoegdheid.
  • Kleine Voort/Lijnbaan - Aan de Kleine Voort/Lijnbaan is inmiddels een nieuw wooncomplex verrezen. De nieuwe vergunde situatie is als zodanig opgenomen in dit bestemmingsplan.
  • Waterberging Meeuwenlaan - Over de realisatie van de waterberging aan de Meeuwenlaan is inspraak gevoerd. Het plan is als zodanig opgenomen in dit bestemmingsplan.

Op 14 december 2010 heeft het college besloten om onderhandelingen te starten over verlenging van het huurcontract van de IJsselhallen dat op 31 december 2013 afloopt. Door deze inzet op verlenging van het huurcontract wordt uitdrukking gegeven aan temporisering van ontwikkelingen op het terrein van de IJsselhallen. Gelet hierop is in het conserverende bestemmingsplan Kamperpoort de bestaande legale situatie van de IJsselhallen opgenomen. Hierbij is aansluiting gezocht bij de activiteiten die volgens het huurcontract en de milieuvergunning uitvoerbaar zijn.

Argumenten

Het plan geeft uitvoering aan het project Zwolle op Orde dat erop gericht is voor het jaar 2013 over actuele bestemmingsplannen te beschikken.

Voor Kamperpoort zijn nu verschillende bestemmingsplannen van toepassing waarvan de voorschriften erg van elkaar verschillen en slecht toe te passen zijn. Ten slotte zijn in de loop der jaren voor diverse vrijstellingsprocedures gevoerd. Deze bouwplannen zijn tot op heden nog niet in een bestemmingsplan verwerkt. Het nieuwe plan voorziet in een actuele, uniforme, eenvoudige en gestandaardiseerde regeling.

Door vaststelling van het plan is het innen van leges voor 10 jaar veilig gesteld.

Op grond van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening vervalt na 1 juli 2013 het recht om ter zake leges te innen voor plannen die ouder zijn dan 10 jaar. Dit nieuwe plan zal voor 10 jaar na vaststelling recht op inning van leges geven. Bovendien is de verwachting dat het digitaal vervaardigde plan gemakkelijk kan worden bijgesteld.

Financiƫn

Er zijn geen kosten voor de gemeente.

Dit grotendeels conserverende bestemmingsplan brengt geen extra kosten voor de gemeente met zich mee. Het is niet nodig een exploitatieplan op te stellen.