Plan: | Diezerpoort |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP10017-0004 |
Het accommodatiebeleid is ondersteunend aan het gemeentelijk sociaal beleid. Accommodaties vormen de fysieke uitkomst van beleidsontwikkeling op terreinen als welzijn, zorg, sport, onderwijs en cultuur. Het in stand houden van een accommodatie is nadrukkelijk nooit een doel op zich, maar één van de middelen waarmee de gemeente activiteiten faciliteert die substantieel bijdragen aan bijvoorbeeld de sociale samenhang en leefbaarheid in een wijk.
De gemeente probeert om meer aansluiting te zoeken bij trends en majeure bewegingen in het veld. Omdat deze bewegingen niet alleen vanuit de gemeente, maar ook vanuit het maatschappelijk veld worden gevoed, blijken ze veel sterker en veel meer tot resultaat te leiden. Dit sluit aan bij de wens om vanuit de gemeente vooral de regierol te vervullen op sociaal terrein. Voorbeelden van deze bewegingen in het veld zijn de Brede School, de Woonzorgzones en ook de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Deze ontwikkelingen nemen een steeds dominantere plaats in als het gaat om het versterken van de sociale cohesie, het vergroten van de leefbaarheid en de revitalisering van wijken. Initiatieven vanuit het veld en de gemeente hebben ertoe geleid dat voorzieningenclusters zijn ontstaan, afgestemd op de behoeften in de wijken.
Voor zover belanghebbende groepen daartoe niet in staat zijn, zorgt de gemeente in de voorwaardenscheppende sfeer voor voldoende en kwalitatief goede accommodaties, evenwichtig over de stad gespreid. Voorts moet het strategisch accommodatiebeleid een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling dat Zwolle levensloopbestendige wijken krijgt. Hiervoor moet het voorzieningenniveau op peil, toegankelijk en aantrekkelijk zijn. Voorzieningen voor jong en oud, draagkrachtig en minder draagkrachtig, autochtoon en allochtoon, mensen met of zonder beperking.
Burgemeester Roelenweg Oost
De gemeenteraad heeft op 26 maart 2007 het Stedelijk Kompas Zwolle 2007 vastgesteld waarin het plan van aanpak voor de maatschappelijke opvang in de gemeente is opgenomen.
In het raadsbesluit van 21 april 2008 staat over geclusterde voorziening onder andere het volgende:
De raad besluit: 'De gemeentelijke structurele subsidie voor zorg en opvang in de nieuwbouw van de Herberg en geclusterde voorziening te verlenen aan de zorginstellingen die op dit moment de zorg en opvang verzorgen, ten behoeve van de in het overzicht in hoofdstuk 3 van dit voorstel omschreven activiteiten.'
In de toelichting wordt hierover het volgende opgemerkt:
'De op de locatie Burgemeester Roelenweg Oost te realiseren geclusterde voorziening omvat 2000 m² b.v.o. Er is voor gekozen de volgende functies er een plaats te geven:
de gebruiksruimte, de nachtopvang voor verslaafde dak- en thuislozen, de methadonverstrekking, de dagopvang Bonjour en het hostel. Het CWZW Leger des Heils Overijssel is zorgverlener voor Bonjour, Tactus verslavingszorg verleent de zorg in de gebruiksruimte, de nachtopvang voor verslaafde dak- en thuislozen, de methadonverstrekking en het hostel.'