direct naar inhoud van 1.1 Algemeen
Plan: Buitengebied - Haerst, Tolhuislanden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP10016-0004

1.1 Algemeen

De gemeente Zwolle heeft een achterstand in het “groot onderhoud” van de planologische regelingen. Op zichzelf is dat niet bijzonder, want net als in veel andere gemeenten is de aandacht de laatste jaren vooral uitgegaan naar nieuwe ontwikkelingen. Het is tijd om de achterstand in te halen. Voor het stedelijk gebied is in 2003 een begin gemaakt met het project Zwolle op Orde. Inmiddels zijn de bestemmingsplannen voor meer dan de helft van het stedelijk gebied geactualiseerd. Her project loopt nog tot en met 2013.

Voor het buitengebied is op 30 maart 2009 de beleidsnota Visie Buitengebied vastgesteld door de raad. Als schakel tussen deze visie en het bestemmingsplan heeft de raad op 25 januari 2010 de Nota van uitgangspunten bestemmingsplan Buitengebied vastgesteld. Belangrijk onderdeel is dat er voor verschillende deelgebieden bestemmingsplannen worden gemaakt.

Het bestemmingsplan Buitengebied Zwolle is in 1979 vastgesteld. Binnen deze bestemmingsplannen zijn talrijke partiële herzieningen en wijzigingsplannen opgesteld en vele vrijstellingsprocedures gevolgd. Een groot deel van deze plannen is verouderd, dat wil zeggen ouder dan tien jaar. Bovendien is aan het bestemmingsplan buitengebied Zwolle gedeeltelijk goedkeuring onthouden. Zowel door gedeputeerde staten van Overijssel als door de Kroon. De onvolkomenheden zijn echter grotendeels niet gerepareerd. Daardoor komt het bijvoorbeeld nog voor dat een aantal agrarisch bedrijven niet beschikt over een adequaat agrarisch bouwblok. Daardoor is voor veel bouwplannen een planologische procedure nodig. Een beperkt aantal plannen dateert zelfs van voor het in werking treden van de Wet op de Ruimtelijke Ordening in 1965. De vele planologische regelingen bedekken Zwolle als een onoverzichtelijke lappendeken. De diverse regelingen zijn verouderd en voldoen niet aan de actuele juridisch technische eisen die gelden voor het opstellen van bestemmingsplannen.

Daarnaast is problematisch dat de verouderde bestemmingsplannen sommige ontwikkelingen uitsluiten die passen in het huidige ruimtelijke beleid. Het gevolg is een dat voor bijna alle nieuwe ontwikkelingen een afzonderlijke planologische procedure noodzakelijk is.

De ad hoc procedures leggen in toenemende mate beslag op de ambtelijke dienst. Dit is niet alleen nadelig voor het gemeentebestuur en de ambtelijke dienst, maar zeker ook voor de burger die hierdoor bijvoorbeeld langer moet wachten op een bouwvergunning.

Bovendien wordt het problematisch dat sommige ongewenste ontwikkelingen niet meer geweerd kunnen worden.

Samenvattend kan gesteld worden dat zich in het buitengebied van Zwolle vele ontwikkelingen voordoen die om een sturing van het gemeentebestuur vragen. Aangezien het actuele beleid niet is geïntegreerd in de actuele bestemmingsplannen, beschikt het gemeentebestuur niet over een inzichtelijk, actueel en adequaat instrumentarium voor het beheersen en sturen van die ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied.