direct naar inhoud van 3.7 Volkshuisvestingsbeleid
Plan: Stadshagen I
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP09012-0005

3.7 Volkshuisvestingsbeleid

Algemeen

Het gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid is er op gericht voldoende huisvestingsmogelijkheid te bieden voor hen die in Zwolle willen wonen. De blik is daarbij niet alleen gericht op uitbreiding van het aantal woningen in de uitleggebieden maar zeker ook op de bestaande stad. Het streven is gevarieerde woonmilieus te realiseren: van centrumstedelijk tot dorps.

Komende ontwikkelingen in Stadshagen

In het meest westelijk deel van het plangebied (Werkeren) is de woningbouw nog niet voltooid. Langs de spoorlijn Zwolle-Kampen moeten nog twee woonwagenstandplaatslocaties gerealiseerd worden (W6 en W7).

Het gebied 'Carré' is nog hoofdzakelijk onbebouwd. In totaliteit gaat het hier om ruim 200 woningen, waarvan er thans 50 in aanbouw of gereed zijn.

Het deelgebied De Hagen is bestemd voor vrijstaande woningen in particulier opdrachtgeverschap. De eerste fase is gereed. De tweede fase van 40 kavels is deels in uitvoering.

Het deelgebied De Hoven is zo goed als gereed. Alleen het appartementenproject Parkzicht moet nog (her-)ontwikkeld worden. Het zelfde geldt voor de noordoosthoek van het deelgebied Rietkraag, waar nog een locatie (voorheen Tamarinde) op (her-)ontwikkeling wacht.

Van het programma voor Frankhuis (buiten het plangebied) liggen twee kavels voor vrijstaande woningen nog net binnen het plangebied.

Aan de Klokkengieterlaan zijn plannen in ontwikkeling voor een zestal woonwerkwoningen en een gebouw voor begeleid wonen van de Van den Bentstichting.

Rond de Oude Wetering zijn de geplande woonterpen met vrijstaande woningen grotendeels gerealiseerd, met uitzondering van de zogeheten terp 5 en twee kavels naast het KPN-schakelstation.

De ontwikkeling van drijvende woonvormen in het water nabij de Elzenmos gaat niet door.

Voor de ontwikkeling van 15 woonschepen cq luxe waterwoningen in de Milligerplas hebben burgemeester en wethouders in februari 2006 een startnotitie vastgesteld.

Ligplaatsenverordening woonschepen

Het doel van deze verordening die in 2005 door de raad is vastgesteld is te regelen waar en onder welke voorwaarden ligplaatsen kunnen worden ingenomen en regels te stellen in het belang van de veiligheid, milieuhygiëne en volksgezondheid. Bij het aanwijzen van acceptabele ligplaatsen gaat het om een afweging van planologische en nautische belangen. Voor het Zwarte Water zal tevens toestemming van Rijkswaterstaat verkregen moeten worden voordat een ligplaats kan worden aangewezen.
De acceptabele ligplaatsen zijn door de gemeenteraad vastgelegd op de zogenaamde ligplaatsenkaart die als bijlage deel uitmaakt van de verordening.