Plan: | Zuidbroek, 1e partiele herziening 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2010000028-0003 |
Bestemmingsplan Zuidbroek, 1e fase (2008)
Dit bestemmingsplan is op 26 augustus 2008 vastgesteld door de gemeenteraad en op 19 november 2008 goedgekeurd. Er waren geen bezwaren ingediend.
Het plangebied heeft daarin de bestemming "Wonen".
Woonvisie 2010-2015
Ten tijde van de prestatieafspraken die de gemeente in 2006 met de provincie Overijssel heeft gesloten over woningbouw was er nog sprake van een groeiambitie voor de gemeente Wierden naar 25.000 inwoners. Woningbouwprojecten zoals bijvoorbeeld Zuidbroek in Wierden en de Berghorst in Enter zijn opgepakt om deze ambitie waar te maken.
Door de recente demografische ontwikkelingen en de economische crisis geven de landelijke woningbouwrapportages aan dat ook de provincie Overijssel op termijn niet aan enige krimp van de woningmarkt ontkomt. Verder ingezoomd blijkt dat binnen de gemeente Wierden ook niet aan deze ontwikkelingen ontkomt. In de nieuwe prestatieafspraken over woningbouw die op 28 januari 2010 door gemeente en provincie Overijssel zijn ondertekend, is de groeiambitie daarom bijgesteld. Deze bijstelling is doorvertaald in de gemeentelijke Woonvisie die op 14 september 2010 is vastgesteld door de raad.
Uit het woonwensenonderzoek, dat voorafging aan het opstellen van de nieuwe Woonvisie 2015, blijkt dat er in vergelijking met het verleden momenteel met name vraag is naar woningen voor senioren en starters. Deze verschuivingen zijn logisch in het licht van de samenstelling van de Wierdense woningmarkt (80% van de woningvoorraad is eigen woningbezit en 80% daarvan bestaat uit tweekappers en vrijstaande woningen) en het huidige moeilijke economische klimaat. Het aantal tweekappers dat in de geldende bestemmingsplannen is opgenomen strookt daarom niet meer met de vraag. Zeker niet wanneer we dit afzetten tegen het aanbod van dit type woning vanuit de bestaande woningvoorraad.
Dit is bijvoorbeeld ook de reden dat het woningbouwprogramma in de Berghorst opnieuw tegen het licht wordt gehouden. Omdat hier nog geen bestemmingsplan voor is vastgesteld, kan het conceptplan op voorhand nog worden aangepast. Voor Zuidbroek ligt dit anders, omdat hiervoor enkele jaren geleden al een bestemmingsplan is vastgesteld. Om een gevarieerd woningaanbod te houden, blijven er zeker tweekappers in Zuidbroek gebouwd worden. Maar tevens zullen wij goed moeten kijken of er ruimte is om in te spelen op de veranderende woningvraag voor de komende jaren. Het bestemmingsplan wat nu voorligt is daar een voorbeeld van.
Eén van de instrumenten die het gemeentebestuur heeft om een actief beleid te voeren om de kwaliteit van de leefomgeving te bevorderen, is het welstandstoezicht. Het welstandstoezicht gebeurt op basis van het door de gemeenteraad vastgestelde beleid. Via haar welstandsnota wil de gemeente de ruimtelijke kwaliteit van de dagelijkse leefomgeving duurzaam bevorderen. Hiervoor zijn verschillende criteria ontwikkeld die bij de welstandsbeoordeling van een bouwplan een rol spelen.
Het welstandsbeleid van de gemeente Wierden is opgesteld vanuit de overtuiging dat de lokale overheid het belang van een aantrekkelijke gebouwde omgeving dient te behartigen. Door het opstellen van een welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief en inzichtelijk welstandstoezicht inrichten. Het welstandsbeleid in de gemeente Wierden kent algemene en gebiedsgerichte welstandscriteria.
Voor de woonwijk Zuidbroek heeft de gemeenteraad een beeldkwaliteitsplan vastgesteld. Het plangebied valt binnen cluster 2.
Bij externe veiligheid gaat het om de risico's op de omgeving die samenhangen met het produceren, verwerken, opslaan en vervoeren van gevaarlijke stoffen. Deze risico's doen zich voor rondom zowel risicovolle inrichtingen, transport-assen of buisleidingen waarover respectievelijk waardoor gevaarlijke stoffen worden vervoerd. Het gemeentelijke externe veiligheidsbeleid is beschreven in het rapport "Externe veiligheidsbeleid gemeente Wierden" dat op 13 maart 2007 door de gemeenteraad is vastgesteld. Doel van het externe veiligheidsbeleid is om duidelijk te maken welke externe veiligheidsrisico's in de gemeente Wierden aanwezig zijn en hoe met deze en toekomstige risico's moet worden omgegaan. Dit betekent dat onder meer invulling wordt gegeven aan de wettelijke verplichting om het groepsrisico en het plaatsgebonden risico te overwegen.