direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Centrum Enter
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2010000022-0002

3.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Centrum Enter

In de kadernotitie is de visie verwoord voor de ontwikkelingsrichting van het centrum van Enter voor de komende jaren. Het doel van de ruimtelijke visie is het bepalen van het ruimtelijk kader dat waarborgen biedt voor:

a. versterking van de kwaliteit van het centrum als winkelcentrum;
b. versterking van de kwaliteit van het centrum als verblijfsgebied;
c. versterking van de beeldkwaliteit van het centrum;
d. verbetering van de verkeersveiligheid in het centrum;
e. verbetering (diversiteit) van het woningaanbod.

Gekozen is voor een ruimtelijke structuur die een richting geeft aan oplossingen voor de hiervoor gestelde doelstellingen. Hierbij is als uitgangspunt gehanteerd dat de huidige ruimtelijke basisstructuur zal worden gehandhaafd. Een structuur die zich kenmerkt door drie deelgebieden met elk een eigen karakter. Een onderdeel van de visie is om deze drie deelgebieden beter aan elkaar te koppelen. "Behoud het goede en het eigen karakter maar voeg daaraan versterkende elementen toe". In deze visie worden oplossingen gekozen die maken dat het centrum van Enter als één geheel ervaren wordt met daarbinnen deelgebieden met elk een eigen accent:

  • 1. het rustieke en karakteristieke noordelijk deel;
  • 2. een middendeel waarin de commerciële voorzieningen en de sociaal-maatschappelijke voorzieningen centraal staan;
  • 3. een zuidelijk deel; waar de woonfunctie centraal staat.

Deze visie vormt zoals gezegd het ruimtelijke kader voor de middellange termijn ontwikkelingen. Hierin worden duidelijke keuzes gemaakt zoals het handhaven van de lintstructuur. Tevens worden drie ontwikkelingslocaties aangegeven elk bestaande uit een plein.

Het centrum van Enter kenmerkt zich (in de visie) door een gezellig plein waarover men het centrum binnenrijdt, een centraal gelegen plein in het hart, en een gezellig plein waarover men het centrum weer verlaat Ingrijpende herinrichting van de Dorpsstraat is hierdoor niet per se noodzakelijk. De visie laat wel voldoende ruimte om onduidelijke en/of onveilige verkeerssituaties op te heffen en biedt meer ruimte voor het creëren van verblijfsgebieden. Het winkelen, het wonen en het verblijven/recreëren in de Dorpsstraat van Enter is aantrekkelijker gemaakt. Daarbij is bij nieuwbouw meer rekening gehouden met architectuur die qua maat, schaal en parcellering beter aansluit bij de stijlkenmerken van de bebouwing in het karakter en sfeervolle noordelijke deel van het centrum van Enter. Een centrum dat door de combinatie van woningen en voorzieningen, gecombineerd met meer ruimte voor evenementen, een dynamisch geheel vormt.

De kracht van deze visie is dat deze niet van bovenaf wordt opgelegd, maar is ontstaan vanuit interactie tussen alle betrokken partijen: bewoners, ondernemers, gemeentebestuur, belangenbehartigers en externe adviseurs.

De visie kan als volgt worden samengevat:

  • 1. laat een compacter winkelgebied ontstaan;
  • 2. versterk het "kernwinkelgebied";
  • 3. maak het centrum aantrekkelijker als verblijfsgebied;
  • 4. creëer en versterk de entrees van het verblijfswinkelgebied;
  • 5. versterk het groene karakter van Enter;
  • 6. wijzig de rol van de auto in het centrum van "dominant aanwezig" naar "te gast";
  • 7. handhaaf en versterk de goede parkeermogelijkheden;
  • 8. stel hoge architectonische eisen aan nieuw en verbouw;
  • 9. stimuleer het toevoegen van nieuwe commerciële en sociaalmaatschappelijke voorzieningen;
  • 10. stimuleer meer variatie in het woningaanbod in het centrum (onder andere woningen voor ouderen en starters).

Door deze visie als kader vast te stellen voor ruimtelijke ontwikkelingen in Enter, heeft de gemeenteraad de gewenste ontwikkelingsrichting aangegeven. Een en ander is daarom vertaald in het voorliggende bestemmingsplan en zal tevens nader worden uitgewerkt in wijzigingsplannen (artikel 3.6 Wro).

Structuurvisie Wierden

Inleiding

De structuurvisie Wierden is opgesteld voor het gehele grondgebied van de gemeente Wierden en betreft de periode tot 2030. De structuurvisie vormt het toetsingskader voor de beoordeling van nieuwe plannen en initiatieven. Bestemmingsplannen en projectbesluiten moeten getoetst worden aan de structuurvisie.

Ambitieniveau

De gemeente Wierden zet in op de verdere uitwerking van de lijnen die zijn uitgezet in de Ontwikkelingsvisie 2005. De ambitie van de gemeente is "een actieve en zelfbewuste gemeente zijn, die kwaliteit hoog in het vaandel heeft en die onderneemt". Over 20 jaar is de gemeente nog meer een groene, ondernemende, recreatieve gemeente met (deels) stedelijke trekjes en een hele mooie woon- en leefomgeving. Waar nodig wordt samengewerkt met andere gemeenten of andere overheden. Er wordt aansluiting gezocht bij de Omgevingsvisie Overijssel. Rode draden in de Omgevingsvisie Overijssel vormen duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit.

Centrale waarden

De gemeente Wierden ontleent haar identiteit aan haar ligging op het overgangsgebied tussen de Sallandse Heuvelrug en het Twentse landgoederenlandschap, op de kruising van snelwegen en spoorlijnen, doorsneden door de Regge en dichtbij de Twentse steden. De identiteit kan kort worden samengevat als een gemeente die verbindt. Het gaat daarbij om verschillende soorten verbindingen en verbindingen op verschillende niveaus. Gemeente Wierden verbindt:

  • Stad en land
  • Wonen, werken en recreëren (kruispunt van snelwegen en spoorlijnen)
  • Landschapstypen

In de onderstaande figuur zijn de kernkwaliteiten van deze identiteit schematisch weergegeven. Op basis van de kernkwaliteiten komen de centrale waarden van de gemeente Wierden naar voren. Ook deze zijn in de figuur weergegeven.

Kernkwaliteiten en centrale waarden gemeente Wierden

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2010000022-0002_0005.jpg"

Het versterken van de centrale waarden vormt de basis voor de toekomstige ontwikkeling van Wierden. Kiezen voor deze waarden betekent kiezen voor een duidelijke identiteit. Het verder ontwikkelen van deze identiteit vormt dan ook het vertrekpunt voor de visie op de toekomstige (ruimtelijke) ontwikkeling van Wierden en aanknopingspunten voor de uitwerking in projecten en beleidsthema's.

Deelgebiedsvisies

De visie is meer in detail uitgewerkt voor een drietal deelgebieden. Per deelgebied wordt hierna beknopt de visie weergegeven.

  • Kern Wierden:
    De kern Wierden kent het meest stedelijke karakter van de deelgebieden. Wierden is dan ook verder ontwikkeld als een aantrekkelijke woonkern voor jong en oud met voldoende en diverse voorzieningen op het gebied van sport en cultuur, welzijn en zorg en een gevarieerd winkelaanbod. Voor plaatselijke bedrijven is er ruimte op de diverse opgeknapte bedrijventerreinen en het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein De Weuste-Noord. Wierden is nog beter bereikbaar en zet in op het verbeteren van de kwaliteit van de stadsrandzones.
  • Kern Enter:
    In Enter staan bedrijvigheid, toerisme en de cultuurhistorische waarden centraal. Het dorpse karakter is versterkt, waarbij de es is opengehouden en de Entergraven als harde grens van het dorp geldt. Ten noorden van Enter is woonwijk de Berghorst ontwikkeld. Samen met Rijssen is het industrieterrein Enter-Rijssen langs de A1 gerealiseerd.
  • Landelijk gebied, inclusief Hoge Hexel en buurtschappen:
    Wierden heeft een vitaal platteland. De gemeente streeft naar goede ontwikkelingsmogelijkheden voor agrarische bedrijven en biedt daarnaast kansen voor verbrede landbouw. Ook is er ruimte voor functieverandering in vrijkomende agrarische bebouwing, natuurbeheer en de ontwikkeling van enkele nieuwe landgoederen. Verrommeling en verpaupering worden zoveel mogelijk tegengegaan. De Ecologische Hoofdstructuur is ontwikkeld en de wateropgaven in TOP-gebieden (verdroogde natuurgebieden met nog steeds grote natuurwaarden) en met betrekking tot de beken zijn opgelost. Het landelijk gebied heeft zich nog meer ontwikkeld als aantrekkelijk recreatiegebied op regionaal niveau. De Regge is bevaarbaar. Er is ruimte voor landelijk wonen, waarbij de leefbaarheid in landelijk gebied en buurtschappen optimaal is gebleven.

Welstandsnota

Eén van de instrumenten die het gemeentebestuur heeft om een actief beleid te voeren om de kwaliteit van de leefomgeving te bevorderen, is het welstandstoezicht. Het welstandstoezicht gebeurt op basis van het door de gemeenteraad vastgestelde beleid. Via haar welstandsnota wil de gemeente de ruimtelijke kwaliteit van de dagelijkse leefomgeving duurzaam bevorderen. Hiervoor zijn verschillende criteria ontwikkeld die bij de welstandsbeoordeling van een bouwplan een rol spelen.

Het welstandsbeleid van de gemeente Wierden is opgesteld vanuit de overtuiging dat de lokale overheid het belang van een aantrekkelijke gebouwde omgeving dient te behartigen. Door het opstellen van een welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief en inzichtelijk welstandstoezicht inrichten. Het welstandsbeleid in de gemeente Wierden kent algemene en gebiedsgerichte welstandscriteria.

In de Welstandsnota is het historische dorpsgebied van Enter aangemerkt als deelgebied waar het hoge welstandsniveau van toepassing is. In dit gebied komen meerdere monumenten voor. Bovendien bevat dit deel van Enter bijzondere cultuurhistorische, architectonische en landschappelijke karakteristieken.

Voor het aangemerkte gebied zijn 41 gebiedsgerichte criteria opgesteld, welke niet gelden indien ze in strijd zijn met het bestemmingsplan. Daarnaast gelden voor de licht-vergunningplichtige bouwplannen binnen dit deelgebied de standaard sneltoetscriteria. In de nota zijn tevens richtlijnen voor reclame-uitingen aangegeven.

Nota Meerjarenbeleid 2009-2011

In de Nota Meerjarenbeleid zijn wensen van het gemeentebestuur opgenomen, die het bestuur de komende jaren wil gaan uitvoeren.

De uitvoering van het centrumplan Enter wordt concreet genoemd in de Nota Meerjarenbeleid 2009-2011.

Verkennend onderzoek detailhandelsvisie

In juni 2009 is een verkennend onderzoek detailhandelsvisie opgesteld. Naar aanleiding van een analyse van het winkelaanbod in de gemeente wordt geconcludeerd dat een sterke uitbreiding van het winkelaanbod in beide kernen niet aan de orde is, maar dat voor enige schaalvergroting en modernisering ruimte blijft bestaan. Een uitgebreide structuurvisie voor de detailhandel wordt niet noodzakelijk geacht, omdat de noodzakelijke ingrepen vooral ruimtelijk van aard zijn.

Visie Bedrijventerreinen

De Visie Bedrijventerreinen is in maart 2009 door de gemeenteraad vastgesteld. De visie geeft een richting voor de toekomst en heeft tot doel ruimte te scheppen voor de bevordering van ondernemersactiviteiten en werkgelegenheid, waarbij rekening wordt gehouden met het ontwikkelen van toekomstgerichte bedrijventerreinen en een efficiënt ruimtegebruik van de bestaande terreinen. De bestaande bedrijfsterreinen worden toekomstgericht ingericht, zodat de bedrijfsactiviteiten ook in de toekomst op een goede wijze kunnen worden voortgezet.

Gemeentelijk Rioleringsplan

Het op te stellen gemeentelijk rioleringsplan wordt het beleidskader voor de nieuwe, verbrede, integrale gemeentelijke watertaak. Een zorgplicht voor voorzieningen voor inzameling en transport van hemelwater en voor aanpak van grondwaterproblemen in bebouwd gebied. Dit komt naast de al bestaande zorgplicht van inzameling en transport van afvalwater.