direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Centrum Enter
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2010000022-0002

1.1 Aanleiding

De gemeente Wierden werkt aan een actualisering van haar bestemmingsplannen. De huidige bestemmingsplannen zijn op onderdelen verouderd en sluiten niet meer goed aan op nieuwe (maatschappelijke) ontwikkelingen en nieuwe inzichten ten aanzien van planmethodiek en bestemmingsplanregeling. Met de actualisatie wordt het mogelijk de planologische regels af te stemmen op de huidige en toekomstige situatie en te uniformeren door standaardisatie. Dit laatste komt de inzichtelijkheid en rechtsgelijkheid ten goede: een gelijke planregeling en –methodiek voor alle inwoners binnen de gemeente Wierden.

Algemeen

Het bestemmingsplan "Centrum Enter" zoals dat voorligt, omvat de juridisch-planologische regeling van de gronden en de gebouwen van een deel van het dorp Enter dat als centrumgebied kan worden aangemerkt. Op dit moment worden de gronden behorende tot het plangebied geregeld in het vigerende bestemmingsplan "Enter", zoals dat op 8 juni 1982 door de gemeenteraad is vastgesteld en op 10 mei 1983 door Gedeputeerde Staten is goedgekeurd.

Een aantal ontwikkelingen heeft tevens geleid tot de opstelling van het voorliggende bestemmingsplan. De voornaamste reden is dat geconstateerd werd dat de winkelstraat van Enter (de Dorpsstraat) steeds meer van haar aantrekkelijke karakter aan het verliezen is. Door bedrijfsbeëindiging zijn diverse winkels uit het centrum verdwenen en is de winkelfunctie omgezet in een woonfunctie. Tevens levert de architectuur van de nieuwbouw die in de loop der jaren op de opengevallen plekken is verrezen geen positieve bijdrage aan de beleving van het centrum. Redenen voor het gemeentebestuur om de verbetering van het dorpscentrum één van de speerpunten te maken van het gemeentelijk beleid. Vanuit deze beleidsdoelstelling is een maatschappelijke discussie gestart welke geleid heeft tot het opstellen van de Structuurvisie Centrum Enter in 2003/2004. De visie is destijds ontstaan vanuit interactie tussen alle betrokken partijen: bewoners, ondernemers, gemeentebestuur, belangenbehartigers en externe adviseurs. Ondanks het verstrijken van enige tijd is deze structuurvisie nog steeds actueel.

Structuurvisie Centrum Enter

Het doel van deze ruimtelijke visie is het bepalen van het ruimtelijk kader dat waarborgen biedt voor:

  • versterking van de kwaliteit van het centrum als winkelcentrum;
  • versterking van de kwaliteit van het centrum als verblijfsgebied;
  • versterking van de beeldkwaliteit van het centrum;
  • verbetering van de verkeersveiligheid in het centrum;
  • verbetering (diversiteit) van het woningaanbod.

De Structuurvisie Centrum Enter (zie afbeelding 1) is door de gemeenteraad op 10 december 2003 en 9 februari 2004 vastgesteld en functioneert als ruimtelijk beleidskader. De visie dient verder uitgewerkt c.q. geconcretiseerd te worden, aangezien de visie de hoofdlijnen weergeeft van de toekomstige ontwikkelingen. De uitwerking c.q. effectuering van de visie zal plaats moeten vinden door de opstelling van onder meer concrete herinrichtingsplannen. Daarnaast is het noodzakelijk om het juridisch planologisch kader te scheppen om het voorgenomen beleid, zoals dat in de Structuurvisie Centrum Enter is verwoord, te kunnen uitvoeren. Het voorliggende bestemmingsplan is daartoe het geëigende instrument. In dit plan zijn daarom de (ruimtelijke) consequenties uit de Structuurvisie vertaald en worden kaders aangegeven waarbinnen de gewenste toekomstige ontwikkelingen mogelijk zijn.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2010000022-0002_0001.jpg"  

Een andere reden voor het opstellen van het onderhavige plan is dat zich met betrekking tot het centrum van Enter vragen hebben voorgedaan waarop niet direct, op basis van het vigerende plan, een afdoend antwoord gegeven kon worden. Vanwege de gedateerdheid van het toetsingskader (het vigerende bestemmingsplan is al 27 jaar oud) is dit begrijpelijk. Er is in het onderhavige plan daarom een antwoord gegeven op de vraag op welke wijze bepaalde locaties (her-)ingericht moeten of kunnen worden.

Door het vervaardigen van een nieuw bestemmingsplan bestaat tevens de mogelijkheid om een juridisch planologisch kader te scheppen waarbinnen niet alleen de karakteristiek van het centrumgebied recht wordt gedaan, maar waarbij ook op een eenvoudiger wijze dan tot nu toe het geval is, functieveranderingen in het kernwinkelgebied mogelijk worden. Teneinde recht te doen aan de dynamiek van het centrum, met name in het kernwinkelgebied, is de uitwisselbaarheid van functies van belang. Dat daarbij omslachtige procedures vermeden dienen te worden, ligt voor de hand. Eveneens dient te worden voorkomen dat de rechtszekerheid van de burger wordt aangetast.

Als algemeen uitgangspunt bij de opstelling van het onderhavige bestemmingsplan geldt dat de ontwikkelingen zoals die in het verleden tot stand zijn gekomen zoveel mogelijk worden geaccepteerd. Daarnaast is het beleid uit de Structuurvisie Centrum Enter in het onderhavige plan vormgegeven.

Juridische status

De gronden die in dit plan zijn gelegen vinden thans een regeling in het bestemmingsplan "Enter" zoals de raad dat plan heeft vastgesteld bij besluit van 8 juni 1982 en waarover Gedeputeerde Staten hun beslissing tot goedkeuring hebben kenbaar gemaakt bij besluit van 10 mei 1983.

Het oude plan Enter dat een groter gebied betreft dan alleen het voorliggende plan is in de loop der tijd een aantal malen op onderdelen herzien. Het is bovendien een sterk gedetailleerd plan. De starheid vanwege de gedetailleerdheid van de bestemmingen is als een negatief aspect naar voren gekomen. Een functiewijziging kon namelijk alleen plaatsvinden door een herzieningsprocedure. Actualisering van de bestemmingsplanregels is derhalve geboden. Een actueel juridisch kader in de vorm van een bestemmingsplan welke de toekomstig gewenste ontwikkelingen mogelijk maakt en uitgaat van het plangebied als totaal, is zeer gewenst. Tevens is het van belang dat het bestemmingsplan de gewenste toekomstige ontwikkelingen mogelijk maakt Het onderhavige plan is met inachtneming van bovengenoemde aspecten ontwikkeld.