Plan: | Hoge Hexel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2009000003-VA01 |
Externe veiligheid heeft betrekking op het risico dat mensen lopen die zich in de buurt bevinden van locaties waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, dan wel waar sprake is van opslag en transport van gevaarlijke stoffen. Van de ramptypes die verband houden met externe veiligheid zijn met name ongevallen met brandbare/explosieve of giftige stoffen van belang. Deze ongevallen kunnen nader worden onderscheiden in ongevallen met betrekking tot:
De gemeente Wierden wil haar burgers een veilige leefomgeving bieden. Om die verantwoordelijkheid in te vullen heeft de gemeente extern veiligheidsbeleid geformuleerd. Dit is vastgelegd in het document "Externe veiligheidsbeleid Gemeente Wierden 2007-2010" van 2 februari 2007. Op 13 maart 2007 heeft de gemeenteraad dit beleid vastgesteld.
Inrichtingen
De risico's waaraan burgers in hun leefomgeving worden blootgesteld door activiteiten met gevaarlijke stoffen dienen tot een aanvaardbaar minimum te worden beperkt. Daartoe zijn in het Besluit externe veiligheid inrichtingen regels gesteld. Het Besluit externe veiligheid is sinds oktober 2004 van kracht.
Bij het toekennen van bepaalde bestemmingen dient onderzocht te worden:
Het plaatsgebonden risico (PR) geeft inzicht in de theoretische kans op overlijden van een individu op een bepaalde horizontale afstand van een risicovolle activiteit. Voor het transport van gevaarlijke stoffen geldt het volgende. De grenswaarde van het plaatsgebonden risico voor het vervoer van gevaarlijke stoffen is 10-6 per jaar. Voor nieuwe situaties geldt deze norm als grenswaarde. Voor bestaande situaties geldt een maximaal plaatsgebonden risico van 10-5 per jaar . Voor bestemmingen gelegen op een plaats met een plaatsgebonden risico hoger dan 10-5 per jaar geldt dringende sanering. Als het plaatsgebonden risico 10-8 per jaar en lager is wordt het als verwaarloosbaar beschouwd.
De normen voor het plaatsgebonden risico voor bedrijven zijn gelijk aan die voor transport van gevaarlijke stoffen, 10-5 voor bestaande situaties en 10-6 voor nieuwe situaties. Op basis van de Wet milieubeheer kan het bevoegd gezag (gemeenten of provincie) strengere normen opleggen. Het plaatsgebonden risico kan worden berekend tot een afstand van 1.000 meter tot de weg.
Het groepsrisico (GR) wordt naast de mogelijke ongevallen en bijbehorende ongevalsfrequentie bepaald door de aanwezige mensen in de nabijheid van een eventueel ongeval. Met het groepsrisico wordt aangegeven hoe hoog het totale aantal slachtoffers bij een ongeval kan zijn op basis van de aanwezige mensen.
Er is gekeken of er mogelijke risico's of gevaarbronnen in de omgeving van het plangebied aanwezig zijn. In de directe omgeving van het plangebied zijn echter geen stationaire risicobronnen als bedoeld in het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en bedrijven die vallen onder het Besluit risico's zware ongevallen (Brzo) aanwezig. Deze zullen ook niet in de directe omgeving van het plangebied worden toegelaten. De dichtstbijzijnde stationaire bron was de munitieopslag op het munitiemagazijnencomplex Bruineveld net over de gemeentegrens in de gemeente Hellendoorn. Deze munitieopslag is echter sinds 1 juli 2009 beƫindigd. Op deze datum zijn de bijbehorende externe veiligheidszones komen te vervallen (de geprojecteerde woningen lagen overigens buiten de veiligheidszone).
Vervoer gevaarlijke stoffen over weg, water en spoor
Op 14 maart 2000 is door de gemeenteraad een routering voor gevaarlijke stoffen vastgesteld. De Hexelseweg ter hoogte van het plangebied is aangewezen als route voor vervoer van gevaarlijke stoffen. De afstand tussen de rijbaan en de nieuw te realiseren woningen is meer dan 100 meter.
Adviesgroep AVIV BV heeft in september 2007 een onderzoek naar de externe veiligheid gedaan (zie Bijlage 8 Externe veiligheid). Door het uitvoeren van een kwantitatieve risicoanalyse zijn het plaatsgebonden risico en het groepsrisico bepaald voor het traject Hexelseweg ter hoogte van het plangebied te Hoge Hexel. Uit dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat het plaatsgebonden risico langs de betreffende route kleiner is dan de grenswaarde 1.0 10-6/jr. Het plaatsgebonden risico levert geen beperkingen op voor het plangebied.
Het groepsrisico ligt in de huidige situatie en de toekomstige situatie onder de oriƫntatiewaarde. Het groepsrisico is in de toekomstige situatie gelijk aan die van de huidige situatie. De geplande woningen hebben geen invloed op het groepsrisico. Een verdere verantwoording van het groepsrisico is daarom niet aan de orde.
De spoorbaan Almelo-Zwolle ligt op circa 4 kilometer ten zuiden van het plangebied en vormt geen risico voor de nieuw te realiseren woningen.
Vervoer gevaarlijke stoffen door buisleidingen
De dichtstbijzijnde buisleiding voor transport van gas ligt op circa 1,8 kilometer ten zuidwesten van het plangebied in het buitengebied. Deze afstand is zodanig groot dat er zich geen plaatsgebonden of groepsrisicoknelpunten voordoen.