Plan: | Havens |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0184.BP2013Havens-0301 |
De bedrijven buiten de bedrijventerreinen zijn bestemd als Bedrijf. Er is onderscheid gemaakt in de bestemmingen. Bedrijf - 1 heeft betrekking op de locatie van de scheepswerf Metz, Bedrijf - 2 op het tankstation en garagebedrijf aan de Singel en Bedrijf - Waterstaat heeft betrekking op de Rijkswaterstaatkavel. De opgenomen bebouwingsbepalingen komen overeen met de huidige situatie.
De bestemming Bedrijventerrein omvat het grootste deel van het plangebied. De categorieën die zijn aangegeven op de plankaart verwijzen naar de categorieën uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten die als bijlage bij de regels is opgenomen. In deze staat is per milieuaspect aangegeven wat per bedrijf de richtafstand naar een gevoelige functie zoals wonen moet zijn. Op basis daarvan is per bedrijf een categorie bepaald. Er is hier gebruik gemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten zoals die in de VNG brochure Bedrijven en Milieuzonering is opgenomen. Deze staat is met name bedoeld voor nieuwe situaties, maar is ook voor bestaande bedrijventerreinen goed te gebruiken.
Naast de toegestane bedrijven genoemd in de op de verbeelding aangegeven categorieën, komen ook maatbestemmingen voor. Hier gaat het om bedrijven die niet passen binnen de aangegeven milieucategorie, omdat deze bedrijven hier echter al aanwezig zijn, zijn deze met een maatbestemming planologisch mogelijk gemaakt. Het kan ook gaan om een specifieke functie die niet past binnen een bedrijvenbestemming of waarvan het niet wenselijk is dat die overal mogelijk is, zoals detailhandel in volumineuze goederen of gewone detailhandel. Ook deze functies hebben een maatbestemming.
Voor de bedrijventerreinen zijn de volgende 5 bestemmingen opgenomen:
Bedrijventerrein - 1: Kamperhoek
Hier zijn bedrijven mogelijk tot en met milieucategorie 3.1. Dit komt overeen met de huidige situatie. Er zijn 2 bedrijven met bedrijfsactiviteiten die in een hogere categorie vallen. Deze bedrijven hebben een maatbestemming gekregen. Kleine visverwerkende bedrijven zijn hier niet toegestaan. De bestaande kleine visverwerkende bedrijven uit categorie 3.1 hebben een maatbestemming gekregen met een uitsterfregeling. Deze kleine bedrijven geven veelal meer geuroverlast voor de omgeving dan de grotere visverwerkingsbedrijven die vaker maatregelen hebben getroffen om geuruitstoot tegen te gaan. Voor de kleinere bedrijven echter zijn deze maatregelen veelal te kostbaar. De uitsterfregeling houdt in dat als de bedrijfsactiviteiten voor tenminste zes maanden zijn gestaakt, geen visverwerkingsactiviteiten meer zijn toegestaan.
Bedrijventerrein - 2: Woon- werk locaties op Kamperhoek
De woon-werk locatie op Kamperhoek heeft een aparte bestemming. De hier aanwezige woningen mogen alleen bewoond worden door mensen die daar ook een bedrijf hebben. Hier zijn bedrijven met een milieucategorie 1 en 2 mogelijk.
Voor de overige bedrijfsactiviteiten die op grond van een maatbestemming mogelijk zijn, is in het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Als de bedrijfsactiviteiten zijn beëindigd kunnen B en W de maatbestemming schrappen.
Bedrijventerrein - 3: Lemsterhoek
Op het bedrijventerrein Lemsterhoek zijn bedrijven, bedrijfswoningen en woningen aanwezig. Uitgangspunt voor dit bedrijventerrein is functiemenging. In paragraaf 4.1.2 is daar op ingegaan. Hier is gebruik gemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten functiemenging uit de VNG Brochure Bedrijven en Milieuzonering. Deze staat is aangevuld met de voor het gebied kenmerkende bedrijfsactiviteit, namelijk verwerking van vis op een andere wijze dan roken of conserveren. Het moet dan wel gaan om een bedrijf met een beperkte omvang. In de staat van Staat van Bedrijfsactiviteiten functiemenging is een onderscheid gemaakt in de categorieën A, B en C. Gezien de door het gehele gebied aanwezige mix van woon- en bedrijfsfunctie en de verscheidenheid aan bedrijven, zijn binnen het gehele gebied de categorieën A, B en C mogelijk. Er zijn 3 bedrijven met activiteiten die niet voorkomen in de Staat van Bedrijfsactiviteiten functiemenging. Deze hebben een maatbestemming gekregen. Ook de aanwezige detailhandelsvestigingen hebben een specifieke maatbestemming gekregen, waarvan de fietswinkel met aanduiding van de branche. De bebouwingsbepalingen komen overeen met de huidige situatie.
Bedrijventerrein - 4: Gezoneerd industrieterrein Haven
Binnen het gezoneerde industrieterrein zijn 2 zogenaamde 'grote lawaaimakers' aanwezig, de scheepswerf Balk en machinefabriek Hoekman. Deze bedrijven hebben een maatbestemming. Voor het overige zijn hier bedrijven uit categorie 1, 2 en 3.1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten toegestaan. De bebouwingsbepalingen komen overeen met de huidige situatie.
Bedrijventerrein - 5: Voormalige visafslagterrein
Het voormalige visafslagterrein is nog onbebouwd. Met het oog op het conserverende karakter van het bestemmingsplan, is hier de vigerende bedrijvenbestemming opgenomen.
Deze bestemming heeft betrekking op de detailhandelsvestiging aan de Raadhuisstraat.
Gemengd - 1
De Klifweg is een winkelstraat waar verschillende functies aanwezig zijn, zoals detailhandel, horeca, zakelijke dienstverlening en wonen. De Klifweg en omgeving heeft daarom de bestemming Gemengd. De verschillende functies zijn wel met een functieaanduiding aangegeven waar deze zijn toegestaan. Voor detailhandel is alleen aangegeven waar deze niet is toegestaan. De bebouwingsbepalingen komen overeen met de huidige situatie.
Gemengd - 2
Ook de huidige visafslag en omgeving heeft de bestemming Gemengd, waarin de bestande functies zijn opgenomen. De visafslag heeft een maatbestemming. In overeenstemming met het vorige bestemmingsplan is hier ook dienstverlening mogelijk. De bebouwingsbepalingen komen overeen met de huidige situatie.
De bestemming Groen wordt gebruikt om het structurele groen, het groen van formaat, te bestemmen. In deze gebieden staat de groene inrichting voorop, ook voor de langere termijn. De gronden binnen deze bestemming zijn bestemd voor groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, water, openbare nutsvoorzieningen en bij deze bestemming behorende voorzieningen zoals verhardingen, bankjes, prullenbakken, enz. Wegen ten behoeve van autoverkeer zijn niet toegestaan. Paden en wegen voor langzaam verkeer zijn wel mogelijk.
Deze bestemming heeft betrekking op de horecavoorziening aan de Raadhuisstraat. Hier zijn horecavoorzieningen uit categorie 2 van de Staat van Horeca- activiteiten toegestaan.
Binnen het plangebied zijn twee kleinere locaties met een kantoorbestemming. Binnen deze bestemming zijn ook vestigingen ten behoeve van dienstverlening mogelijk. In overeenstemming met het voorheen vigerende bestemmingsplan is aan de Sluisweg ook opslag mogelijk. De bebouwingsbepalingen komen overeen met de huidige situatie.
Grenzend aan de Haven is een gebouw van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij gevestigd. Deze heeft de bestemming Maatschappelijk gekregen.
De doorgaande wegen met een belangrijke ontsluitende functie zijn ondergebracht in de bestemming Verkeer. Binnen deze bestemming staat de verkeersfunctie centraal. Ook is er ruimte voor groen en verblijfsfuncties waar deze de verkeersfunctie niet in de weg staan. Ten behoeve van een flexibel gebruik van de gronden en in relatie met de nodige aandacht voor de waterhuishouding is het ook mogelijk watergangen of –bergingen binnen deze bestemming toe te staan. De wegen rondom de haven, de Burgemeester J. Schipperkade en de Klifweg liggen binnen het gezoneerde industrieterrein. Hier zijn bedrijfsactiviteiten toegestaan en binnen de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1' ook bouwwerken, geen gebouwen zijnde ten behoeve van de bedrijven.
Binnen de bestemming Verkeer-Verblijfsgebied vallen alle overige wegen in het plangebied die geen doorgangsfunctie hebben. De verblijfsfunctie staat hier centraal. Hieraan verbonden zijn functies als parkeren, voet- en fietspaden, groen en speelvoorzieningen. Ook het openbaar gebied nabij de jachthaven heeft deze bestemming. Hier zijn bouwwerken voor verblijfsreceatie en voor de jachthaven toegestaan.
De haven en het kanaal hebben de bestemming Water en Water - 2. De haven mag voorzover deze valt binnen het gezoneerd industrieterrein, gebruikt worden voor bedrijfsactiviteiten. Binnen deze bestemming is het sluiscomplex mogelijk.
Binnen de bestemming Water - 2 is op de plankaart aangegeven waar een ligplaats van een woonboot mogelijk is. Met specifieke gebruiksregels is de maximale omvang van de woonboot aangegeven.
De binnen het plangebied aanwezige woningen hebben een woonbestemming. Aan huis zijn vrije beroepen mogelijk, zoals opgenomen in bijlage 5. De bebouwingsbepalingen komen overeen met de huidige situatie.
Om de archeologische waardevolle gebieden veilig te stellen, gelden op deze gronden beperkingen ten aanzien van het bouwen voor de met deze bestemming samenvallende bestemmingen. Bouwen is uitsluitend toegestaan indien uit onderzoek blijkt dat geen archeologische waarden aanwezig zijn of dat de waarden voldoende worden veilig gesteld. Daarnaast geldt een omgevingsvergunningsplicht voor het uitvoeren van bepaalde werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden. De regeling is niet van toepassing op bestaande bouwwerken voor zover, ingeval van herbouw, gebruik wordt gemaakt van de bestaande fundamenten. In alle overige gevallen geldt per archeologische dubbelbestemming een specifieke regeling. Deze regeling is van toepassing op het oprichten van nieuwe bebouwing groter dan een bepaald oppervlak en dieper dan een bepaalde diepte. Een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden, is niet noodzakelijk voor werken en werkzaamheden die betrekking hebben op normaal beheer en onderhoud overeenkomstig de toegekende bestemming.
Op basis van de Monumentenwet 1988 is de dorpskern van Urk aangewezen als beschermd dorpsgezicht. De rand van het beschermd dorpsgezicht valt binnen het gehele plangebied. At deel heeft de dubbelbestemming Waarde – Beschermd dorpsgezicht gekregen. De aangewezen gronden zijn primair bestemd voor de instandhouding en versterking van de met de historische ontwikkeling samenhangende structuur en ruimtelijke kwaliteit van de historische dorpskern, zoals beschreven in het Aanwijzingsvoorstel beschermd dorpsgezicht (bijlage 4 bij de regels). Voor een aantal panden is in de betreffende bestemming specifieke bebouwingsbepalingen opgenomen. Naast de maatregelen die in het bestemmingsplan zijn opgenomen heeft een beschermd dorpsgezicht ook gevolgen van rechtswege voor de activiteiten bouwen en slopen. In de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) zijn hiervoor regels opgenomen. Omgevingsvergunningvrije gebruik- en bouwactiviteiten zijn beperkt, als het geen inpandige activiteiten of normaal onderhoud betreffen. Het is verboden zonder omgevingsvergunning te slopen in een gebied dat is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Voor aanvragen voor de activiteit slopen geldt verder, dat burgemeester en wethouders kunnen besluiten deze aanvraag aan te houden, indien er niet voldoende zekerheid bestaat of er een ander bouwwerk kan of zal worden terug gebouwd.
Het in het plangebied gelegen deel van de Ecologische HoofdStructuur heeft een dubbelbestemming Natuur. Bij werkzaamheden in dit gebied moet rekening worden gehouden met de natuurlijke waarden van de Ecologische HoofdStructuur.
De bestemming Waterstaat - waterkering heeft betrekking op het gebied waar volgens de keur van het Waterschap Zuiderzeeland een beperking geldt in verband met de waterkerende functie van het gebied. Dit is de primaire waterkering. Voor werkzaamheden en bouwen is vaak een keurvergunning nodig. De keurvergunning staat los van de omgevingsvergunning. Het kan voorkomen dat een omgevingsvergunning verleend wordt, maar dat het waterschap de keurvergunning weigert. In zo'n geval mag er geen gebruik gemaakt worden van de omgevingsvergunning. Het is dus verstandig als de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering geldt, om zowel bij de gemeente als bij het waterschap te informeren, of en welke beperkingen er gelden.