Plan: | Bestemmingsplan Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0180.5102011001-VS01 |
AANLEIDING
De gemeente Staphorst heeft om verschillende redenen gekozen voor een herziening van het buitengebied van de gemeente. De gemeente Staphorst heeft op 4 april 2002 het convenant Ruimte op Orde ondertekend. Hiermee heeft de gemeente aangegeven zich in te spannen om alle vigerende bestemmingsplannen te actualiseren, standaardiseren en te digitaliseren voor 1 januari 2012. De Wet ruimtelijke ordening schrijft voor dat alle plannen vóór 1 juli 2013 actueel moeten zijn. De gemeente Staphorst koerst af om het voorliggende bestemmingsplan hiervoor vast te stellen. In de tweede plaats is er de noodzaak tot vernieuwen. De laatste jaren heeft een groot aantal beleidsdocumenten het licht gezien. Zowel het Rijk als de provincie is de afgelopen jaren met nieuw beleid gekomen, met in sommige gevallen verstrekkende gevolgen voor de ruimtelijke ordening. De vigerende bestemmingsplannen zijn hierop logischerwijs nog niet aangepast.
ACHTERGROND
Het bestemmingsplan buitengebied vormt het kader voor de ruimtelijke ordening voor het landelijk gebied van de gemeente. Het heeft tot doel om het gebruik en de inrichting van gronden en het oprichten van gebouwen en bouwwerken te reguleren met het oog op het bevorderen van een zo goed mogelijk gebruik van het landelijk gebied. Het bestemmingsplan vormt een stuk gemeentelijke regelgeving: het bindt zowel de burger als de overheid.
Volgens de Wet ruimtelijke ordening dient een bestemmingsplan te bestaan uit een juridische regeling en een verbeelding. Tevens gaat het plan vergezeld van een toelichting, waarin is beschreven welk ruimtelijk beleid in het buitengebied wordt nagestreefd.
KADERNOTA
In 2008 heeft de gemeenteraad de Kadernota buitengebied Staphorst vastgesteld. Deze nota vormt de structuurvisie voor het gemeentelijke buitengebied. De kadernota zet de koers uit voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied. Aan de hand van enkele hoofdthema's is een integraal en samenhangend beeld van de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen geschetst.
Het voorliggende bestemmingsplan bevat een nadere (juridische) uitwerking van het in de Kadernota geformuleerde beleid. Voor zover het voorliggende bestemmingsplan bepaalde ontwikkelingen niet mogelijk maakt, vormt de Kadernota het gemeentelijke toetsingskader.
NOTA VAN UITGANGSPUNTEN BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED
De Kadernota vormt de basis voor het bestemmingsplan Buitengebied. Met de nota en de bijbehorende ontwikkelingskaart kunnen echter geen concrete uitspraken worden gedaan over toekomstige gebruiks- en bouwmogelijkheden, daarom is besloten de nota van uitgangspunten bestemmingsplan Buitengebied op te stellen.
De uitgangspunten zijn concreet en merendeels rechtstreeks te vertalen naar de regels van het bestemmingsplan buitengebied. De nota van uitgangspunten bestemmingsplan Buitengebied is door de gemeenteraad vastgesteld op 29 juni 2011.
LEESWIJZER
De beschrijving van de huidige situatie en de beleidsontwikkeling staan centraal in deel A en deel B van de toelichting. In deel A en deel B wordt achtereenvolgens aandacht besteed aan de fysische en functionele indeling van het plangebied. De beschrijving van dit deel van de toelichting is, waar mogelijk, overgenomen uit de in 2008 vastgestelde Kadernota. In deel C van de toelichting staat het bestemmingsplanbeleid centraal, uiteraard grotendeels voortvloeiende uit het gestelde in deel A en B, alsmede de genoemde Kadernota.
Deel C bevat een beschrijving van de wijze waarop de gemeente Staphorst het bestemmingsplanbeleid concreet in regels heeft vertaald.
A. FYSISCHE SITUATIE