direct naar inhoud van 5.2 Beschrijving van de verbeelding
Plan: Heeten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0177.BP20120016-0002

5.2 Beschrijving van de verbeelding

Wonen
Aan alle woonbebouwing binnen het plangebied is een positieve bestemming toegekend. De woningen zijn op de verbeelding voorzien van een bouwvlak, waarbinnen de woning dient te staan/dient te worden gebouwd.


Er zijn vier woonbestemmingen in onderhavig bestemmingsplan, waarbij als volgt onderscheid wordt gemaakt in de toegestane goot- en/ of bouwhoogtes:

  • "Wonen - 1": goothoogte maximaal 4 m, bouwhoogte maximaal 10 m.
  • "Wonen - 2": goothoogte minimaal 3,5 m - maximaal 6,5 m, bouwhoogte maximaal 10 m.
  • "Wonen - 3": de goot- en bouwhoogte zijn opgenomen op de verbeelding.
  • "Wonen - Woonwagenstandplaats": goothoogte maximaal 3 m, bouwhoogte maximaal 5 m.


Verder is er onderscheid gemaakt in het type woning, te weten vrijstaand, twee-aan-een, gestapeld of aaneengebouwd. Dit is met een gelijknamige aanduiding in het bouwvlak aangegeven.


De bijgebouwenregeling is voor drie van de vier woonbestemmingen gelijk. De gezamenlijke oppervlakte aan bijbehorende bouwwerken mag niet meer dan 75 m² bedragen. Daarbij mag de gezamenlijke oppervlakte van de totale bebouwing maximaal 50% van de oppervlakte van het bouwperceel bedragen. Alleen voor "Wonen - Woonwagenstandplaats" geldt een andere regeling. Binnen deze bestemming mag de gezamenlijke oppervlakte aan vrijstaande bijbehorend bouwwerken en overkappingen niet meer dan 30 m² bedragen en de oppervlakte voor een aangebouwd bijbehorend bouwwerk mag niet meer bedragen dan 10 m².


Die delen van het woongebied die uit stedenbouwkundige overwegingen onbebouwd dienen te blijven - en welke als tuin of erf in gebruik zijn - zijn tot "Tuin" bestemd. Het betreft in vrijwel alle gevallen de voortuinen en soms ook de zijtuinen. Ook door de gemeente aan particulieren verkochte grond heeft een bestemming "Tuin" gekregen.


Naast de woonfunctie is ook de uitoefening van een beroep of bedrijf aan huis een algemeen aanvaarde activiteit. Het betreft hier beroeps- of bedrijfsuitoefeningen, die door hun aard aanvaardbaar moeten worden geacht binnen het woonmilieu en waarvan mag worden aangenomen dat daarvan geen negatieve invloed uitgaat. Daar het van belang is dat de woning de woonfunctie blijft behouden, zijn er beperkingen gesteld aan de oppervlakte die mag worden ingenomen voor het aan huis verbonden beroep of bedrijf.

Bedrijven
Bedrijven die volgens de bedrijvenlijst binnen categorie 1 of 2 vallen zijn zonder meer toegestaan binnen de bestemming "Bedrijf". De gronden waar op basis van het vigerende plan bedrijven met een hogere categorie zijn toegestaan, hebben de aanduiding met een specifieke categorie gekregen, zodat de vigerende rechten gewaarborgd blijven. Daarnaast zijn de gronden met een specifieke functie voorzien van een specifieke aanduiding, omdat deze bedrijven niet vallen binnen de toegestane categorie bedrijven.


Aanwezige toegestane bedrijfswoningen zijn op de verbeelding aangeduid.


Voor het nutsgebouw dat groter is dan 15 m2 en hoger is dan 3 meter is een bestemming "Bedrijf - Nutsbedrijf" opgenomen. De kleinere gebouwtjes zijn vergunningsvrij.

Voorzieningen
De bestemmingen "Detailhandel" is opgenomen overeenkomstig de vigerende bestemmingen.


Verder kent het plangebied een aantal maatschappelijke functies zoals een school, een kerk en een begraafplaats. Deze hebben een bestemming "Maatschappelijk" gekregen.


Omdat begraafplaatsen in grote mate afwijken van de verschijningsvorm van overige maatschappelijke functies is hiervoor een aanduiding opgenomen binnen de bestemming "Maatschappelijk".


De kantoren aan het Dorpsplein zijn bestemd als "Kantoor". De aanwezige horeca heeft de bestemming “Horeca” gekregen.


Verder hebben de sportaccommodatie en het zwembad de bestemming "Sport" gekregen.

Agrarisch

De gronden aan de noordwestzijde van het plangebied, een perceel aan de Dorpsstraat en gronden aan de zuidoostzijde van het plangebied (omgeving bedrijventerrein) die agrarisch in gebruik zijn, hebben de bestemming "Agrarisch" gekregen.

Bos

De gronden aan de noordzijde van het plangebied (aan de Dorpsstraat) die als bos in gebruik zijn, hebben de bestemming "Bos" gekregen.

Openbare ruimte
De openbare ruimte bestaat uit de wegen, het groen en de waterlopen in het plangebied.


De categorisering, zoals die is terug te vinden in het gemeentelijk verkeersbeleid heeft zijn vertaling gekregen in het bestemmingsplan. De wegen die in het GVVP zijn aangegeven als een weg met een verkeersfunctie (stroomweg/gebiedsontsluitingsweg) hebben de bestemming "Verkeer" gekregen. Wegen met een verblijfsfunctie (Erftoegangsweg A/Erftoegangsweg B) hebben een bestemming "Verkeer-Verblijfsgebied" gekregen.


Structureel groen heeft de bestemming "Groen" toegekend gekregen. (Fiets)paden vallen hier ook onder. In de openbare ruimte zijn binnen de bestemmingen "Groen", "Verkeer", "Verkeer-Verblijfsgebied" en "Water" evenementen in het algemeen toegestaan. Ook binnen de bestemming "Sport" zijn evenementen in het algemeen toegestaan. Het gaat hierbij om de grootschalige ruimtelijk relevante evenementen die in het bestemmingsplan worden toegestaan. Kleine evenementen worden niet aan het bestemmingsplan getoetst, die zijn sowieso toegestaan aangezien ze niet ruimtelijk relevant zijn.


De belangrijkste waterpartijen hebben een bestemming “Water” gekregen. Kleinere watergangen en waterpartijen zijn opgenomen binnen de bestemming "Groen".

Leidingen
In het plangebied komt een aardgastransportleiding voor. Deze heeft de bestemming Leiding gekregen.

Waarden
De dubbelbestemming "Waarde - Archeologische verwachtingswaarde hoog" is toegekend aan het gebied met een hoge verwachtingswaarde. De dubbelbestemming "Waarde - Archeologische verwachtingswaarde laag" is toegekend aan het gebied met een lage verwachtingswaarde. De dubbelbestemming "Waarde - Archeologie" is toegekend aan het gebied met een hoge archeologische waarde.