direct naar inhoud van 1.3 Geldend bestemmingsplan
Plan: Appartementengebouw Oostwal 9
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0173.BP02010-va01
>

1.3 Geldend bestemmingsplan

Op het projectgebied zijn twee bestemmingsplannen van toepassing, zie figuur 1.3 en de paragrafen hieronder.

Figuur 1.3: uitsnedes uit de geldende bestemmingsplannen Molenkamp E.O. (links) en Meijbree - Haerbroek (rechts)
afbeelding "i_NL.IMRO.0173.BP02010-va01_0003.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0173.BP02010-va01_0004.png"

1.3.1 Bestemmingsplan Molenkamp E.O.

Het bestemmingsplan Molenkamp E.O. is op 14-7-1983 vastgesteld door de Gemeenteraad van Oldenzaal en door Gedeputeerde Staten van Overijssel op 28-3-1984 goedgekeurd. Ingevolge dat bestemmingsplan heeft de locatie de bestemming Bedrijfsdoeleinden B voor wat betreft het bedrijfsperceel. De goothoogte is bepaald op maximaal 6, de nokhoogte is niet nader aangegeven, het aangegeven bouwvlak(nagenoeg het gehele perceel) mag 100% worden bebouwd. De dienstwoning is bestemd als woondoeleinden W(a). Ter plaatse geldt een maximale goothoogte van 6 meter, de nokhoogte is eveneens niet bepaald.

1.3.2 Bestemmingsplan Meijbree - Haerbroek

Op 26 januari 2006 is het bestemmingsplan Meijbree-Haerbroek vastgesteld. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben het bestemmingsplan op 11-9-2006 gedeeltelijk goedgekeurd.

In het bestemmingsplan is het bedrijfspand (hsnr. 9b) bestemd als 'bedrijf' en de bijhorende woning (hsnr. 9a) als 'wonen categorie W2' , woningen in maximaal 2 bouwlagen. Voor de percelen Oostwal 9a en 9b een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Op basis van die regeling is het college van B&W bevoegd om de bestemming te wijzigen in de bestemmingscategorie W3. Binnen die categorie zijn woningen in maximaal drie bouwlagen toegestaan.

De onthouding van goedkeuring heeft betrekking op een 10 meter brede strook ter plaatse van de achtergrens van de onderhavige locatie. Op basis van dat besluit mogen in die strook geen hoofdgebouwen worden gerealiseerd in verband met de afstand tot het aangrenzende winkelperceel c.q. winkelbebouwing van een supermarkt/discounter. Parkeervoorzieningen en bergingen mogen wel in die strook worden gerealiseerd.

Aan het bestemmingsplan Meijbree-Haerbroek is aan het rood afgekaderde gebied goedkeuring onthouden. Hier is bestemmingsplan Molenkamp e.o. van toepassing.

1.3.3 Beoogd planologisch regime

Een herziening van het geldende bestemmingsplan is noodzakelijk om deze ontwikkeling mogelijk te maken. Nu de ontwikkeling reeds juridisch-planologisch mogelijk is gemaakt door middel van een vrijstellingsprocedure onder de oude WRO (1 juni 2007 verleend), voorziet voorliggend bestemmingsplan uitsluitend in het vastleggen van een bestaande situatie conform de eisen (onder andere op het gebied van digitalisering en standaardisering) van de nieuwe Wro.

In die zin wordt in dit bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkeling mogelijk gemaakt, met als gevolg dat deze in de toelichting van dit bestemmingsplan ruimtelijk niet afgewogen en onderbouwd hoeft te worden.