Plan: | Bedrijventerrein Nagelerweg-A6 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0171.BP00509-VS01 |
In de Nota Ruimte (2006) zijn de drietrapsstrategieën vastgelegd voor:
De waterparagraaf maakt inzichtelijk hoe het vigerend waterbeleid is vertaald naar waterhuishoudkundige inrichtingsmaatregelen binnen het plangebied van het bedrijventerrein Nagelerweg en A6 te Emmeloord. Hoe wordt in dit plangebied omgegaan met water en op welke wijze draagt de inrichting bij aan:
Proces van de watertoets
Aan de hand van de beslisboom (figuur 1 blz. 14) uit het Waterkader van het Waterschap Zuiderzeeland (januari 2007) kan voor het voorliggende plan de procedure kleine plannen worden gevolgd.
Het plan ligt niet binnen de kern-, vrijwarings- of buitenbeschermingszone van een waterkering. Het is daarom niet te verwachten dat het plan van invloed zal zijn op de veiligheid van een waterkering.
Er wordt in het plan geen gebruik gemaakt van bodemenergie, ofwel warmte koude opslag.
Wateroverlast
Herziening van het bestemmingsplan Nagelerweg/A6 heeft geen gevolgen voor de huidige situatie. Er vindt geen toename van verhard oppervlak en/of het verdwijnen van ruimte voor waterberging plaats. Dit geeft geen aanleiding om compenserende maatregelen te treffen in het kader van het principe “waterneutraal bouwen” om piekafvoeren te kunnen opvangen. Voor dit gebied geldt de afvoernorm van stedelijk gebied. De maximale afvoer uit het gebied is daarbij 1,5 l/s/ha bij een neerslagsituatie met een herhalingstijd van 100 jaar.
Goed functionerend watersysteem
Het huidige maaiveldniveau in het plangebied varieert langs de Nagelerweg van -3.45 m NAP tot -4.00 m NAP ter plaatse van het bedrijventerrein A6. Het bestemmingsplan Nagelerweg en A6 bevindt zicht in het beheergebied van de Lage Afdeling. Het streefpeil voor zowel de zomer- als de winterperiode van het omliggende oppervlaktewatersysteem wordt gehandhaafd op -5.70 m NAP.
Ter plaatse van het bedrijventerrein A6 is sprake van een tweetal peilvakken. Het stuwvak ten noorden van de Verlengde Gildenweg/Titaniumweg heeft een stuwpeil van -5.50 m NAP. Het peilvak begrensd door de Titaniumweg-Verlengde Gildenweg-Gildenweg, Nagelerweg, A6 en Hannie Schaftweg bevindt zich in het stuwvak van -5.30 m NAP. De twee gebieden doorsneden door de Zuidervaart staan met elkaar in verbinding door middel van een aangelegde sifon onder de vaart. Een stuw zorgt voor de afwatering vanaf het bedrijventerrein naar de Zuidervaart. Bij watertekort in het watersysteem zorgt een opvoergemaal voor het inlaten van water uit de Zuidervaart.
De bestaande bedrijven en woningen in het plangebied voor zowel de Nagelerweg als het bedrijventerrein A6 voldoen aan de minimale drooglegging voor stedelijk gebied van 1,20 meter, rekeninghoudend met het hiervoor gehanteerd Normaalwaternormpeil (N.W.-normpeil). Er zijn geen structureel nadelige gevolgen aanwezig voor en door (grond)water in de omgeving.
4. Schoon water
Goede structuur diversiteit
Bij de inrichting van het bestaande watersysteem wordt gestreefd naar het behouden van een ecologisch gezond watersysteem.
Goed omgaan met afvalwater
Het bedrijventerrein Nagelerweg ten noorden van de Randweg heeft een gemengd rioleringsstelsel, een stelsel dat eveneens onderdeel uitmaakt van de woonwijk De Zuidert. In dit deel van het bedrijventerrein Nagelerweg wordt het regenwater in zoverre daarvoor mogelijkheden en voorzieningen aanwezig zijn, afgevangen door directe afvoer naar de vaart, de aanwezige havens of via een regenwaterriolering naar omringende oppervlaktewateren. Het overige ingezamelde afval- en regenwater afkomstig van zowel de woonwijk De Zuidert als het totale bedrijventerrein Nagelerweg/A6 wordt via het hoofdgemaal Fabrieksweg 10, afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie te Tollebeek. In het gemengde rioleringsstelsel op het bedrijventerrein bevinden zich twee riooloverstorten in directe verbinding met de “Eerste Haven” aan de Landbouwkade en ter plaatse van de Zuidervaart aan de Randweg. Tijdens hevige buien, waarbij de volledige berging van het gemengde rioleringsstelsel wordt overschreden, treden deze noodoverstorten in werking. Naast deze twee riooloverstorten, bevinden zich in het gecombineerde gemengde rioleringstelsel van de Nagelerweg en de woonwijk De Zuidert een viertal interne overstorten. Bij overcapaciteit in het stelsel van het af te voeren afvalwater komt het overtollige afvalwater tot overstort in een regenwaterriool en vindt vervolgens “verdund” zijn weg naar het ontvangende oppervlaktewater van zowel de Urker- als de Zuidervaart.
Ten zuiden van de Randweg bevindt zich een volledig gescheiden rioleringstelsel, waarop ook een deel van het gemengde rioleringsstelsel van De Zuidert en het verbeterd gescheiden stelsel van het bedrijventerrein A6 onder vrijverval is aangesloten. Bij het verbeterd gescheiden stelsel wordt de eerste zogenoemde “first flush” van het vuile ingezamelde regenwater door middel van een pompgemaal ter hoogte van de Gildenweg-Zuidervaart verpompt naar de droogweerafvoer. Het overige schone regenwater kan vervolgens direct overstorten naar oppervlaktewater. Het ingezamelde afvalwater wordt onder vrijverval afgevoerd naar het hoofdgemaal Fabrieksweg 10.
Goede oppervlaktewaterkwaliteit
Met name bij het meest recent aangelegde bedrijventerrein A6 is in het plangebied voldoende ruimte gereserveerd voor de aanleg van water. Voor het creëren van een betere waterkwaliteit voor dit oppervlaktewater, is gekozen voor een gestuwd peilvak. Door het hanteren van een hoger peil ten opzichte van het omliggende polderpeil, kan de aanwezige negatieve kwel worden onderdrukt. Het overtollige water kan worden afgelaten naar de Zuidervaart en bij watertekort kan water uit dezelfde vaart worden ingelaten.
Conclusie
Het aspect water vormt geen belemmering voor de voorgenomen planvorming.