direct naar inhoud van 1.1 Algemeen
Plan: Bedrijventerrein Nagelerweg-A6
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00509-VS01

1.1 Algemeen

Het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Nagelerweg-A6' regelt het gebruik van de gronden en opstallen binnen de bedrijventerreinen Zuidervaart, Nagelerweg en bedrijventerrein A6. Voor het plangebied gelden momenteel drie bestemmingsplannen. Deze worden door middel van het voorliggende bestemmingsplan herzien. Een overzicht van de geldende bestemmingsplannen is opgenomen in Bijlage 1.

Actualisatie van de bestemmingsplannen voor de bedrijventerrein is om meerdere redenen gewenst:

  • 1. Op de eerste plaatst schrijft de Wet ruimtelijke ordening (hierna Wro) voor dat bestemmingsplannen eenmaal in de 10 jaar herzien moeten worden. Alle drie de bestemmingsplannen zijn ouder van 10 jaar;
  • 2. Op de tweede plaats schrijft de Wro voor dat bestemmingsplan digitaal raadpleegbaar moeten zijn. Het nieuwe bestemmingsplan voldoet aan dit vereiste. Het is digitaal raadpleegbaar via de website ruimtelijkeplannen.nl;
  • 3. Ten slotte streeft de gemeente Noordoospolder naar uniformering van de regels. De bouw- en gebruiksregels binnen de diverse bestemmingen worden zoveel mogelijk gelijkgetrokken. Hiermee wordt de rechtsgelijkheid voor burgers vergroot. Uiteraard wordt daarbij wel rekening gehouden met verschillen tussen gebieden.

Functie en karakter bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is een belangrijk beleidsinstrument voor de gemeente en tevens het planologische juridisch bindend kader voor burgers. In het plan wordt het ruimtelijk beleid aangegeven voor (in beginsel) de komende tien jaar en het dient vooral als toetsingskader voor bouwplannen en de ruimtelijke inrichting van het gebied. Daarom is het voor bedrijven en burgers van belang dat het bestemmingsplan duidelijk aangeeft wat de ruimtelijke mogelijkheden zijn.

Het bestemmingsplan heeft in hoofdzaak een conserverend karakter. Hiermee wordt bedoeld dat het bestemmingsplan de bestaande gebruiks- en bouwmogelijkheden vastlegt. Daarnaast is zorgvuldig gekeken naar het feitelijk gebruik. Bij afwijkingen van het geldende bestemmingsplan is per geval beoordeeld of het wenselijk en mogelijk is de feitelijke situatie te bestemmen . Ten slotte maakt het bestemmingsplan een beperkt aantal ontwikkelingen mogelijk. Zo biedt het bestemmingsplan een kleine uitbreidingsmogelijkheid voor het perceel Productieweg 15 en is de bouwhoogte in delen van het plangebied verruimd.

Digitaal uitwisselbare en vergelijkbare ruimtelijke plannen

In de Wro is de verplichting opgenomen om ruimtelijke plannen en besluiten te digitaliseren. Dit betekent dat het verplicht is om een nieuw (bestemmings)plan in digitale vorm vast te stellen. Ook moet van het plan een analoge versie op papier worden vastgesteld. De digitale aspecten omvatten het in digitale vorm vaststellen, beschikbaar stellen, kenbaar maken en verbeelden.

De Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen (SVBP 2008) maakt het mogelijk om bestemmingsplannen te maken die op vergelijkbare wijze zijn opgebouwd en op eenzelfde manier worden verbeeld. Vergelijkbare bestemmingsplannen leiden tot een betere dienstverlening en tot een effectievere en efficiƫntere overheid.

Dit bestemmingsplan is digitaal opgezet conform de landelijk ontwikkelde standaard: het IMRO (InformatieModel Ruimtelijke Ordening). Zodoende is het mogelijk het plan digitaal uit te wisselen (met overheden) en digitaal te gaan raadplegen.