Plan: | Tussen Grachten en Vaarten |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0171.BP00486-VS01 |
Structuur
De oudste schil van Emmeloord bestaat uit een aantal woonwijken rondom het centrum die doorsneden worden door brede wegen (de Espelerlaan, de Boslaan, de Sportlaan, de Korte Dreef en de Lange Dreef). Ze horen tot de eerste bouw in Emmeloord en zijn veelal als een eenheid ontworpen. Er is een grote samenhang tussen architectuur en stedenbouwkundig plan.
De oostwest-as, grenzend aan het plangebied, is samengesteld uit de Kampwal, Meeuwenkant en Schokkerwal met taluds en bomenrijen en de Korte Dreef en de Lange Dreef met rijen drielaagse bebouwing. Het ziekenhuis en het bejaardentehuis aan beide uiteinden van deze as markeren de entrees van de stad. Zowel de Korte Dreef als de Lange Dreef zijn hoger en bieden een meer stedelijke aanblik, terwijl de bebouwing aan de overzijde van de Lange Dreef (Kampwal, Meeuwenkant en Schokkerwal) kleinschaliger is en duidelijk tot een woonwijk behoort.
Ten zuiden van het centrum is er een patroon van brede hoofdstraten met groenstroken en smallere zijstraten zichtbaar. Strokenbouw begeleidt de straten. Langs de Zuiderkade is de bebouwing weer hoger en stedelijker, ooit bedoeld om de overgang tussen stad en polder te benadrukken. De drielaagse bebouwing vormt een stedelijke wand. De woonwijk is tegen het oudste bedrijventerrein van Emmeloord gebouwd. De overgang is als abrupt te kwalificeren.
Bebouwing
De bebouwing in de "Oudste schil" biedt een traditioneel beeld dat goed past binnen de architectuurstroming de "Delftse School". De bebouwing bestaat uit bakstenen muren, rode pannen-daken en houten kozijnen. De woningen zijn in stroken gebouwd (vier of meer woningen) en bestaan uit één of twee bouwlagen. De woningen zijn smal en ondiep. De woningen langs de Lange Dreef bieden een stedelijker beeld. Het zijn portiek- of bovenwoningen van drie bouwlagen. De balkons en schoorstenen zijn beeldbepalend. De recente nieuwbouw in de Vogelbuurt bestaat uit halfvrijstaande woningen en appartementengebouwen. Ze wijken af van de bestaande bebouwing. De kleuren zijn vaak lichter of sprekender. Platte daken komen ook voor.
Functies
Het blijkt dat verspreid over het plangebied, veelal geconcentreerd in enkele clusters, zich diverse voorzieningen bevinden, zoals kerken, een dagverblijf voor gehandicapten kinderen en ouderen en een verenigingsgebouw in de wijk. De detailhandelsvoorzieningen in het onderhavige bestemmingsplan zijn met name geconcentreerd aan de Zuiderkade.
Verder zijn er diverse kantoren in het plangebied gelegen en ook de nodige bedrijven. Daarnaast is sprake van enkele horecavoorzieningen. Zie Bijlage 5 Functiekaart.