direct naar inhoud van 2.7 Waterparagraaf
Plan: Emmeloord, Noord en Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00484-VS01

2.7 Waterparagraaf

De waterparagraaf maakt inzichtelijk hoe het vigerend waterbeleid is vertaald naar waterhuishoudkundige inrichtingsmaatregelen in de bestaande woonkern met inbegrip van de aanwezige recreatieve voorzieningen in het plangebied Emmeloord Noord en Oost. Hoe wordt in dit gebied omgegaan met water en op welke wijze draagt de inrichting bij aan:

  • Veiligheid.
  • Voldoende water.
  • Schoon water.

Proces van de Watertoets

Aan de hand van de beslisboom (figuur 1 blz. 14) uit het Waterkader van het Waterschap Zuiderzeeland (januari 2007) kan voor het voorliggende plan de procedure kleine plannen worden gevolgd.

Beschrijving van het watersysteem

Veiligheid/Waterkeringen

Het plan ligt niet binnen de kern-, vrijwarings- of buitenbeschermingszone van een waterkering. Het is daarom niet te verwachten dat het plan van invloed zal zijn op de veiligheid van een waterkering.

Voldoende Water

Wateroverlast

Herziening van het bestemmingsplan “Emmeloord, Noord en Oost” heeft geen gevolgen voor de huidige situatie ten aanzien van een toename van verhard oppervlak en/of het verdwijnen van ruimte voor waterberging. Dit geeft geen aanleiding in het kader van het principe “waterneutraal bouwen” om compenserende maatregelen te treffen om piekafvoeren te moeten opvangen. Voor dit gebied geldt de afvoernorm van stedelijk gebied. De maximale afvoer uit het gebied is daarbij 1,5 l/s/ha bij een neerslagsituatie met een herhalingstijd van 100 jaar.

Goed functionerend watersysteem

Het huidige maaiveldniveau in het plangebied kent een redelijke variatie. In het westelijk deel ligt het maaiveld ongeveer op -2,50 m NAP. Richting het oosten loopt het maaiveld ruim 1 m af tot een gemiddeld maaiveldniveau van – 3,70 m NAP. Het bestemmingsplan “Emmeloord, Noord en Oost” ligt in het beheergebied van de Lage Afdeling. Het streefpeil voor zowel de zomer- als de winterperiode van het omliggende oppervlaktewatersysteem bevindt zich op -5,70 m NAP. In het plangebied is een drooglegging van 2 m of meer aanwezig, waardoor ruim voldaan wordt aan de minimale drooglegging voor stedelijk gebied van 1,20 meter, rekening houdend met het hiervoor gehanteerde Normaalwaternormpeil (N.W.-normpeil). In het huidige plan zijn geen structurele nadelige gevolgen te verwachten voor en door (grond)water in de omgeving.

Schoon water

Goede structuur diversiteit

Bij de inrichting van het bestaande watersysteem wordt gestreefd naar het behouden van een ecologisch gezond watersysteem.

Goede oppervlaktewaterkwaliteit

Ten aanzien van de aanwezige rioleringsstelsels in het plangebied kan een onderscheid worden gemaakt in de volgende gebieden:

  • 1. het woongebied omsloten door Meldestraat, Peppellaan, Hendric Stevinlaan, Blocq van Kuffelerlaan, Lemstervaart, stadsgracht en Espelervaart.
  • 2. het bedrijfs- en woongebied omsloten door de stadsgracht, Lemster-, Urker- en Espelervaart.
  • 3. Emmelerbos, Het Waterland en Het Hooiveld.

Ad 1.

In het bestaand woongebied omsloten door Meldestraat, Peppellaan, Hendric Stevinlaan, Blocq van Kuffelerlaan, Lemstervaart, stadsgracht en Espelervaart is een gemengd rioleringsstelsel aanwezig. In dit rioleringsstelsel is een zestal externe riooloverstorten opgenomen. Deze overstorten staan in verbinding met de stadsgracht, Espeler- en Lemstervaart. Twee overstorten kunnen als hoofdoverstort worden aangemerkt. De hoofdoverstorten bevinden zich ter hoogte van de Hoefblad- en Meldestraat, waardoor het rioleringsstelsel in verbinding staat met de Espelervaart en ter hoogte van de Colijnlaan en Jansmastraat waarbij het stelsel een verbinding heeft met de Lemstervaart.

Door het bestaande gemengde rioleringsstelsel om te bouwen naar een gescheiden rioleringsstelsel, kan de frequentie van het aantal overstorten en de vuiluitworp plaatsvindend tijdens zo'n overstort op het ontvangende oppervlaktewater worden teruggedrongen. Binnen dit woongebied is inmiddels in 2006 het bestaande gemengde rioleringsstelsel omsloten door Peppellaan, Boslaan, Koningin Julianastraat en Espelerlaan voorzien van een gescheiden rioleringsstelsel. Het is de bedoeling om in 2010, de ombouw van het gemengde rioleringsstelsel naar een gescheiden stelsel verder voort te zetten voor het woongebied omsloten door Meldestraat, Espelerlaan, Moerasandijvie- en Hoefbladstraat. Nadat ook in dit woongebied een gescheiden rioleringsstelsel is aangebracht, is er voor het af te voeren regenwater een directe verbinding met de Espelervaart.

Ad 2.

In het bestaande bedrijfs- en woongebied is een verbeterd gemengd rioleringsstelsel aanwezig. Bij de inbreiding ter plaatse van het Hof van Smeden (Houttuinen, Raamstraat en Veerplein) is een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. De grote dakoppervlakken grenzend aan de vaarten zijn direct afgekoppeld op deze watergangen. Ter plaatse van de Zuiderkade ter hoogte van de Kievitstraat is in het rioleringsstelsel een riooloverstort opgenomen. Ten behoeve van een milieutechnische verbetering van het bestaande rioleringsstelsel is voor deze overstort een bergbezinkbassin met een inhoud van circa 475 m3 aangelegd. Bij hevige regenval, waarbij het totale rioleringsstelsel overbelast raakt, dringt het bergbezinkbassin bij de incidentele overstortingen de vuiluitworp op het oppervlaktewater van de Urkervaart met circa 50% terug.

Ad 3.

Het gebied onderdeel uitmakend van het Emmelerbos, wordt gekenmerkt door overwegend recreatieve voorzieningen. Het aanwezige rioleringsstelsel bestaat uit een gescheiden rioleringsstelsel, waarbij het regenwater direct wordt afgekoppeld naar de aangrenzende watergangen.

Het woongebied Het Waterland gelegen ten noorden van de Muntweg en de aanwezige horeca aan Het Hooiveld wordt omringd door oppervlaktewater. In dit gebied is een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd, waarbij het regenwater deels bovengronds naar de aangrenzende wateroppervlakken wordt afgevoerd.

De aanwezige riolering in het plangebied “Emmeloord, Noord en Oost” biedt het aanwezige oppervlaktewater voldoende bescherming tegen vuilemissies van onder andere uitlogende bouwmaterialen.

Goed omgaan met afvalwater

Het overgrote deel van het hemelwater binnen het plangebied is aangesloten op de (gemengde) riolering. Bij toekomstige aanpassingen in de openbare ruimte, worden kansen benut om het relatief schone regenwater verder te scheiden van de bestaande afvalwaterstroom.

Waterparagraaf Bosbadhal

Deze waterparagraaf maakt inzichtelijk hoe het vigerend waterbeleid is vertaald naar waterhuishoudkundige inrichtingsmaatregelen, waarmee rekening moet worden gehouden bij het uitbreiden van de bestaande Bosbadhal Boslaan 28-30 en het aantal parkeerplaatsen. De lokatie van de Bosbadhal maakt onderdeel uit van het plangebied Emmeloord Noord en Oost. Bij de te wijzigen inrichting van de Bosbadhal wordt rekening gehouden met de wijze waarop op deze lokatie wordt omgegaan met water en de inrichting bijdraagt aan Veiligheid, Voldoende water en Schoon water.

Proces van de Watertoets

Aan de hand van de beslisboom (figuur 1 blz. 14) uit het Waterkader van het Waterschap Zuiderzeeland (januari 2007) kan voor het voorliggende plan de procedure kleine plannen worden gevolgd.

Beschrijving van het watersysteem

  • 1. Veiligheid/Waterkeringen

Het plan ligt niet binnen de kern-, vrijwarings- of buitenbeschermingszone van een waterkering. Het is daarom niet te verwachten dat het plan van invloed zal zijn op de veiligheid van een waterkering.

  • 2. Voldoende Water

Wateroverlast

Door aanleg van een nieuwe sporthal (5.000 m²) en uitbreiding van de bestaande parkeerplaatsen (3.300 m²) vindt er ten opzichte van de bestaande situatie een toename van het verhard oppervlak plaats. Bij de uitbreiding wordt rekening gehouden met het principe "waterneutraal bouwen". Een voorziening is nodig om piekafvoeren te kunnen opvangen. Rekening moet worden gehouden met de maximale afvoernorm van het stedelijk gebied van 1,5 l/s/ha bij een neerslagsituatie met een herhalingstijd van 100 jaar. De aangewezen lokatie voor het installeren van een dergelijk regulerende afvoer van het stedelijk naar het landelijk gebied zal ter plaatse van de uitmonding van de watergang op de Lemstervaart moeten zijn.

Goed functionerend watersysteem

Het plangebied van de Bosbadhal bevindt zich in het beheergebied van de Lage Afdeling. Het streefpeil voor zowel de zomer- als de winterperiode van het omliggende oppervlaktewatersysteem bevindt zich op -5.70 m NAP. Aan de noord- en zuidzijde van het Bosbadterrein bevinden zich twee in oostelijke richting naar de Lemstervaart lopende watergangen. Deze watergangen hebben respectievelijk een gemiddelde bodemhoogte van -5.33 m NAP en -5.54 m NAP. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de aanwezige watergangen in normale omstandigheden nauwelijks watervoerend zijn. De gemiddelde hoogte van het maaiveld waarop de nieuwe sporthal wordt gebouwd is -3.97 m NAP. Het bestaande vloerpeil van de bosbadhal heeft een hoogte van -3.38 m NAP. In het plangebied wordt ruim voldaan aan de minimale drooglegging voor stedelijk gebied van 1,20 meter, rekeninghoudend met het hiervoor gehanteerde Normaalwaternormpeil (N.W.-normpeil). In het huidige plan zijn geen structurele nadelige gevolgen te verwachten voor en door (grond)water in de omgeving.

  • 3. Schoon water

Goede structuur diversiteit

Bij de inrichting van het bestaande watersysteem wordt gestreefd naar het behouden van een ecologisch gezond watersysteem.

Goede oppervlaktewaterkwaliteit

Er worden geen uitlogende bouwmaterialen (zoals zinken dakgoten) gebruikt.

Goed omgaan met afvalwater

Het vrijkomend stedelijk afvalwater op het perceel van de Bosbadhal wordt afgevoerd via de bestaande aansluiting op het gemengde rioleringsstelsel is Boslaan. Het schone regenwater afkomstig vanaf de dakoppervlakken van de hallen kunnen direct worden afgevoerd naar de bestaande aanwezige watergangen. Ten gevolge van de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen ter plaatse van de bosbadhal is er sprake van afstromende regenwater van een verhard oppervlak van meer dan 50 parkeerplaatsen. Dit regenwater moet via een bodempassage worden afgevoerd naar de aangrenzende sloot.

Op 17 maart 2001 heeft met het Waterschap nader overleg plaatsgevonden over de inpassing van de waterbergingsopgave ten behoeve van de uitbreiding van de Bosbadhal.De bestaande watergang vervult de functie van zaksloot/berging. Uitgangspunt is dat een tweede watergang wordt gegraven op het terrein van de Bosbadhal met een stuw naar de ringsloot van de ijsbaan die afwatert op de Lemstervaart. Doorsnede van deze tweede watergang is 2,7 m breed met een lengte van 225 meter en geeft daarmee een waterberging van ruim 600 m³.

afbeelding "i_NL.IMRO.0171.BP00484-VS01_0003.jpg"

Illusstratie mogelijke inpassing waterbergingsopgave Bosbadhal