direct naar inhoud van 1.3 Planologische-juridische regeling
Plan: De Zoeker Esch - de Pol
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0168.09BP0002-0401

1.3 Planologische-juridische regeling

1.3.1 Geldende bestemmingsplannen

De huidige juridische regeling van de betreffende gronden is neergelegd in de bestemmingsplannen "De Zoeker Esch - De Pol 1997" en "de Zoeker Esch, de Pol" uit 1979.

De Zoeker Esch - De Pol 1997

Het bestemmingsplan "De Zoeker Esch - De Pol 1997" is op 29 januari 1998 door de gemeenteraad vastgesteld en op 7 juli 1998 door Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel goedgekeurd.

De gronden hebben hierin met name de bestemming "bedrijfsdoeleinden" en bieden daarnaast ruimte voor "woonhuizen", "winkels", "agrarisch gebied", "recreatieve doeleinden" en "verkeersdoeleinden. Daarnaast is een gedeelte van de loop van de rivier de Dinkel en de daarbij behorende natuur en landschappelijke waarden in het plan opgenomen.

Inmiddels zijn de gronden rondom de Dinkel opgenomen in bestemmingsplan buitengebied van Losser. Voor voorliggend plan is daarom sprake van een kleiner plangebied dan voor het plan uit 1997.

De Zoeker Esch, de Pol (1979)

Voor de percelen van de bedrijven Johma, van Heek en Wouter Witzel geldt op dit moment nog het bestemmingsplan "de Zoeker Esch, de Pol" dat op 27 september 1979 door de gemeenteraad is vastgesteld en op 1 april 1984 door Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel is goedgekeurd.

De gronden hebben hierin de bestemming "Bedrijven B-A" en "Bedrijven B-N".

1.3.2 Voorliggend bestemmingsplan

Het onderhavige bestemmingsplan is overwegend consoliderend van aard, dat wil zeggen dat het in beginsel is gericht op het regelen van de bestaande functies in het plangebied. Uitbreiding van de bebouwingsmogelijkheden aan de Overdinkelsestraat zijn de enige ontwikkelingen die worden geregeld in het kader van optimaal grondgebruik. Verder is rekening gehouden met de wijzigingen die zijn opgetreden sinds het van kracht worden van de diverse plannen. Wat betreft de planologische juridische regeling is zoveel mogelijk aangesloten bij de vigerende bestemmingen. Als algemeen uitgangspunt bij de opstelling van dit plan geldt dat de huidige juridische status van de gronden met name bepalend zijn geweest bij de functietoekenning in onderhavig bestemmingsplan.

Onderdelen van het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan "De Zoeker Esch - de Pol" bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De verbeelding en de regels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan en moeten samen "gelezen" worden.

  • Op de verbeelding zijn de bestemmingen van de in het plangebied begrepen gronden en opstallen aangegeven.
  • In de regels zijn bepalingen voor deze bestemmingen opgenomen die de uitgangspunten van het plan zeker stellen.
  • De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt wel een belangrijk onderdeel van het bestemmingsplan. Hierin staat wat de beweegredenen en achtergronden zijn voor het bestemmingsplan. Ook staat er een verslag in van onderzoek dat aan het bestemmingsplan vooraf is gegaan. De toelichting helpt tenslotte bij een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.