Plan: | 's-Heerenbroek 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0166.00991075-VA01 |
Het bestemmingsplan 's Heerenbroek 2012' is een conserverend plan. Door expliciet geen nieuwe ontwikkelingen op te nemen, wordt het risico op vertraging verminderd als gevolg van onzekerheden ten aanzien van de nieuwe ontwikkelingen en procedures gericht tegen mogelijk nieuwe ontwikkelingen. Daarmee kan de actualisering van het bestemmingsplan voor 's Heerenbroek spoedig verlopen. Dat is belangrijk omdat voor 2013 de gemeente dient te beschikken over actuele en digitale bestemmingsplannen.
Dat betekent echter niet dat er geen sprake zou zijn van nieuwe ontwikkelingen in 's Heerenbroek. Aan inwoners van het plangebied is de mogelijkheid geboden om initiatieven te laten meelopen in de planprocedure. Eis is wel dat deze initiatieven goed onderbouwd en niet in strijd met een goede ruimtelijke ordening zijn. Het gaat om de volgende initiatieven:
Herinrichting en bouw van een woning aan de Schoolsteeg 20:
In maart 2011 heeft het college van burgemeester en wethouders een aantal randvoorwaarden gegeven voor medewerking aan een bouwplan voor de bouw van een burgerwoning naast Schoolsteeg 20. Voorwaarde voor medewerking aan de nieuwbouw is dat er een landschappelijke en ruimtelijke verbetering op het perceel van het agrarisch loonbedrijf plaatsvindt. De buitenopslag moet worden beƫindigd, bestaande bebouwing moet worden gesloopt dan wel vernieuwd worden en er moet beplanting aangeplant worden. Als aan deze voorwaarden is voldaan, is de nieuwbouw van een burgerwoning mogelijk. Hiernaast moet uit een goede ruimtelijke onderbouwing blijken dat er geen belemmeringen aanwezig zijn vanuit in het bijzonder milieutechnisch oogpunt.
De aanvrager heeft een ruimtelijke onderbouwing aangeleverd, waaruit blijkt dat er geen belemmeringen zijn voor de nieuwbouw. Gelet hierop is door middel van een voorwaardelijke bestemming de nieuwbouw van een woning op het perceel mogelijk gemaakt. Pas als alle investeringen op het perceel zijn gedaan (verwijderen buitenopslag, sloop en (ver)nieuwbouw van de bedrijfsgebouwen en aanleg beplanting) mag de nieuwe woning worden gebouwd.
Bouw hooiberg op het perceel Bisschopswetering 1:
De bewoners van dit perceel willen een hooiberg die in het verleden op het perceel aanwezig was, weer terugbouwen. Omdat een hooiberg een afwijkende goot- en bouwhoogte heeft, moet het bestemmingsplan aangepast worden. Vanuit cultuurhistorisch oogpunt is er geen bezwaar tegen de bouw van een hooiberg, mits er gekozen wordt voor een gebiedseigen type. Hierom is er op de originele voetprint van de oude hooiberg een aanduiding gelegd, waardoor een nieuw te bouwen hooiberg mogelijk wordt gemaakt.