direct naar inhoud van 4.5 Groen, water en natuur
Plan: Stationsomgeving Hanzelijn
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0166.00991005-OH01

4.5 Groen, water en natuur

Groen en recreatie

Het Stationsgebied is omgeven door infrastructuur, waardoor de oriëntatie van de wijk introvert is. Centraal in de wijk is daarom een wijkpark opgenomen als belangrijkste rust- en ontmoetingsplek. Via de winkelstraat is het wijkpark verbonden met het stationsplein. Het park wordt in het noordoosten begrensd door de Verlengde Symfonielaan die een verbinding legt tussen De Maten en de Blazerskolk. De Verlengde Symfonielaan heeft een groen profiel met drie doorgaande rijen bomen en een singel en vormt samen met twee lange bomenlanen haaks hierop het groene raamwerk van het Stationsgebied.

Op een aantal plekken in de wijk zijn autovrije straten en hoven voorzien, die een groene inrichting krijgen. De noordelijke randweg langs sportcomplex De Venen krijgt een ruim profiel met doorgaande bomenrij en losse groepen bomen als groene buffer richting de bestaande woningen langs de Kwint.

De binnenterreinen met parkeerplaatsen ten behoeve van de woningen krijgen een groen karakter met bomen en hagen. De vormgeving van de erfgrens van de achterzijde van de woningen draagt bij aan het groene karakter van het binnenterrein. Voor de vormgeving van erfgrenzen zullen nadere richtlijnen voor beeldkwaliteit worden opgesteld.

De nieuwbouw van het Hoornbeeck College zal landschappelijk worden ingepast in de groenzone langs de Mr. J.L.M. Niersallee. De vormgeving van de terreinafscheiding vormt onderdeel van de (landschaps)architectonische opgave.

De geluidswal langs de N50 zal in aansluiting op het nieuwe tracé van deze weg doorgetrokken worden naar en aangesloten worden op het grastalud van de spoordijk.

Speelruimte

Zoals overal in Kampen moet in de stationslocatie rekening worden gehouden met speelvoorzieningen voor drie leeftijdscategorieën: 0-6 jaar, 6-12 jaar en >12 jaar waarbij, afhankelijk van de grootte van de locatie een combinatie mogelijk is van 0-12 jaar. Het aantal speellocaties hangt samen met de afstand tot de woning, de bereikbaarheid en het aantal woningen. De kleinste kinderen spelen binnen 100 meter van de woning. Kinderen van 6-12 jaar spelen op grotere afstand, 400 meter en de oudere kinderen gaan verder weg (800 meter).

In de Maten is een tekort aan speelruimte. In de stationslocatie moet volgens het speelbeleid een trapveld komen. Combinatie van het tekort aan speelruimte in de Maten en de wens voor speelruimte in de Stationslocatie met daarbij de locatie van de school maakt het voor de hand liggend dat er in de groenzone ook ruimte voor spelen wordt gereserveerd, waarin onder andere een trapveld is gesitueerd.

De andere speelvoorzieningen liggen verspreid door de wijk binnen buurten aan de voorzijde van woningen, zodat er toezicht vanuit de woningen mogelijk is.

afbeelding "i_NL.IMRO.0166.00991005-OH01_0012.png"

Water

Watergangen zijn gesitueerd rondom het plangebied en langs de verlengde Symfonielaan. Deze watergangen zijn deels al aanwezig als randsloot voor de woonwijk De Maten. In verband met onderhoud bedraagt de minimale breedte van nieuw aan te leggen watergangen 10 meter. De geprojecteerde watergangen hebben een grootte die voldoet aan de gemeentelijke norm van oppervlaktewaterpercentage van het totale oppervlakte van het plangebied.

De singel langs de verlengde Symfonielaan heeft minimaal 4,5 meter brede grastaluds. De singel heeft op de kruising met de twee lange bomenlanen twee bruggen voor autoverkeer. Deze zijn uitgevoerd als 'duikerbrug' met gemetselde zijkanten. Tevens is één brug voor langzaam verkeer opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0166.00991005-OH01_0013.png"

Natuur

Aan de noordzijde van het plangebied is een ecologische zone gedefinieerd. Tussen de bestaande randsloot van De Maten en de noordelijke randweg langs sportcomplex De Venen is ruimte gereserveerd voor een groenstrook met een minimale breedte van 9,5 meter. Langs het westelijk aangrenzend deel van De Maten houdt de nieuwbouw een afstand van minimaal 14 meter ten opzichte van de rand van de aanwezige sloot. Aan de vormgeving van de erfgrens van de woningen kunnen vanuit het doelmatig functioneren van deze zone nadere eisen gesteld worden.

Leidingen

In de ecologische zone ligt een aantal hoofdleidingen. De 110kV-leiding ligt tussen het fietspad en het water in. Boven de 110kV-leiding is een vrije ruimte van 5 meter nodig. De rioolpersleiding ligt onder het fietspad en heeft eveneens een vrije ruimte van 5 meter nodig.

Buitenruimte

De kwaliteit van de buitenruimte is bepalend bij het realiseren van het beeld van een stedelijke, groene woonwijk. Het Stationsgebied wordt gezien als een gebied met eenduidig karakter, met een aantal bijzondere plekken die een hoger kwaliteitsniveau krijgen. Het stationsplein, het busstation, de winkelstraat en het centrale wijkpark krijgen een hoogwaardige inrichting met gebakken bestratingsmateriaal.

De binnenterreinen hebben het karakter van een "woondomein". De vormgeving en inrichting zijn hierop afgestemd door het gebruik van kwalitatief hoogwaardig bestratingmateriaal, hagen en grote bomen.

In het plan wordt uitgegaan van het plaatsen van een groot aantal bomen in woonstraten en aan te leggen groengebieden. Voor een aantal plekken, zoals de Verlengde Symfonielaan, het centrale wijkpark en het stationsplein, wordt uitgegaan van de plaatsing van grotere bomen.

Alle wegen hebben een groen profiel met langsparkeren aan één zijde van de straat en een 4 meter brede groenstrook met een doorgaande bomenrij aan de andere zijde. Speelplekken vormen een integraal onderdeel van het ontwerp van de buitenruimte en worden bij voorkeur omzoomd door hagen.

Ecologische verbinding

De ecologische verbinding tussen de Maten en de Stationslocatie is op de Kaart Ecologische Structuur en Groenstructuur van het Groenstructuurplan Kampen uit 2000 aangegeven als onderdeel van een ecologisch netwerk door Kampen. Het ecologische systeem van Kampen valt veelal samen met het waternetwerk en staat in verbinding met de provinciale ecologische hoofdstructuur langs de IJssel. Door deze zone loopt een fiets/voetpad.