Plan: | Veldwijk Noord - Winkelcentrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0164.BP0051-0301 |
Algemeen
Veldwijk Noord ligt tegen de oostelijke stadsgrenzen aan. Ondanks deze ligging ervaar je vanuit de buurt weinig van het aangrenzende landschap. De industrie langs het Twentekanaal, de spoorlijn Hengelo-Enschede en het FBK-terrein vormen barrieres in het bereiken van het landschap. Langs de noord-oostzijde is in het Gemeentelijk Groenplan Hengelo 2010 (GGP) een groene wig geprojecteerd, met als doel het landschap de stad in te trekken, en andersom de bewoners naar buiten.
Het voormalige waterwingebied is onderdeel van die oostelijke Groene Wig. Dit Watertorenpark is een groen gebied, met een natuurlijk bosje, gras en bomen. Het gebied is voor een groot deel particulier bezit en niet toegankelijk, en heeft daarom voor de bewoners weinig waarde voor de groene beleving van Veldwijk Noord. Het gebied heeft wel potentie. Er staan enkele mooie oude boomgroepen / solitairen en het natuurlijke bosje heeft veel waarde voor de natuur (en spelende kinderen).
Veldwijk Noord heeft weinig openbaar groen. Tussen de bebouwing van de woningstichting ligt relatief gezien veel semi-openbaar groen. De grens tussen deze gebieden is niet overal even duidelijk, en daardoor ook het gebruik niet.
De kwaliteit van het groen is over het algemeen matig. Het heeft weinig uitstraling. Plantvakken zijn verwaarloosd of verdwenen, veel bomen zijn op en toe aan vervanging. Op enkele plekken in Veldwijk Noord staan mooie boomgroepen, zoals op het Olympiaplein en langs de Kuipersdijk.
De verkeerskundige hoofd- en nevenstructuren zijn slecht versterkt door het groen. Langs de Kuipersdijk staat een bomenrij, die de 'ring' van Hengelo enigszins accentueert.
Bijzondere haagbeuken Veldwijk Noord
In Veldwijk Noord, op de hoek van de Kuipersdijk en Spartalaan, staat een groep van 8 bijzondere haagbeuken, Carpinus betulus 'Fastigiata'. De zuilbomen zijn geplant in 1955, in het gras. Het is een mooie groep bomen, bijzonder door de ronde vorm en de markante zichtbare plek waar ze staan. Ze hebben waarde voor het groen en de groenbeleving in Hengelo.
De bomen zijn opgenomen in de gemeentelijke Bijzondere Bomenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 10-11-2009. Een groep groendeskundigen van de gemeente heeft gezamenlijk deze lijst opgesteld, met hierin opgenomen de meest markante, waardevolle, bijzondere bomen in Hengelo. Daarnaast is een voorwaarde dat de bomen een goede kwaliteit hebben en voldoende groeiruimte om volgens de natuurlijke habitat uit te kunnen groeien.
De haagbeuken zijn toekomstig monumentale bomen. Vanaf de leeftijd van 60 jaar worden ze monumentaal.
Toekomstig monumentale bomen zijn:
- bomen met voldoende groeiruimte, die later moeten uitgroeien tot monumentale bomen.
Monumentale bomen zijn:
- minimaal 60 jaar oud en door leeftijd en verschijning beeldbepalend en onvervangbaar voor het karakter van de omgeving.
Alle bijzondere bomen op de lijst hebben een speciale beschermingsstatus. De groeiruimte mag niet dusdanig aangetast worden dat de boom hier van te leiden heeft of niet voldoende kan uitgroeien. Vormsnoei bij bomen is niet aan de orde. De beschermingszone rond een boom gaat uit van de groeiruimte van de boom in volgroeide toestand, waarbij als basis wordt uitgegaan van de toekomstige kroonprojectie + twee meter.
De haagbeuken zijn ruim 50 jaar oud. De ervaring leert dat het type Carpinus betulus 'Fastigiata' wellicht nog iets zal groeien maar vooral nog enkele meters uit zal zakken. De takken worden zwaarder en zullen naar beneden en opzij zakken. We verwachten dat de kroonomvang (de radius) hierdoor nog met een meter of 3 zal toenemen.
En daarnaast is een beschermingszone van 2 meter buiten de toekomstige kroonprojectie nodig, voor bescherming en voorkomen van overlast door de boom. Takken tegen gebouwen aan geven vrijwel altijd klachten, en aan de bomen wordt niet gesnoeid.
De bomen zijn bijzonder voor Hengelo en hebben een juridische bescherming, waardoor de (toekomstige) groeiruimte vrij moet blijven voor de bomen.