Plan: | Hengelo Zuid - Veldwijk e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0164.BP0044-0302 |
Huidige groen- en waterstructuur
In het zuidelijk deel van Hengelo is in grote lijnen enige structuur in het groen te onderkennen. Dragers van dit hoofdgroen zijn spoorwegen, ringwegen en beken. Zo vormt aan de noordkant het groene spoorlichaam met de aangrenzende beboste particuliere erven en het beboste deel van het Watertorenterrein een groene vinger de stad in. Midden in het plangebied is de afplant van het sportpark Veldwijk langs de Marathonlaan een duidelijke groene lijn. Aan de zuidzijde vormt de Berflobeek met oeverstroken een stevige groene ader. Deze drie groenstructuren worden overdwars verbonden door de met groen begeleide Akzo-lijn en Kuipersdijk.
In samenhang met de stedelijke groenstructuur zijn op buurtniveau bomenstructuren te onderkennen. In Veldwijk betreft het de bomenrijen langs de Pruisische Veldweg, Kamperfoeliestraat en Gouden Regenstraat; in Veldwijk-noord de Watertorenlaan en een deel van de Twekkelerweg. In het gedeelte van de Enschedesestraat dat grenst aan het plangebied, staan wel bomen maar deze zijn van matige (beeld)kwaliteit.
Toekomstige groen- en waterstructuur
In het Gemeentelijk Groenplan Hengelo 2010 (GGP) is de groene hoofdstructuur voor de gemeente Hengelo vastgelegd. "Groen " dient hierbij breed opgevat te worden als landschap, stedelijk groen, natuur, water en recreatief medegebruik. Hoofduitgangspunt is de stad-èn-landbenadering, waarbij gestreefd wordt naar zowel een krachtige stad als een vitaal platteland. In het groenplan is de samenhang tussen regio, buitengebied, stadsrand, stad en wijk in beeld gebracht. Het GGP richt zich op het hoofdgroen in de stadsrand, stad en wijk. De totale hoofdstructuur in de stad en omgeving bestaat uit een samenhangend netwerk van stadsrandzones, geledingszones tussen de kernen, groene wiggen, groene eilanden, lanen, groene stapstenen (boomgroepen), beken en spoorlijnen met begeleidend groen.
Vertaald naar het plangebied wordt tussen Hengelo en Enschede een groen tussengebied met een overdwarse ecologische verbindingszone voorgestaan. Het schakelpunt is de plek, waar Twentekanaal, spoorlijn en Enschedesestraat dicht bij elkaar liggen. Voor dit terrein wordt thans het inrichtingsplan Kristalbad uitgevoerd, waarin waterberging, natuurbouw en recreatie gecombineerd wordt.
Voorgestaan wordt om het buitenlandschap zo veel mogelijk de stad in te trekken, niet alleen visueel maar ook recreatief. De bestaande wig langs het spoor vormt hiertoe de basis. Door het aangrenzende watertorenterrein als park in te richten wordt de gebruikswaarde vergroot. Via een nieuwe beek vervolgt de wig zijn weg richting centrum. Een nieuwe beek langs de Steenrietweg en Pruisische Veldweg verbindt het buitengebied met het Watetorenpark. Het streven is om de beken zo toegankelijk en zichtbaar mogelijk te maken.
De hoofdwegen in het gebied, Enschedesestraat en Kuipersdijk, worden als lanen versterkt. Op wijkniveau wordt de Twekkelerweg waar mogelijk van nieuwe bomen voorzien.
Parken en plantsoenen
De vooroorlogse wijken zijn dichtbebouwd, waardoor er weinig openbaar groen is. De wijken met hoogbouw kenmerken zich door groene veldjes, die meestal eigendom zijn van de woningbouwverenigingen. Echte fraaie parken met meerdere gebruiksmogelijkheden ontbreken. Bij wijkreconstructies is dit aandachtspunt.