Plan: | Hengelo Zuid - Berflo Es e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0164.BP0043-0301 |
De opvolger van het Streekplan Overijssel 2000+, de Omgevingsvisie Overijssel (2009), schetst de visie, de beleidskeuzes en de uitvoeringsstrategie op de fysieke leefomgeving van Overijssel. De Omgevingsvisie richt zich uitsluitend op het provinciaal belang. Het vizier is daarbij gericht op 2030. De ambitie van Overijssel is 'een vitale samenleving tot ontplooiing te laten komen in een mooi landschap'. Een samenleving, waarin alle Overijsselaars zich thuis voelen en participeren. Met bloeiende steden als motoren voor cultuur en werkgelegenheid, ingebed in een landschap waarin wonen, natuur, landbouw en water elkaar versterken.
Om de ambitie te kunnen bereiken moet worden ingezet op de volgende thema's:
Tegelijk met de omgevingsvisie is op 1 juli 2009 de Omgevingverordening Overijssel vastgesteld. De omgevingsverordening is het instrument om het beleid uit de omgevingsvisie te laten doorwerken.
De Omgevingsverordening Overijssel 2009 (hierna: 'Omgevingsverordening') wordt ingezet voor die onderwerpen waar de provincie er aan hecht dat de doorwerking van het beleid van de Omgevingsvisie juridisch geborgd is. De verordening voorziet ten opzichte van de Omgevingsvisie niet in nieuw beleid en is daarmee dus beleidsneutraal. De inzet van de verordening als juridisch instrument om de doorwerking van provinciaal beleid af te dwingen is beperkt tot die onderdelen van het beleid waarvoor de inzet van algemene regels noodzakelijk is om provinciale belangen veilig te stellen of om uitvoering te geven aan wettelijke verplichtingen.
De Omgevingsverordening heeft de status van:
Het plangebied Hengelo Zuid - Berflo Es e.o. valt binnen de 'stedelijke laag' grotendeels onder de noemers "Bebouwingsschil 1900 - 1955" en "Woonwijken 1955 - nu". Een klein deel valt onder de noemer "Bedrijventerreinen 1955 - nu". Als ontwikkelingsperspectieven gelden hier "steden als motor" en "dorpen en kernen als veelzijdige leefmilieus'. Onderhavig plan wijkt niet af van de genoemde ontwikkelingsperspectieven. Aan de andere principes wordt ook voldaan.
Uit de "Functiekaart water" wordt duidelijk dat in het plangebied een KRW (Kader Richtlijn Water) oppervlaktewaterlichaam stroomt genaamd Bornsebeek. Dit beeksysteem stroomt door diverse gemeenten en omvat in Hengelo onder andere de volgende beken c.q. watergangen: Bornsebeek, Woolderbinnenbeek, Omloopleiding, Elsbeek en Berflobeek. De Omloopleiding stroomt deels door het plangebied Hengelo Zuid - Berflo Es e.o. De indeling en typering van waterlichamen, toekenning van de status (sterk veranderd of kunstmatig), de ecologische doelstellingen en de fasering van realisatie van doelstellingen worden beschreven in de 'Waterbijlage' behorende bij de Omgevingsvisie Overijssel.
In paragraaf 5.1 wordt nader ingegaan op de watersituatie en de wijze waarop daarmee in dit plan wordt omgegaan.