direct naar inhoud van 4.9 Hoogspanningsleiding
Plan: bestemmingsplan bedrijvenpark Haardijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00167-VG01

4.9 Hoogspanningsleiding

Het plangebied wordt doorkruist door een bovengrondse hoogspanningsleiding. Het betreft een 110kV-lijn.

In het verleden werd in bestemmingsplannen aan weerszijden van het hart van het leidingtracé een zone van 25 m in principe vrijgehouden van bebouwing. Deze 25 m komt overeen met de zogenaamde belemmerende strook van de leidingbeheerder. Deze zone betreft een onderhouds- en veiligheidszone. Binnen deze strook kon en kan alleen bebouwing worden gerealiseerd met uitdrukkelijke toestemming van de leidingbeheerder.

Advies hoogspanningslijnen

In een brief van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordeningen en Milieubeheer d.d. 3 oktober 20052 is in verband met de mogelijke effecten van de magnetische velden van hoogspanningslijnen op de gezondheid van kinderen is het volgende geadviseerd:

"Op basis van het voorgaande adviseer ik u om bij vaststelling van streek- en bestemmingsplannen en van tracés van bovengrondse hoogspanningslijnen, dan wel bij wijzigingen in bestaande plannen of van bestaande hoogspanningslijnen, zo veel als redelijkerwijs mogelijk is te vermijden dat er nieuwe situaties ontstaan waarbij kinderen langdurig verblijven in het gebied rond bovengrondse hoogspanningslijnen waarbinnen het jaargemiddelde magneetveld hoger is dan 0,4 microTesla (de magneetveldzone)." Deze laatste zone komt overeen met de hierna genoemde specifieke zone.

In de brief van het (voormalige) Ministerie van VROM van 4 november 2008 wordt een verduidelijking gegeven op het advies en daarin wordt aangegeven dat langdurig verblijf wordt afgeraden en dat hieronder wordt begrepen een verblijf van kinderen jonger dan negen jaar gedurende 14-18 of langer per dag en gedurende minimaal één jaar. Advies wordt gegeven om scholen, crèches en kinderopvang, naast woningbouw niet toe te staan binnen dit magneetveld.

Betekenis voor nieuw bestemmingsplan

Concreet betekent dit dat allereerst de indicatieve zone moet worden opgezocht (www.rivm.nl/hoogspanningslijnen). Daarnaast kan bij nieuwe ontwikkelingen, die leiden tot mogelijke knelpunten met betrekking tot magneetgevoelige functies, worden bezien wat de specifieke zone is. Deze specifieke zone is niet bekend en daarom wordt wat betreft het magneetveld aangesloten bij de belemmeringenzone van 25 m. Hierbinnen worden geen voor magnetische straling gevoelige bestemmingen (woonhuizen, scholen, crèches en kinderopvangplaatsen) toegestaan tenzij is aangetoond dat het jaargemiddelde magneetveld ter plaatse lager is en blijft dan 0,4 microTesla.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00167-VG01_0006.png"

Uitsnede van de netkaart, bron: www.rivm.nl/hoogspanningslijnen

Conclusie

De indicatieve zone van de hoogspanningslijn bedraagt 25 m tot het hart van deze lijn. Deze zone valt samen met de belemmeringenzone welke in de verbeelding is weergegeven met de dubbelbestemming Leiding - Hoogspanning.

Binnen deze zone worden geen nieuwe voor magnetische stralingsgevoelige bestemmingen (woningen, scholen, crèches, kinderopvang) toegestaan tenzij vorengenoemde norm niet nu en in de toekomst zal worden overschreden. Dit dient bij indiening van een omgevingsvergunning voor het bouwen of gebruik te worden aangetoond middels onderzoek. Binnen de bestemmingen Groen en Wonen zijn geen nieuwe gevoelige functies waar kinderen jonger dan negen jaar langdurig verblijven, waaronder nieuwe woningen, toegestaan. Op het bedrijvenpark zijn bedrijfswoningen binnen de dubbelbestemming Leiding – Hoogspanning uitsluitend onder eerder genoemde voorwaarde toegestaan.

De dubbelbestemming Leiding - Hoogspanning regelt naast het magneetveld ook de belemmeringenstrook voor het bouwen. Hiermee wordt gewaarborgd dat de bedrijfsbebouwing minimaal 25 m uit het hart van de hoogspanningsleiding wordt gesitueerd. Ook hiervan kan worden afgeweken mits de belangen en de veiligheid van de hoogspanningsverbinding niet worden geschaad. Daarmee zijn de rechten van de leidingbeheerder voldoende gewaarborgd. Deze regeling (en afstandsmaat) komt overeen met de aansluitende bestemmingsplannen.