direct naar inhoud van 2.3 Gemeente
Plan: bestemmingsplan bedrijvenpark Haardijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00167-VG01

2.3 Gemeente

Bedrijvigheidsplan

De gemeente Hardenberg heeft het Bedrijvigheidsplan 'Ruimte om te onder-nemen' laten opstellen (Ecorys, november 2004). In het kort gezegd, is het bedrijvigheidsplan vooral een 'bedrijventerreinenplan'; het inventariseert de behoefte aan nieuw terrein en de noodzaak tot herstructurering. Het doel hiervan is 'om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte op bedrijventerreinen is om bij te dragen aan de provinciale groeidoelstelling van 4% in termen van werkgelegenheid.'

In het bedrijvigheidsplan is een zogenaamd 'actieplan' opgenomen om het niveau van bedrijventerreinen binnen de gemeente op peil te krijgen. Deze bestaat onder andere uit de volgende onderdelen:

  • zo spoedig mogelijk op peil brengen van het bedrijventerreinenareaal;
  • zorg dragen voor een 'ijzeren voorraad';
  • knelpunten wegwerken (voor de kern Hardenberg: beschikbare ruimte, representativiteit; indeling bedrijfsruimte);
  • actieplannen voor 'duurzame versterking' uitvoeren;
  • intensivering van ruimtegebruik op nieuwe en bestaande terreinen.

Dit bestemmingsplan draagt bij aan laatstgenoemd punt door uit te gaan van een ruime gebruiks- en bouwregeling (zie paragraaf 3.2).

Toekomstperspectief

De evaluatie van het bedrijvigheidsplan heeft geleid tot de opstelling van het Toekomstperspectief bedrijventerreinen kern Hardenberg (oktober 2007). In het toekomstperspectief wordt geconstateerd dat sinds de verschijning van het bedrijvigheidsplan de uitgifte van bedrijventerreinen fors is gestegen, waar-door de voorraad in snel tempo slinkt. Het is de verwachting dat zowel voor Broeklanden als voor Haardijk de restcapaciteit spoedig zal zijn uitgegeven. Eind 2011 bedraagt het uitgeefbare oppervlak van Haardijk minder dan 2 ha (reserveringen niet meegerekend).

De gemeente wil een gevarieerd en compleet aanbod aan bedrijventerreinen aanbieden. Dit heeft geleid tot een segmentering van bestaande en nog aan te leggen terreinen (waaronder Heemserpoort). Haardijk is aangewezen voor gemengd-lichte en kleinschalige vormen van bedrijvigheid. De voornaamste doelgroepen zijn: lichte industrie, PDV, kantoren, autobedrijven, horeca en woon-werk. Dat blijft gehandhaafd met dit bestemmingsplan, zoals onder meer blijkt uit de regels (zonering) en bijbehorende 'bedrijvenlijst'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00167-VG01_0002.jpg"

Woon-werkkavels

Detailhandelsstructuurvisie

De gemeente heeft op 21 december 2004 de 'Visie Detailhandelstructuur, ge-meente Hardenberg' (Seinpost) vastgesteld. Deze detailhandelsstructuurvisie geeft antwoord op de volgende vraag: "Hoe kan het economisch voorzieningenniveau in de diverse kernen binnen Hardenberg zodanig worden versterkt, dat de consument in een hoogwaardig, aantrekkelijk en leefbaar winkelgebied zijn aankopen kan doen?" In dit bestemmingsplan is een gebied aangeduid met DHP (detailhandel perifeer) waarbinnen Perifere DV's zijn toe-gestaan.

Bedrijventerreinenvisie

Om veroudering van bedrijventerreinen tegen te gaan, heeft het Rijk de Task-force Herstructurering Bedrijventerreinen (THB) in het leven geroepen. De THB adviseert onder andere een consequente toepassing en verankering van de SER-ladder (zie kader), wat ook is vertaald in de provinciale omgevingsvisie en -verordening. Daarin ligt, zoals hiervoor is aangegeven, de focus op het verbeteren van de kwaliteit van de bestaande voorraad en pas in de tweede plaats op uitbreiding. Op gemeentelijk niveau heeft dit beleid zijn weerslag gekregen in de Bedrijventerreinenvisie gemeente Hardenberg (Stec Groep, mei 2010).

De bedrijventerreinenvisie zet in op behoud en uitbouw van de streekfunctie die Hardenberg op dit moment voor bedrijvigheid vervult. Conform het colle-geprogramma wordt daarom ingezet op:

  • het realiseren van een zo aantrekkelijk mogelijk ondernemersklimaat;
  • het zorgen voor voldoende bedrijventerreinen zodat aan iedere vraag kan worden voldaan.

Ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid zijn hierbij van groot belang, bij zowel nieuwe als bestaande bedrijven. Herstructurering staat hoog op de agenda. Doel hiervan is om bedrijventerreinen toekomstvast te maken. Ook wil de gemeente met herstructurering inbreidingsmogelijkheden creëren. Inbreiding is ook binnen onderhavig bestemmingsplan mogelijk door de opgenomen afwijkingen (zie paragraaf 3.2).

Samen sterk naar de toekomst

In het Collegeprogramma 2010-2014 (subtitel: 'Meer met Minder', 9 april 2010) is aangegeven dat de gemeente vanwege de economische crisis en de bezuinigingstaakstelling van het Rijk over onvoldoende middelen beschikt om het beleid uit de voorgaande collegeperiode ongewijzigd voort te zetten. Het collegeprogramma benadrukt dat het beleid uit het bedrijvigheidsplan wordt voortgezet, zodat de gemeente voldoende bedrijventerrein beschikbaar houdt.

De globale regeling van dit bestemmingsplan komt tegemoet aan de wens van het college om ruimte te bieden aan de ontwikkeling van bedrijventerreinen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0160.0000BP00167-VG01_0003.jpg"

Waterbuffer

Toekomstvisie

In de Toekomstvisie gemeente Hardenberg 2004-2019 (subtitel: 'Hardenberg stapt stevig op de toekomst af', vastgesteld 27 mei 2004) en de uitwerking daarvan in het Meerjarenprogramma (10 november 2005) wordt ingezet op versterking van vier gemeentelijke kwaliteiten: "de onderlinge betrokkenheid, de prettige woonomgeving, de ondernemerszin en de groene ruimte". De doel-stellingen van het economisch beleid zijn:

  • behoud, versterking en verbreding van de werkgelegenheid;
  • concentreren bedrijvigheid in de kernen Hardenberg en Dedemsvaart;
  • versterken toerisme als visitekaartje van de gemeente;
  • vervullen van een regionale economische rol;
  • versterken verbindingen;
  • verminderen regelgeving.

Structuurschets en bestemmingsplannen

In de inleiding is aangegeven welke (bestemmings)plannen op dit moment voor het plangebied van kracht zijn. Deze plannen vormen de juridische vertaling van de Structuurschets Marslanden, waarin ook het bedrijvenpark Haardijk is meegenomen (29 oktober 1997).

Het volgende hoofdstuk gaat in op de relatie tussen de vigerende bestem-mingsplannen en de regeling zoals opgenomen in onderhavig bestemmingsplan.

Welstandsnota

De gemeenteraad heeft op 29 november 2011 de Welstandsnota Hardenberg Visie op beeldkwaliteit vastgesteld. Deze nota zet in op "het leggen van ver-bindingen tussen bestaande gebiedskwaliteiten en nieuwe ontwikkelingen, tussen oud en nieuw, tussen snel en traag, tussen stad en land, tussen rood en groen, tussen opbrengsten en kosten." De ambitie is een kwaliteitsontwikke-ling in gang te zetten waarbij elk project bijdraagt aan de versterking van de beeldkwaliteit van de leefomgeving. Daarmee zullen de verschillende kernen zich meer onderscheiden en krijgt elke kern haar eigen kleur (terug).

De gemeente wil meer vrijheid voor burgers creëren. Dit wordt bereikt door kaders te stellen 'waar het er toe doet' en andere delen van de gemeente regelvrij te maken. Een en ander komt tot uiting in de toekenning van drie niveaus (zie onder). Op de belangrijke plekken wordt door middel van wel-stand en bestemmingsplan gestuurd. De laag gewaardeerde plekken zijn wel-standsvrij. Voor deze gebieden is het bestemmingsplan maatgevend.

De Welstandsnota maakt onderscheid naar de volgende niveaus:

  • Niveau 0 (laag): geen eisen ten aanzien van welstand. Beeldkwaliteit wordt geregeld in het bestemmingsplan.
  • Niveau 1 (midden): specifieke ambitie ten aanzien van beeldkwaliteit, gericht op behoud van belangrijkste gebiedskenmerken van architecto-nische of stedenbouwkundige aard. Inzet van een globale vorm van welstand met planbegeleiding naast het bestemmingsplan.
  • Niveau 2 (hoog): hoge ambitie ten aanzien van beeldkwaliteit, bij ge-bieden en/of locaties met een hoge architectonische en stedenbouw-kundige waarde. Inzet van welstand met een intensieve vorm van planbegeleiding naast het bestemmingsplan.

De kern Hardenberg valt onder verschillende beschermingsniveaus. Aan het plangebied is grotendeels niveau 0 toegekend. Voor de N34 en de N343 (Haar-dijk) is niveau 1 van toepassing. De randen langs deze wegen dienen te worden versterkt met hoogwaardige (eigentijdse) architectuur. Voor het overi-ge is het plangebied dus 'welstandsvrij'. Dat betekent niet dat hier alles is toegestaan. Het beeldkwaliteitsregime voor deze gronden is geregeld in de volgende beeldkwaliteitsplannen:

  • Bedrijventerrein Haardijk;
  • Bedrijventerrein Haardijk II.

Deze plannen zijn raadpleegbaar via de gemeentelijke website.

Duurzaam Hardenberg

De gemeente streeft op termijn naar energieneutraliteit. Hiermee wordt be-doeld dat alle energie die binnen de gemeentegrenzen wordt gebruikt in de gemeente zelf of in de regio duurzaam wordt opgewekt. Concreet wil de ge-meente in 2014 minimaal 10% energie hebben bespaard en 10% meer duurzame energie per jaar hebben gerealiseerd. Dit doet de gemeente Hardenberg in stappen van 2,5% per jaar. Onderdeel van dit duurzaamheidsbeleid is het doen van energie- en duurzaamheidsscans bij bedrijven en het vormgeven van een energieloket voor bedrijven. Voor overige maatregelen op dit beleidsterrein wordt verwezen naar de gemeentelijke website.

Overig beleid

Voor de uitgifte van nieuwe kavels en ontwikkelingen op het bestaande bedrij-venpark is de Nota Parkeernormering van toepassing (12 april 2007). Op basis van deze nota kan de parkeernorm worden bepaald. Vervolgens zullen ge-meente en ondernemer in gezamenlijk overleg bepalen hoe de parkeersituatie ruimtelijk wordt opgelost.

Het gemeentelijk beleid inzake archeologie en externe veiligheid komt bij de toets aan wet- en regelgeving in hoofdstuk 4 aan bod.