Plan: | Bestemmingsplan Buitengebied Avereest, De Maat 26 te Balkbrug |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0160.0000BP00091-VG01 |
De gemeente Hardenberg heeft de hoofdlijnen van het nieuwe ruimtelijke beleid voor het totale buitengebied van de gemeente Hardenberg geformuleerd in de 'Visienota Buitengebied Gemeente Hardenberg'. De nota richt zich vooral op de realisatie van ruimtelijke kwaliteiten in het buitengebied.
De ruimtelijke visie zoals vastgelegd in de visienota moet de basis gaan vormen voor een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied in de gemeente Hardenberg. De hoofddoelen van het ruimtelijk beleid zoals verwoord in de 'Visienota Buitengebied' zijn:
Momenteel heeft het perceel aan De Maat 26 nog een agrarische bedrijfsbestemming. Het voorliggende bestemmingsplan voorziet in de wijziging van deze bestemming naar "Wonen". Voor wat betreft de functie 'Wonen' in het buitengebied heeft de gemeente haar gemeentelijke beleid verwoord in een aantal uitgangspunten/doelstellingen, te weten:
De gemeente sluit een toename van de woonfunctie in het buitengebied niet uit. Wel wordt uitgegaan van optimale benutting van de bestaande bebouwing. Wonen in het buitengebied wordt niet meer gezien als een ongewenste functie maar als een waardevol bestandsdeel van het totale woningaanbod van de gemeente. De gemeente streeft dan ook naar het instandhouden van een gevarieerd aanbod aan woonmilieus. In de gebieden die worden aangewezen als landbouwontwikkelingsgebied wordt zeer terughoudend omgesprongen met een toename van de woonfunctie. Het opnieuw opnemen van een woonfunctie mag geen belemmeringen opleveren voor bestaande functionerende agrarische bedrijven.
Uit de visienota blijkt dat het plangebied in een gebied ligt waar voornamelijk wordt ingezet op de landbouw. In figuur 3.6 is een uitsnede van de kaart behorende bij de "Visie Buitengebied" opgenomen.
Figuur 3.6. Uitsnede gebiedskaart behorende bij de Visienota Buitengebied (Bron: Gemeente Hardenberg)
De splitsing van de karakteristieke woonboerderij en de wijziging van de bestemming op het perceel aan De Maat 26 levert geen hinder op voor omliggende agrarische bedrijven. Ook worden deze bedrijven niet beperkt in hun ontwikkelingsmogelijkheden door de wijziging van de bestemming van het perceel. Zie ook paragraaf 4.6.
Het plangebied valt in de welstandsnota in het "veenontginningsgebied". In figuur 3.7. is een uitsnede van de welstandskaart behorende bij de welstandnota opgenomen
Figuur 3.7. Uitsnede welstandskaart gemeente Hardenberg (Bron: Gemeente Hardenberg)
Gebieden aangeduid als "veenontginningsgebied" zijn na de vervening in de 19e eeuw voornamelijk in gebruik genomen voor akkerbouw. De vaarten en kanalen die gegraven zijn ten behoeve van deze veenontginning zijn nu deels gedumpt. De bebouwing in deze gebieden is voornamelijk georiƫnteerd op de weg. Tussen de voorgevel en de weg bevindt zich van oudsher het voorerf. De erven zijn voornamelijk rechthoekig en hebben een regelmatige opbouw. Landschappelijke beplanting beperkt zich vooral tot de wegen en erven. Bijgebouwen bevinden zich in deze gebieden voornamelijk achter of naast het erf.
Het beleid van de gemeente is erop gericht om de belangrijkste bebouwingskarakteristieken in deze landschappen te handhaven. Bouwplannen worden beoordeeld op een aantal aspecten die kenmerkend zijn voor de bebouwing in de welstandsgebieden "veenontginning". Veelal wordt bij nieuwbouw een erfinrichtingsplan gevraagd.
De het voorliggende geval betreft het geen nieuwbouw maar betreft het de splitsing van een karakteristieke woonboerderij. Het betreft enkel een inpandige verbouwing waarbij de uiterlijke verschijningsvorm van de woonboerderij behouden blijft. De splitsing is noodzakelijk om de bebouwingskarakteristieken te kunnen handhaven.
Het voorliggende initiatief voldoet aan de gemeentelijke uitgangspunten zoals verwoord in de "Visienota Buitengebied Gemeente Hardenberg" en de "Welstandsnota Hardenberg".