Plan: | Bestemmingsplan Buitengebied Avereest, locatie Verlengde Elfde Wijk 16 te Dedemsvaart |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0160.0000BP00066-VG01 |
Onderdeel van onderhavige ruimtelijke ontwikkeling is een "Ruimtelijk Kwaliteitsplan. Eelerwoude heeft voor het perceel een plan opgesteld. Deze is opgenomen in Bijlage 1 van deze toelichting.
Bij het opstellen van dit "Ruimtelijk Kwaliteitsplan" is rekening gehouden met de aanwezige kwaliteiten en structuren van het landschap. Daarnaast zijn de wensen van de initiatiefnemer grotendeels verwerkt in dit plan, te weten:
De wensen van de initiatiefnemer en de reeds aanwezige kwaliteiten en structuren van het landschap in acht nemend hebben geleid tot een plan dat aansluit op de aanwezige erfbeplanting en past binnen het 'veenontginningsgebied'. In figuur 6.3 is een uitsnede van het plan voor de Verlengde Elfde Wijk 16 opgenomen.
Figuur 6.3. Erfinrichtingsplan voor het perceel aan de Verlengde Elfde Wijk 16
De nieuwe bebouwing, van 15 bij 30 meter, is achter de huidige bebouwing gepland. De nokrichting is gelijk aan de bestaande schuur en staat dwars op die van het woonhuis. Het erf behoud hiermee zijn orthogonale structuur. Een situatie die in de omgeving algemeen voorkomt.
Figuur 6.4. Schets voorgevel dierenpension
Figuur 6.5. Schets beoogde inrichting dierenpension en buitenverblijven
Het erf krijgt een nieuwe functie. Om voor de bezoekers duidelijk te maken waar ze moeten zijn wordt onderscheid gemaakt tussen privé en zakelijk deel van het erf. Door op het privédeel van het erf leilindes te planten wordt het zicht vanaf de toerit naar het zakelijk deel begeleid. Een verschillend type bestrating op voor- en achtererf versterkt het onderscheid. Hierdoor wordt het voor bezoekers vanzelfsprekend niet op het privégedeelte te komen.
De ingang van de nieuwe schuur sluit aan op de huidige toerit. Deze wordt enkele meters verlengd tot aan de achterkant van het erf. Indien mogelijk wordt hetzelfde materiaal gebruikt als de huidige toerit om eenheid op het erf te creëren. Door de haag op te lasten houden bij het privédeel wordt het onderscheid in voor en achter versterkt.
Ten behoeve van schaduw op de buitenhokken van het dierenpension komt aan de zuidkant een transparante bomenrij. Door de hoogte van de beplanting wordt het contrast tussen open landschap en gesloten erven versterkt. Deze ontwikkeling sluit aan op de wensen vanuit de Omgevingsvisie. De beplantingskeuze bestaat uit inheems en streekeigen plantmateriaal, hoofdzakelijk es en esdoorn.
Voor de dieren in het pension, is een aantal separate weides nodig. Deze komen naast de schuur achter op het erf te liggen. In verband met de nodige beschutting worden enkele bomen aangeplant. Het zicht vanuit het landschap blijft behouden. De hobbyweide dient zo groot mogelijk te blijven ten behoeve van het hobbyvee.
Verlichting wordt schaars toegepast en naar beneden gericht. Het staat alleen aan tijdens het verzorgen van de dieren. Dit is op zijn laatst rond half tien s’avonds. Daarna zal niet meer verlichting aanwezig zijn dan in de huidige situatie. Door de beplanting rondom is er geen uitstraling naar de omgeving. Hierdoor voldoet het aan de eis, de donkerte in de omgeving te behouden.
Het "Ruimtelijk Kwaliteitsplan" sluit aan bij de aanwezige structuren en landschappelijke waarden in het gebied. Door uitvoering van dit plan wordt een aanzienlijke impuls gegeven aan het erf en het omliggende landschap in het 'veenontginningsgebied'. Uitvoering van het "Ruimtelijk Kwaliteitsplan" is gewaarborgd doordat een uitvoeringsovereenkomst is afgesloten.