direct naar inhoud van 5.2 Nadere toelichting op de regels
Plan: Hardenberg, Sportboulevard
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0160.0000BP00029-VG01

5.2 Nadere toelichting op de regels

Bedrijf

Deze bestemming is gegeven aan die gronden die gelegen zijn op het bedrijventerrein en gebruikt zullen worden voor opslag. Bebouwing is op dit terrein uitgesloten door middel van een aanduiding met bijbehorende regeling.

Detailhandel -Tuincentrum

Binnen deze bestemming wordt het reeds bestaande tuincentrum op de hoek van Jan Weitkamplaan en de J.C. Kellerlaan geregeld. Toegelaten is onder meer het kweken van bloemen en planten, (detail)handel in bloemen, planten en overige tuinartikelen en -benodigdheden, alsmede detailhandel in branchegerelateerde artikelen- en benodigdheden. Binnen het bouwvlak mogen gebouwen worden opgericht met een maximale bouwhoogte van 12 meter.

Groen

Binnen de bestemming "Groen" worden de groenvoorzieningen en de geplande waterpartijen mogelijk gemaakt. Binnen de bestemming is voor een specifiek deel de aanduiding "ontsluiting" opgenomen, om te kunnen regelen dat ter plaatse van deze aanduiding een calamiteitenontsluiting aan te leggen. Ook is voor een deel van de bestemming "Groen" langs de spoorlijn de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - reclame' opgenomen. Hiermee wordt geregeld dat binnen deze aanduiding het plaatsen van reclame-uitingen tot een maximale hoogte van 6 meter mogelijk zijn.

Sport

Binnen de bestemming "Sport" kunnen de diverse onderdelen uit het programma geregeld worden, zoals de atletiekbaan, het beachvolleyballcourt, het clubgebouw, het parkeerterrein, het zwembad, de sporthal en de onderwijsinstelling. Binnen deze bestemming zijn diverse aanduidingen gebruikt om de globale locatie van de diverse voorzieningen vast te leggen. Zo komen binnen deze bestemming de aanduidingen "maatschappelijk", "parkeerterrein" en "zwembad" voor. Dat laat overigens onverlet dat gronden buiten het overdekt zwembad ook nog voor een 'buitenzwemgelegenheid' kunnen worden gebruikt. Ook is voor de RTC een specifieke aanduiding 'bouwplaats' opgenomen waarbinnen het mogelijk is educatieve bouwactiviteiten uit te voeren.

Verkeer - Verblijfsgebied

Binnen deze verkeersbestemmingen zijn ook voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, alsmede parkeer- en groenvoorzieningen realiseerbaar.

Wonen

De bestaande woningen langs de Jan Weitkamplaan hebben een passende woonbestemming gekregen. De voorgeschreven maximale goot en bouwhoogte bedraagt 6 respectievelijk 10 meter.

Anti-dubbeltelregel

Deze regeling is opgenomen om een ongewenste verdichting van de bebouwing te voorkomen. Deze zou zich kunnen voordoen indien een deel van een bouwperceel dat reeds bij de berekening van een maximaal bebouwingspercentage was betrokken wederom bij een dergelijke berekening, doch nu ten behoeve van een ander bouwperceel wordt betrokken.

Algemene gebruiksregels

Voor de redactie van de gebruiksbepaling is de algemene formulering aangehouden. Deze gaat uit van de gedachte dat het gebruik uitsluitend mag plaatsvinden in overeenstemming met de bestemming. In beginsel is de bestemmingsomschrijving van de betreffende bestemming bepalend.

In verband met het schrappen van het bordeelverbod is expliciet opgenomen dat onder strijdig gebruik in ieder geval wordt verstaan het gebruiken van gebouwen ten behoeve van een seksinrichting. Het feit dat een bijzondere gebruiksbepaling is opgenomen betekent niet dat met behulp van een a contrario-redenering ander gebruik toelaatbaar moet worden geacht. Het gebruik zal steeds moeten worden getoetst aan de bestemmingsomschrijving in samenhang met de plankaart en de bouwregels.

Algemene aanduidingsregels

In deze regels zijn de geluidzone industrie en de veiligheidszone bevi van de nabij gelegen PGS15-opslag vastgelegd. De gronden zijn mede bestemd voor de bescherming van het woon- en leefklimaat alsmede voor de bescherming van de geluidsruimte voor de industrie.

Algemene afwijkingsregels

In deze regel kan met omgevingsvergunning worden afgeweken van de regels voor een aantal nader omschreven gevallen.

Indien de plankaart/verbeelding niet geheel blijkt overeen te stemmen met de werkelijke afmetingen in het terrein kan bij omgevingsvergunning worden afgeweken van het plan teneinde afwijkingen op ondergeschikte punten mogelijk te maken. De bepaling geeft de voorwaarden aan waaronder een afwijking kan worden verleend.

Het verlenen van een omgevingsvergunning mag geen automatisme zijn. Burgemeester en wethouders zullen belangen moeten afwegen en de afwijking motiveren conform het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht.

Algemene procedureregels

In dit artikel is voorgeschreven welke voorbereidingsprocedure moet worden gevolgd bij het stellen van een nadere eis.

Overgangs- en slotregels

Bouwwerken die op het tijdstip van de terinagelegging van het plan bestaan, in uitvoering zijn of mogen worden gebouwd krachtens een op dat moment reeds aangevraagde (bouw)vergunning mogen in beginsel gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd, mits de bestaande afwijkingen naar hun aard niet worden vergroot. Bij de vraag of de afwijking wordt vergroot kan ook het gebruik relevant zijn.

In het tweede lid is het gebruiksovergangsrecht opgenomen. Bestaand gebruik mag in beginsel worden gehandhaafd. Ook is een uitsluitingsclausule opgenomen voor gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende plan, daaronder begrepen de overgangsregels van dat plan.

Illegale bouwwerken en/of illegaal gebruik vallen niet onder het overgangsrecht. Daarnaast eindigt de bescherming van het overgangsrecht indien het afwijkende gebruik langer dan een jaar wordt onderbroken.