Plan: | Bestemmingsplan Balkbrug |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0160.0000BP00006-VG01 |
Actualisering bestemmingsplannen
De gemeente Hardenberg werkt aan de actualisering van haar bestemmingsplannen voor het (on)bebouwde gebied. In de notitie 'Urgentie en fasering' (gemeente Hardenberg, 2002) is in kaart gebracht voor welke gebieden de noodzaak tot sanering het grootst is. Ook is aangegeven wanneer voor welk gebied een nieuw bestemmingsplan gereed moet zijn. Gedurende dit actualiseringstraject zal het aantal vigerende plannen binnen de gemeente worden teruggebracht van 257 naar circa 15.
Standaard
Het rapport 'Een gemeentelijke standaard' (gemeente Hardenberg, 2002) geldt als handleiding voor het opstellen van nieuwe ruimtelijke plannen. Dit rapport is tot stand gekomen door middel van een discussie tussen diverse disciplines binnen de gemeente tijdens een aantal workshops. Uitgangspunt van de standaard is "zo globaal mogelijk, tenzij ruimtelijke kwaliteiten vragen om een (op onderdelen) gedetailleerdere aanpak". Met deze standaard is de gemeente in staat om de omvangrijke actualiseringstaak binnen een kort tijdsbestek op een systematische wijze aan te pakken. Verder geldt dat gebruik van de standaard ertoe leidt dat de nieuwe bestemmingsplannen inhoudelijk goed op elkaar aansluiten. Dit laatste komt de rechtsgelijkheid voor burgers ten goede.
Plangebied
De ligging en begrenzing van het plangebied is aangegeven op het overzichtskaartje voor in deze toelichting. De plangrenzen zijn gebaseerd op de aanwezige functies, ruimtelijke kwaliteiten en de bestaande plannen. Globaal genomen bestaat het plangebied uit een gedeelte van het lint van de Zwolseweg/Coevorderweg (N377) en het komgebied rondom de Meppeler- en Ommerweg. Een deel van het beschermd dorpsgezicht Ommerschans-Balkbrug ligt binnen de begrenzing van het plangebied.
Vigerende (bestemmings)plannen
Voor Balkbrug zijn zes bestemmingsplannen (Noord, Zuidwest, Zuidoost, Het Ravelijn, De Omloop en Bedrijventerrein Coevorderweg), één partiële herziening en twee plannen van uitwerking (ex artikel 11 WRO) van kracht. Deze plannen zijn deels vastgesteld door de raad c.q. het College van Burgemeester en Wethouders van de voormalige gemeente Avereest. Het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Coevorderweg en de uitbreiding daarvan (geregeld in het bestemmingsplan Balkbrug, Bedrijventerrein Katingerveld, zie hoofdstuk 5) vallen buiten de begrenzing van het onderhavige plangebied. Dat geldt eveneens voor het bestemmingsplan Balkbrug, woongebied Pluimswijk. Een overzicht van vigerende plannen is als bijlage aan dit bestemmingsplan toegevoegd.
Opzet toelichting
In het volgende hoofdstuk is een korte schets gegeven van de ontwikkeling die het dorp sinds 1850 heeft doorgemaakt. Hoofdstuk 3 geeft het beleidskader voor zover van belang voor het plangebied. In de planbeschrijving van hoofdstuk 4 gaat het vooral om de functies en ruimtelijke kwaliteiten binnen het plangebied. De wijze waarop dit bestemmingsplan juridisch is vormgegeven, komt in hoofdstuk 5 aan bod. Aspecten die samenhangen met groen en milieuhygiëne zijn beschreven in hoofdstuk 6. In de laatste twee hoofdstukken is ingegaan op de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van voorliggend plan.