direct naar inhoud van Regels
Plan: Wijzigingsplan Buitengebied Haaksbergen, locatie Hulstweg 11, Kerkweg 6 en Urkerweg 7
Status: ontwerp
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.WP1014-0001

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

De in de regels gebruikte begrippen worden in dit artikel verklaard. Voor alle overige begrippen wordt verwezen naar het moederplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' .

1.1 plan

Het wijzigingsplan Wijzigingsplan Buitengebied Haaksbergen, locatie Hulstweg 11, Kerkweg 6 en Urkerweg 7 met identificatienummer NL.IMRO.0158.WP1014-0001 van de gemeente Haaksbergen.

1.2 bestemmingsplan

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.

1.3 bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiele herziening veegplan 1'

de geometrisch bepaalde planobjecten met bijbehorende regels als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0158.WP1014-0001 met de bijbehorende regels en eventuele bijlagen;

1.4 verbeelding

De verbeelding van het wijzigingsplan Wijzigingsplan Buitengebied Haaksbergen, locatie Hulstweg 11, Kerkweg 6 en Urkerweg 7 bestaande uit de kaart met identificatienummer NL.IMRO.0158.WP1014-0001 van de gemeente Haaksbergen.

Artikel 2 Wijze van meten

De wijzen van meten behorende bij het 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' blijft onverkort van toepassing.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Agrarisch - Agrarisch bedrijf

De bestemmingsregels van 'Agrarisch - Agrarisch bedrijf' behorend bij het bestemmingsplan Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening Hengelosestraat 202-204 en Hulstweg 11' blijven onverkort van toepassing, met dien verstande dat:

  • a. ter plaatse van de aanduiding 'Maatschappelijk' een zorgboerderij is toegestaan.
  • b. ter plaatse van de aanduiding ´specifieke bouwaanduiding - afwijkende maatvoering 2´ de oppervlakte van het bouwperceel niet meer dan 1 ha mag bedragen;

Verder zijn op deze bestemming de volgende regels van toepassing ter plaatse van de aanduiding 'Specifieke vorm van Agrarisch bedrijf - voorwaardelijke verplichting':

3.1 Specifieke gebruiksregels
3.1.1 Voorwaardelijke verplichting - landschapsmaatregelen
  • a. Tot een met de bestemming strijdig gebruik wordt in ieder geval gerekend het gebruik van en het in gebruik laten nemen van nieuwe bouwwerken ter plaatse van de aanduiding 'Specifieke vorm van Agrarisch bedrijf - voorwaardelijke verplichting' overeenkomstig de in 'Agrarisch – Agrarisch bedrijf' opgenomen bestemmingsomschrijving zonder de aanleg en instandhouding van de landschapsmaatregelen conform het in Bijlage 1 opgenomen Landschappelijke inpassing Hulstweg 11, teneinde te komen tot een goede landschappelijke inpassing;
  • b. in afwijking van het bepaalde onder a mogen ter plaatse van de aanduiding 'Specifieke vorm van Agrarisch bedrijf - voorwaardelijke verplichting' nieuwe bouwwerken overeenkomstig de in Agrarisch – Agrarisch bedrijf opgenomen bestemmingsomschrijving worden gebruikt onder de voorwaarde dat binnen 6 maanden na de ingebruikname van gronden en bouwwerken uitvoering wordt gegeven aan de aanleg en instandhouding van de landschapsmaatregelen conform het in Bijlage 1 opgenomen Landschappelijke inpassing Hulstweg 11, teneinde te komen tot een goede landschappelijke inpassing.

Artikel 4 Agrarisch met waarden - Landschap

De bestemmingsregels van 'Agrarisch met waarden - Landschap' behorend bij het 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' en het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening Hengelosestraat 202-204 en Hulstweg 11' blijven onverkort van toepassing.

Artikel 5 Wonen

De bestemmingsregels van 'Wonen' behorend bij het 'Buitengebied Haaksbergen, partiële ' blijven onverkort van toepassing, met dien verstande dat:

  • a. artikel 31.2.2 aanhef onder c wordt gewijzigd in: de gezamenlijke oppervlakte mag niet meer bedragen dan 150 m² per wooneenheid, waarvan niet meer dan 100 m2 aangebouwd mag zijn, tenzij anders op de verbeelding is aangegeven;
  • b. de woning inclusief aanbouwen, uitbouwen en aangebouwde bijgebouwen uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'wonen' is toegestaan;
  • c. Het gebied ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding uitgesloten - voor bewoning bedoelde bijbehorende bouwwerken' geen erf is zoals bedoeld in artikel 1 behorende bij bijlage II van het Besluit omgevingsrecht voor zover het gaat om voor bewoning gebruikte bijbehorende bouwwerken.

Verder zijn op deze bestemming de volgende specifieke gebruiksregels van toepassing:

5.1 Specifieke gebruiksregels
5.1.1 Voorwaardelijke verplichting - karakteristieke boerderij

Tot een met de bestemming strijdig gebruik wordt in elk geval gerekend:

  • a. het verbouwen en splitsen van de bestaande karakteristieke boerderij ter plaatse van de 'specifieke bouwaanduiding - karakteristieke boerderij' zonder een goedgekeurd renovatieplan door de gemeente Haaksbergen, conform de in Bijlage 2 opgenomen verplichting ten behoeve van het behoud van de aanwezige cultuurhistorische waarden;
  • b. ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - karakteristieke boerderij' geldt dat:
    • 1. uitsluitend het bestaande gebouw is toegestaan; herbouw of/en nieuwbouw niet is toegestaan;
    • 2. de instandhouding van de karakteristieke elementen van het gebouw dient te worden nagestreefd en is verplicht.
5.1.2 Voorwaardelijke verplichting - landschapsmaatregelen
  • a. Tot een met de bestemming strijdig gebruik wordt in ieder geval gerekend het gebruik van en het in gebruik laten nemen van nieuwe bouwwerken ter plaatse van de aanduiding 'Specifieke vorm van wonen - voorwaardelijke verplichting' overeenkomstig de in 'Wonen' opgenomen bestemmingsomschrijving zonder de aanleg en instandhouding van de landschapsmaatregelen conform het in Bijlage 3 opgenomen Erfinrichtingsplan Kerkweg 6, teneinde te komen tot een goede landschappelijke inpassing;
  • b. in afwijking van het bepaalde onder a mogen ter plaatse van de aanduiding 'Specifieke vorm van wonen - voorwaardelijke verplichting' nieuwe bouwwerken overeenkomstig de in 'Wonen' opgenomen bestemmingsomschrijving worden gebruikt onder de voorwaarde dat binnen 6 maanden na de ingebruikname van gronden en bouwwerken uitvoering wordt gegeven aan de aanleg en instandhouding van de landschapsmaatregelen conform het in Bijlage 3 opgenomen Erfinrichtingsplan Kerkweg 6 teneinde te komen tot een goede landschappelijke inpassing.
5.1.3 Voorwaardelijke verplichting - sloopopgave

Tot een met de bestemming strijdig gebruik wordt in elk geval gerekend het gebruik van en het in gebruik laten nemen van gronden en bouwwerken ter plaatse van de aanduiding 'Specifieke vorm van wonen - voorwaardelijke verplichting' overeenkomstig de in Wonen opgenomen bestemmingsomschrijving zonder de afgeronde sloop van de gebouwen conform het in Bijlage 4 opgenomen Sloopscenario waarbij:

  • a. binnen 18 maanden na onherroepelijk worden van dit bestemmingsplan de gebouwen in het in Bijlage 4 opgenomen Sloopscenario zijn gesloopt;
  • b. het in Bijlage 4 opgenomen Sloopscenario moet binnen 3 maanden na start van de bouw van nieuwe bouwwerken zijn uitgevoerd.

5.1.4 Voorwaardelijke verplichting - asbestsanering

Het bouwen van gebouwen en het gebruik van de voor 'Wonen' aangewezen gronden zoals bedoeld in artikel 5 is, ter plaatse van de aanduiding 'Specifieke vorm van wonen - voorwaardelijke verplichting', uitsluitend toegestaan nadat de ter plaatse aanwezige asbestverdachte materialen, conform het in Bijlage 5 opgenomen asbestinventarisatierapport, zijn verwijderd / gesaneerd, conform een goedgekeurd saneringsplan of BUS-melding.

Artikel 6 Waarde - Hoge archeologische verwachting

De bestemmingsregels van 'Waarde - Hoge archeologische verwachting' behorende bij het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' blijven onverkort van toepassing.

Artikel 7 Waarde - Middelmatige archeologische verwachting

De bestemmingsregels van 'Waarde - Middelmatige archeologische verwachting' behorende bij het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' blijven onverkort van toepassing.

Artikel 8 Waarde - Lage archeologische verwachting

De bestemmingsregels van 'Waarde - Lage archeologische verwachting' behorende bij het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' blijven onverkort van toepassing.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 9 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 10 Overige regels

Voor het overige blijven de algemene regels van het bestemmingsplan 'Buitengebied Haaksbergen, partiële herziening veegplan 1' onverkort van toepassing.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 11 Overgangsrecht

11.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel kan worden gebouwd krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het tenietgaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is tenietgegaan.
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van het bepaalde onder artikel 11.1 sub a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld onder a met maximaal 10%;
  • c. Het bepaalde onder artikel 11.1 sub a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.

11.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet;
  • b. Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld onder artikel 11.2 sub a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind;
  • c. Indien het gebruik, bedoeld onder artikel 11.2 sub a, na de inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan één jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten;
  • d. Het bepaalde artikel 11.2 sub a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.

Artikel 12 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: Regels van het wijzigingsplan Wijzigingsplan Buitengebied Haaksbergen, locatie Hulstweg 11, Kerkweg 6 en Urkerweg 7