direct naar inhoud van 4.2 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Bestemmingsplan Centrum Haaksbergen, 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1098-0002

4.2 Archeologie en cultuurhistorie

Archeologie algemeen

Op 1 september 2007 is de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz), een wijziging op de Monumentenzorg 1988, van kracht geworden. Met het in werking treden van deze wijziging hebben gemeenten een zorgplicht gekregen. Daarnaast zijn initiatiefnemers van projecten waarbij de bodem wordt verstoord verplicht om rekening te houden met de archeologische relicten die in het plangebied aanwezig (kunnen) zijn. Hiervoor is een archeologisch vooronderzoek noodzakelijk. Wanneer blijkt dat in het plangebied behoudens waardige archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, kan de initiatiefnemers verplicht worden gesteld om hier rekening mee te houden. Dit kan eventueel leiden tot aanpassing van de voorgenomen ontwikkeling waardoor de vindplaatsen behouden blijven. Als alternatief kan ook een archeologische opgraving plaats vinden waarbij

Een uitsnede van de archeologische verwachtingenkaart van de gemeente Haaksbergen is hieronder opgenomen

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1098-0002_0010.png"

In het plangebied vallen verschillende, op de kaarten aangewezen, verwachtingen. Het donkere deel betekent dat het gebied binnen de historische kern van Haaksbergen valt. Dit houdt in dat er in dit gebied wordt gestreefd naar behoud van de aanwezige waarden. Maatwerk kan in overleg met het bevoegd gezag worden geleverd.

Tevens ligt een deel van het plangebied in een ARCHIS-onderzoek melding gebied (blauwe arcering). Dit betekent dat een beleidsadvies afhankelijk is van een uitgevoerd archeologisch onderzoek. Ook hierbij kan maatwerk worden geleverd in overleg met het bevoegd gezag.

Daarnaast liggen er verschillende historische vindplaatsen in het gebied. Deze hebben attentiezones van 50 meter tot 200 meter. Dit betekent dat er een inventariserend veldonderzoek verplicht wordt gesteld als de ingreep groter is dan 30 m².

Conclusie

In onderliggend bestemmingsplan worden geen nieuwe bodemingrepen verricht. De functiewijzigingen van bestaande gebouwen zullen geen invloed hebben op de eventuele aanwezige archeologische waarden in het plangebied. Gezien de aard en omvang van deze eventuele functiewijzigingen is er geen inventariserend onderzoek nodig.

Cultuurhistorie algemeen

Onder cultuurhistorische waarden worden alle structuren, elementen en gebieden verstaan die cultuurhistorisch van belang zijn. Deze elementen vertellen iets over de ontstaansgeschiedenis van het Nederlandse cultuurlandschap. Vaak is er een sterke relatie tussen de aardkundige aspecten en cultuurhistorische aspecten. De bescherming van cultuurhistorische elementen is vastgelegd in de Monumentenwet 1988. Deze wet is gericht op het behouden van historische elementen voor latere generaties.

Onderzoeksresultaten cultuurhistorie en conclusie

Op basis van de Cultuurhistorische atlas Overijssel bevinden zich in het plangebied meerdere Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Daarnaast zijn er overige aangewezen elementen aanwezig die behouden moeten blijven zoals een historische silo en elementen op het gebied van religie. Deze dienen behouden te blijven voor het centrum van Haaksbergen waardoor de cultuurhistorische waarde blijft behouden. Gesteld kan worden dat het aspect cultuurhistorie geen belemmering vormt voor onderliggend plan aangezien er vanuit cultuurhistorisch oogpunt geen gebouwen worden weg bestemd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0158.BP1098-0002_0011.png"

Uitsnede Cultuurhistorische atlas Overijssel. Bron: Provincie Overijssel