Plan: | Buitengebied, partiële herziening Kolenbranderweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0158.BP1068-0004 |
Op 15 november 2007 is de Wet luchtkwaliteit in werking getreden. Deze wet vervangt het Besluit luchtkwaliteit 2005. De wet is enerzijds bedoeld om de negatieve effecten op de volksgezondheid aan te pakken, als gevolg van te hoge niveaus van luchtverontreiniging. Anderzijds heeft de wet tot doel mogelijkheden te creëren voor ruimtelijke ontwikkeling, ondanks overschrijdingen van de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit.
Op grond van de wet mogen nieuwe ontwikkelingen niet leiden tot een overschrijding van de normen (grenswaarden) die aan een aantal verontreinigende stoffen zijn gesteld.
Voor de aanpassing van de Kolenbranderweg is een luchtkwaliteitonderzoek uitgevoerd naar de effecten op de luchtkwaliteit voor de woningen in de nabijheid van de Kolenbranderweg. Dit onderzoek is onderdeel van het akoestisch onderzoek en is opgenomen in bijlage 7 van deze toelichting.
Onderstaand zijn de resultaten van dit onderzoek weergegeven.
De jaargemiddelde concentratie stikstofdioxide (NO2) bedraagt langs de Kolenbranderweg in het onderzoeksgebied maximaal 16,8 µg/m3 in het jaar 2016. Er treden geen overschrijdingen op voor de onderzochte jaren van de uurgemiddelde concentratie NO2. De jaargemiddelde concentratie fijnstof bedraagt maximaal 22,7 ì µg/m3 in het jaar 2016. Het aantal overschrijdingsdagen van de 24-uurgemiddelde concentratie fijnstof (PM10) bedraagt maximaal 5 dagen in het jaar 2016.
In 2020 bedragen de jaargemiddelde concentraties stikstofdioxide en fijnstof langs de Kolenbranderweg respectievelijk maximaal 12,8 µg/m3 en 21,6 µg/m3. Het aantal overschrijdingsdagen van de 24-uurgemiddelde concentratie fijnstof (PM10) bedraagt maximaal 4 dagen in het jaar 2020.
In de onderzochte jaren 2016 en 2020 wordt voldaan aan de grenswaarde voor NO2 van 40 µg/m3 jaargemiddelde concentratie. Ook PM10 voldoet in die jaren aan de grenswaarde van 40 µg/m3 jaargemiddelde concentratie en aan de grenswaarde van 35 overschrijdingsdagen van de 24-uurgemiddelde concentratie.
Uit de resultaten van het luchtkwaliteitonderzoek volgt dat langs de Kolenbranderweg in het onderzoeksgebied geen van de onderzochte jaren een overschrijding van de normen voor de stoffen stikstofdioxide (NO2), fijn stof (PM10 of PM2,5), zwaveldioxide (SO2), lood (Pb), benzeen (C6H6) en koolmonoxide (CO) is geconstateerd. Hiermee wordt voldaan aan het gestelde in de Wet milieubeheer en staat de luchtkwaliteit niet in de weg van de realisering van het project.