direct naar inhoud van 5.7 Waterhuishouding
Plan: Haaksbergen-Dorp, partiële herziening Frankenhuisterrein
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1060-0003

5.7 Waterhuishouding

Uitgangspunten
Ten aanzien van de waterhuishouding in het plangebied dient rekening gehouden te worden met het beleid van het Waterschap Regge en Dinkel van het afkoppelen van regenwater. Ook zal de drietrapsstrategie (vasthouden, bergen en afvoeren) uit het 'Waterbeleid 21e eeuw' moeten worden toegepast.

Watersysteem
Het Frankenhuisterrein bestaat overwegend uit zandgrond. Vanaf het maaiveld tot circa 3,6 meter onder het maaiveld bestaat de bodem voornamelijk uit zwak tot sterk siltig, uiterst fijn tot matig grofmazig zand. Een op het terrein aanwezige peilbuis geeft in de afgelopen 7 jaar een hoogste grondwaterstand van 24,85 +NAP en een laagste stand van 23,75 +NAP. Het hemelwater wordt afgevoerd naar het gemengde riool aan de Goorsestraat en open water aan de Werfheegde. Dit open water aan de Werfheegde loopt via watergangen en duikers naar het watersysteem van de wijk 't Wolferink. Voor nieuwe in- en uitbreidingen streeft het waterschap en de gemeente er naar het water zo veel mogelijk vertraagd af te laten op het waterlopenstelsel.

Afkoppeling en hemelwaterafvoer
Het hemelwater dat richting de riolering en de watergang aan de Werfheegde stroomt, is moeilijk te herleiden. Vanuit de bestaande gegevens en kennis is het niet meer duidelijk waar de op het hemelwaterstelsel aangesloten oppervlakten afvoeren. Het oorspronkelijke totale verharde oppervlak (inclusief dak) bedraagt ongeveer 18.600 m2. De hoeveelheid aan verhard oppervlak (bebouwing en terrein) zal in de nieuwe situatie niet veel kleiner zijn. Door het wegvallen van de bergingskelder van de sprinklerinstallatie in het plangebied zal de hoeveelheid af te voeren hemelwater in de nieuwe situatie niet veel veranderen. Dit komt door het feit dat de kelder bijna altijd geheel gevuld was, bij regenval werd het water via een overstort naar het riool afgevoerd.
Voorgesteld wordt om het hemelwater af te voeren via een IT-riool en waar mogelijk via wadi's op te vangen. Door een combinatie met oppervlaktewater/vijvers is het mogelijk om het hemelwater langer op het terrein vast te houden. Via een aansluiting op het openwater aan de Werfheegde kan er afvoer van het hemelwater plaats vinden op het watersysteem van de wijk 't Wolferink. Door het toepassen van open water (vijvers/wadi's) voor retentie wordt wateroverlast voorkomen. Om wateroverlast in niet voorziene extreme situaties in de lager gelegen gebieden te vermijden kan een overloop worden gemaakt op het gemengde rioolstelsel aan de Werfheegde. Voor de afwatering dient een drooglegging van de wegen van minimaal 80 centimeter aanwezig te zijn. De grondwaterstand wordt door realisering van het plan in principe niet verhoogd of verlaagd. Er ontstaat in de nieuwe situatie dus geen nadelige effect voor het grondwater.
In een nog op te stellen waterhuishoudingsplan zal het bovenstaande verder worden uitgewerkt.

Afwegingen
In het plan moet duidelijk rekening worden gehouden met de gedachte van het Waterschap om regenwater af te koppelen en niet aan te koppelen. De drietrapsstrategie (vasthouden, bergen, afvoeren) uit het Waterbeleid 21e eeuw (WB21) wordt toegepast.

Compensatie
Het inbreidingsplan voor het Frankenhuisterrein betekent geen toename van het bebouwde oppervlak maar wel veranderingen in de terreininrichting. Door het toepassen van het beleid van het Waterschap en het gemeentelijke beleid wordt er een systeem ontwikkeld dat voldoet aan het beleid en tevens binnen het stedenbouwkundig ontwerp past.

Resultaten overleg Waterschap
Over het plan heeft schriftelijk overleg plaatsgevonden met het Waterschap Regge en Dinkel. Er dient nog nader beraad plaats te vinden over hoe wordt omgegaan met het advies van het Waterschap.

Naar aanleiding van het wateradvies heeft de gemeente Haaksbergen overleg gehad met het waterschap Regge en Dinkel. Het waterschap is ingelicht over het feit dat de waterloop langs de Werfheegde wel een verbinding heeft met oppervlaktewater in de wijk 't Wolferink en de Zienesch. Naast de punten die genoemd zijn in het wateradvies van het waterschap gelden ten aanzien van de inrichting de volgende uitgangspunten:

  • er mag geen ondergrondse overstort worden gerealiseerd op het vuilwaterstelsel. Dit overstorten dient plaats te vinden via de 'oppervlakte' en de aanwezige hemelwaterafvoerkolken in de Werfheegde;
  • het te realiseren oppervlaktewater binnen het Frankenhuisterrein mag ook worden uitgevoerd als 'groene berging'. In droge perioden kan deze dan als speelveld of gazon gebruikt worden.