direct naar inhoud van 2.1 Rijksbeleid
Plan: Haaksbergen-Dorp, partiële herziening Frankenhuisterrein
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1060-0003

2.1 Rijksbeleid

Nota Ruimte
In de Nota Ruimte 'Ruimte voor ontwikkeling' wordt het nationaal ruimtelijk beleid vastgelegd tot 2020.

Het hoofddoel van het nationaal ruimtelijk beleid is ruimte scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak dat ons in Nederland ter beschikking staat, onderverdeeld in vier algemene doelen:

  • versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland;
  • bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland;
  • borging en ontwikkeling van belangrijke (inter) nationale ruimtelijke waarden;
  • borging van de veiligheid


Voor verstedelijking gaat de Nota Ruimte uit van de bundelingsstrategie. Bundeling vereist een in onderlinge samenhang geplande optimale benutting van het bestaande bebouwde gebied en tegelijk nieuwe bebouwing daarbuiten. Een belangrijk uitgangspunt, ook bij de ontwikkeling van ruimtelijk beleid, is dat milieu- en veiligheidsaspecten naast andere belangen vroegtijdig, gebiedsgericht en geïntegreerd in de planvorming worden betrokken.

Verdichtingsmogelijkheden in het bestaand bebouwd gebied moeten zo optimaal mogelijk worden benut. Revitalisering, herstructurering en transformatie van woon- en werkgebieden (waaronder soms ook bedrijfsverplaatsing) is derhalve cruciaal om dit doel te bereiken.

Nota Wonen
De Nota Wonen 'Mensen, wensen, wonen – Wonen in de 21e eeuw' (november 2000) gaat over het woonbeleid voor de periode 2000-2010.

De vijf kernthema's van beleid, zoals deze in de nota zijn beschreven, luiden:

  • zeggenschap over woning en woonomgeving vergroten;
  • kansen scheppen voor mensen in kwetsbare posities;
  • wonen en zorg op maat bevorderen;
  • stedelijke woonkwaliteit verbeteren;
  • groene woonwensen faciliteren;

Waterbeleid 21e eeuw
De kern van 'Waterbeleid voor de 21e eeuw' (2003) is dat water de ruimte moet krijgen, voordat het die ruimte zelf neemt. Het water de ruimte geven betekent dat in het landschap en in de stad ruimte gemaakt wordt om water op te slaan, als overloop in tijden van veel water maar ook als reserve voor tijden van droogte. Waterbeleid 21e eeuw gaat uit van de strategie 'vasthouden, bergen, afvoeren', waarbij water pas wordt afgevoerd als het echt niet anders kan.