Plan: | Scholtenhagen-Watermolen |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0158.BP1037-0004 |
Structuurplan Haaksbergen 2015
Het Structuurplan Haaksbergen (vastgesteld juli 2006) heeft tot doel op de langere termijn richting te geven aan de ruimtelijke ontwikkeling van het stedelijk gebied van de gemeente Haaksbergen. In het structuurplan worden een aantal beleidsuitspraken gedaan die deze richting duidelijk maken. Het structuurplan biedt hiermee het kader voor ontwikkelingen op een lager schaalniveau en borgt de samenhang op het hogere schaalniveau.
Een groot deel van de aanwezige landschapselementen vormt de landschappelijke inpassing van belangrijke verblijfs- en dagrecreatieve voorzieningen rondom het gebied 'Groot Scholtenhagen' waar het plangebied deel van uitmaakt. Groot Scholtenhagen is in de toekomst aangewezen als belangrijkste concentratiegebied voor sport, recreatie en toerisme. Het beleid is er op gericht huidige knelpunten (ontsluiting en parkeren op piekdagen) op te lossen en ook de mogelijkheden bieden om een aantrekkelijk recreatiegebied te blijven. Hiertoe acht de gemeente de volgende acties noodzakelijk:
De huidige N18 zal met de geplande aanleg van de nieuwe weg rustiger worden, waardoor er mogelijkheden ontstaan de verbindingen tussen het park en de rest van Haaksbergen te optimaliseren. Ook de rest van het landschap tussen de Rondweg en de Buurserbeek kan hierdoor beter toegankelijk worden, waardoor het als uitloopgebied kan fungeren voor de bewoners van het centrum van Haaksbergen.
Afbeelding 7. Afbeelding 'Voorzieningen' uit Structuurplan Haaksbergen 2015
Welstandsnota
De Welstandsnota van de gemeente Haaksbergen (vastgesteld op 23 juni 2005) beschrijft het kader en de ambitie voor de beoordeling van bouwplannen in relatie ook tot de omgeving en met het oog op toekomstige ontwikkeling.
Het plangebied Scholtenhagen-Watermolen is gelegen in landelijk gebied volgens de welstandsnota. Het landelijk gebied is opgebouwd uit verschillende bouwstenen, die de verschillende aanwezige landschapstypen omvatten. Het gebied Scholtenhagen-Watermolen is gelegen binnen een zogenaamd kampenlandschap. Het kampenlandschap wordt gekenmerkt door een blokverkaveling met een veelal onregelmatig karakter. Kenmerkend in het kleinschalig landschap zijn de kronkelige wegen met boerderijen en graslanden, de verspreid liggende bosjes en lijnvormige groenelementen zoals houtwallen. Belangrijke uitgangspunten voor bebouwing zijn:
De welstandsnota geeft aparte aandacht aan de recreatiegebieden en verblijfsrecreatieve bebouwing. Omdat in de winter de afschermende beplanting van deze parken beperkt is, wordt echter een gelijk toetsingsniveau gewenst als dat in zijn algemeenheid voor het landelijk gebied geldt.
Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan
In het gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP; 31 januari 2007) wordt het beleid op het gebied van verkeer en vervoer in de gemeente Haaksbergen aangegeven voor de komende jaren. De hoofddoelstelling van dat beleid is het creëren van een doelmatig, veilig en duurzaam verkeers- en vervoerssysteem waarvan de kwaliteit voor de individuele gebruiker in een goede verhouding staat tot de kwaliteit voor de samenleving als geheel. De verkeershinder voor de omgeving dient hierbij tot een minimum te worden beperkt.
De belangrijkste uitgangspunten van het GVVP zijn:
Het GVVP geeft geen specifieke maatregelen voor het gebied Scholtenhagen-Watermolen.
Landschapsontwikkelingsplan Haaksbergen en Hof van Twente
De gemeenten Haaksbergen en Hof van Twente hebben een gezamenlijk landschapsontwikkelingsplan (vastgesteld mei 2005) laten opstellen. Het landschapsontwikkelingsplan biedt een samenhangende visie op landschapskwaliteit en bouwstenen en inrichtingsprincipes voor landschapsontwikkeling.
Het landschapsontwikkelingsplan formuleert een landschapsontwikkelingsvisie dat voor het plangebied Scholtenhagen-Watermolen uit gaat van behoud en versterking van het landschapspatroon in het kampenlandschap. Daarnaast is het plangebied aangewezen als gebied voor versterking van de overgang tussen kern en landschap en het inpassen van routes. Concrete maatregelen die hier worden genoemd zijn:
Het plangebied Scholtenhagen-Watermolen is een gebied dat bij uitstek bij kan dragen aan het invullen van de maatregelen vanuit het landschapsontwikkelingsplan.
Waterplan Haaksbergen
Op basis van het vigerend beleid en de knelpunten en kansen is een strategie uitgewerkt voor het waterbeheer in Haaksbergen: De strategie is gestoeld op drie pijlers:
Een zeer belangrijke keuze die gemaakt moet worden voor de inrichting van het watersysteem en de waterketen betreft het vasthouden en bergen van water (voorkomen overlast) en het voorkomen van verontreiniging van grond- en oppervlaktewater.
Voor het waterkwantiteitsbeheer geldt de trits 'vasthouden-bergen-afvoeren'. Daarbij wordt in ogenschouw genomen dat de gemeente Haaksbergen in een licht hellend gebied ligt. In het buitengebied worden laaggelegen gebieden gebruikt voor de opvang van neerslagoverschotten in extreme situaties.
Voor de vijver op het Scholtenhagen is ook gekozen voor de functie natuurlijk water, echter met behoud van parkachtige elementen. Belangrijk is ook het versterken van de recreatieve functie van de bergingsvijver.
Beleids- en actieplan Recreatie en Toerisme gemeente Haaksbergen
Het beleids- en actieplan recreatie en toerisme Haaksbergen 2005-2010 (2005) heeft tot doelstelling behoud en ontwikkeling van de recreatief-toeristische mogelijkheden in de gemeente Haaksbergen waardoor het recreatief-toeristisch product Haaksbergen zowel in kwalitatief als in kwantitatief opzicht wordt versterkt en waarbij ingespeeld wordt op en rekening gehouden wordt met de kwaliteiten van rust, ruimte, natuur en cultuur.
Voor Groot-Scholtenhagen is een visie opgesteld met als hoofddoel: Sport en recreatie dienen samen op te gaan. Met betrekking tot sport is het voorzieningenniveau op dit moment al erg hoog. Versterkingen in de sportsfeer dienen dan ook met name gezocht te worden in kwaliteit en in nieuwe trends. Omdat de recreatief-toeristische functie van het park Groot Scholtenhagen op dit moment achter blijft bij de sportfunctie, krijgt de recreatie de komende jaren extra aandacht.
Vijf speerpunten dienen hieraan vorm te geven: