Plan: | Usselo 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0153.BP00077-0003 |
In dit hoofdstuk worden in het kort de functie en status van een bestemmingsplan beschreven en wordt toegelicht wat de aanleiding en het doel is geweest om het bestemmingsplan “Usselo 2012” te maken. Daarnaast wordt de situering en de begrenzing van het plangebied beschreven en een overzicht gegeven van de geldende juridisch-planologische regelingen. Ook wordt een vooruitblik gegeven op de rest van deze plantoelichting.
De aanleiding voor de actualisatie van de juridisch-planologische regeling voor het plangebied Usselo is het feit dat het bestemmingsplan "Usselo" inmiddels 13 jaar oud is. Het huidige bestemmingsplan "Usselo" geldt voor het grootste deel van het plangebied. Daarnaast zijn er voor 2 inbreidingslocaties bestemmingsplannen opgesteld.
Dit bestemmingsplan voorziet in hoofdzaak in de actualisatie van de huidige planologische regeling voor (met name) de bebouwde omgeving van de kern Usselo. Daarnaast zijn enkele nieuwe ontwikkelingen meegenomen in dit bestemmingsplan:
De nieuw aan te leggen N18 en de daarbij behorende aansluiting op de A35 zijn niet in dit bestemmingsplan opgenomen. Hiervoor zal te zijner tijd, nadat het tracébesluit genomen is, een apart bestemmingsplan worden opgesteld. Afhankelijk van het definitieve ontwerp van deze weg en ontsluiting, bestaat de mogelijkheid dat de plangrens van dit bestemmingsplan naar aanleiding van deze ontwikkeling aangepast gaat worden.
De ruimtelijke ordening heeft als doel zo gunstig mogelijke voorwaarden te creëren voor het gebruik en de ontwikkeling van een bepaald gebied. Dit gebeurt door het toekennen van een bestemming aan de gronden in het bestemmingsplan en het geven van regels voor het gebruik van de grond en van de zich aarop bevindende bouwwerken. Het bestemmingsplan is het juridisch-planologisch toetsingskader, dat voor overheid en burgers rechtstreeks bindende regels geeft.
Met het bestemmingsplan kan de gemeenteraad bepalen welke inrichting en bebouwing en welk gebruik in het plangebied zijn toegestaan. Het bestemmingsplan is daarmee een instrument om de bestemming, de inrichting en het beheer van gronden te regelen.
Een bestemmingsplan geeft dus antwoord op de vraag waar bijvoorbeeld winkels, horeca of bedrijven mogen komen, welke gronden zijn bestemd voor openbaar groen of verkeersdoeleinden, maar bevat ook onder meer regels voor de maximaal toegestane hoogte en oppervlakte van bouwwerken. In die zin vervult het bestemmingsplan een centrale rol in het concretiseren van ruimtelijk beleid.
Het bestemmingsplan bevat een kaart, de verbeelding, waarop de verschillende bestemmingen zijn aangegeven en regels ten aanzien van de bebouwing en het gebruik van de grond en de bouwwerken in verband met de bestemming. Het plan gaat vergezeld van een toelichting met een uiteenzetting over de uitvoering van het plan en de ruimtelijk relevante kwaliteitseisen.
Het gebied waarop het bestemmingsplan “Usselo 2012” betrekking heeft, ligt grotendeels in stadsdeel West. Het deel van het plangebied ten oosten van de Haaksbergerstraat ligt in stadsdeel Zuid.
Afbeelding 1: ligging plangebied in de gemeente Enschede
Op onderstaande kaart is de begrenzing van het bestemmingsplangebied weergegeven.
Afbeelding 2: Kaart met begrenzing plangebied
Voor het grootste deel van onderhavig bestemmingsplan geldt momenteel het bestemmingsplan "Usselo". Dit bestemmingsplan is door de gemeenteraad vastgesteld op 19 oktober 1998 en op 6 april 1999 goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Overijssel (gebied A in afbeelding 3). Voor een tweetal kleinere gebieden gelden de volgende juridisch-planologische regelingen:
Afbeelding 3: geldende bestemmingsplannen in het plangebied "Usselo 2012"
In hoofdstuk 2 van deze toelichting wordt een beschrijving van de bestaande situatie gegeven. Zaken die daarbij aan de orde komen betreffen een ruimtelijke analyse en een beschrijving van de ruimtelijke en functionele structuur. In het daarop volgende hoofdstuk 3 worden de beleidskaders beschreven die bij het opstellen van dit bestemmingsplan een rol hebben gespeeld. Het gaat daarbij om beleid van zowel het Rijk, de provincie, regio Twente als de gemeente zelf. Aansluitend volgt het hoofdstuk waarin het plan inhoudelijk wordt beschreven. Daarbij wordt ingegaan op de gewenste ruimtelijke en functionele hoofdstructuur. Hoofdstuk 5 geeft aan op welke wijze met de diverse omgevingsaspecten, waaronder de milieu-aspecten rekening is gehouden. Hoofdstuk 6 bevat een verantwoording van de juridische opzet. Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan de planmethodiek en worden de in het plan voorkomende bestemmingen kort beschreven. In de laatste twee hoofdstukken wordt verslag gedaan van het onderzoek naar de financiële uitvoerbaarheid van het plan (hoofdstuk 7) en wordt de wijze beschreven waarop burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding van het bestemmingsplan zijn betrokken met de resultaten van het vooroverleg en de zienswijzenprocedure (hoofdstuk 8).
In dit hoofdstuk wordt een algemene beschrijving van het plangebied gegeven. Daarbij zal voornamelijk worden ingegaan op de huidige ruimtelijke structuur, hoe deze is ontstaan en een beschrijving van de ruimtelijke kenmerken en karakteristieken. Ook wordt ingegaan op het voorzieningenniveau van Usselo.
Usselo is een buurtschap gesitueerd aan de rand van de Usseler Es, ten zuiden van de stad Enschede, direct ten zuiden van de A35. De ontstaansgeschiedenis hangt samen met de ontwikkeling van deze Es. Usselo is een zogenaamd kransesdorp. Een belangrijk kenmerk van een kransesdorp is dat de boerderijen met zware erfbeplanting apart of in kleine clusters in het vrijwel onbeplante gebied staan en dus geen gesloten rand vormen.
Afbeelding 4: ligging plangebied Usselo ten opzichte van de Usseler Es
In 1188 komt voor het eerst de plaatsnaam Oslo voor, wat tegenwoordig Usselo is. De oudste bebouwing in Usselo staat rondom de Usselerhofweg en Usseleresweg en bestaat uit enkele oude erven en vrijstaande grondgebonden woningen.
Bebouwing in het buurtschap is gecentreerd rond een aantal doorgaande wegen, waaronder de Haaksbergerstraat en Boekelosestraat. Er is geen sprake van een duidelijke kern in Usselo. Het is een ensemble van losse boerenerven in de vorm van lintbebouwing. De bedrijven en maatschappelijke voorzieningen zijn met name aan de Haaksbergerstraat gevestigd.
Ten zuiden van de begraafplaats is aan de Wissinksdijk een kleine nieuwbouwenclave aanwezig met vrijstaande villa's in de vorm van een hofje. Afbeelding 5 laat dit hofje zien. De bebouwing heeft geen rechtstreekse ruimtelijke verbinding met de dorpskern. Er manifesteert zich enigszins een bebouwingsrand, die wordt verzacht door het groene karakter van het hofje.
Afbeelding 5: nieuwbouw aan de Wissinksdijk
Aan de Rosinkweg, tussen de Wissinksdijk en de begraafplaats zijn op basis van het bestemmingsplan "Rosinkweg" 9 vrijstaande woningen gepland. Deze locatie is aangeduid als gebied C in afbeelding 3. Op basis van het bestemmingsplan "Rosinkweg", dat in april 2010 is vastgesteld, is de realisatie van deze woningen al mogelijk. Deels komt deze woningbouw voort uit een "Ruimte voor ruimte" project waarbij, in overeenstemming met de provincie Overijssel, woningbouw plaats vindt ter vervanging van hinderlijke of ongewenste functies, dan wel ter verbetering van ruimtelijke en/of landschappelijke kwaliteiten. Van het project is inmiddels één woning gerealiseerd.
De A35 en de Haaksbergerstraat N18 (beiden in beheer en onderhoud van het Rijk) zijn kenmerkende en dominante lijnen langs het plangebied. Verder is de Boekelosestraat een duidelijke lijn die Usselo met Boekelo verbindt. De overige smallere rechte wegen, veelal begeleid door bomen, in de jongere veldontginningen zijn ook als lijnvormige elementen in het landschap waarneembaar. De A35 vormt een fysieke barriere, die de kern Usselo afsnijdt van het noordelijk deel van de Usseler Es. De enige verbinding wordt gevormd door het viaduct in de Haaksbergerstraat over deze stadsautosnelweg. Historische verbindingen uit het verleden zoals de Rosinkweg zijn ruw doorsneden.
Afbeelding 6: weergave ruimtelijke structuur Usselo
Het typische landschap rond Usselo is hoofdzakelijk van het type 'veldontginning'. Karakteristiek voor deze typering zijn de rechte wegen waarbij meestal bosrand of wegbeplanting in zicht is. Het landschap is ingericht ten behoeve van agrarisch gebruik met een open karakter en een rationele verkaveling. Bij de begraafplaats is sprake van een duidelijke rand, maar doordat deze bestaat uit een natuurlijke groene afscherming is de overgang naar de omringende landbouw- of weidepercelen zacht en passend in het landschap. Deze typische kenmerken zijn heel duidelijk ook in het dorp aanwezig. De gebouwen staan min of meer 'toevallig' verspreid langs de wegen of op een kruispunt bij elkaar. Wegen en perceelsgrenzen worden vaak begeleid door groen, zoals afbeelding 7 laat zien.
Afbeelding 7: Usselo gezien vanaf de Usseleresweg
Er is buiten de drukke Haaksbergerstraat sprake van een relatief rustig dorps woonmilieu. De kern heeft een groen karakter; door de geringe omvang en de openheid is er een goede relatie met het omringend landschap. De bebouwing is ingebed in het oude Twentse landschap, dat gestructureerd en begrensd wordt door houtwallen en bomenrijen. Enkele verharde wegen en zandwegen begrenzen en doorsnijden het gebied (o.a. de Haaksbergerstraat, Boekelosestraat, Wissinksdijk en Rosinkweg). Het cluster nieuwbouwwoningen vormt een ondergeschikte enclave zonder ruimtelijke verbinding met de bebouwing in de kern Usselo.
Er is in Usselo geen sprake van een indeling in buurten, zoals dat in de stedelijke wijken en dorpen het geval is. In de kern is de historisch gegroeide open verkaveling met lintbebouwing kenmerkend. In de zuidwestelijke nieuwbouwenclave aan de Wissinksdijk is de bebouwing minder open en in de vorm van een hofje verkaveld. Voorzieningen zoals een buurtwinkel zijn al geruime tijd niet meer aanwezig. Men is daarvoor aangewezen op Boekelo, Enschede of Haaksbergen.
De bedrijvigheid in Usselo is geconcentreerd rond de Haaksbergerstraat. Op de hoek met de Usseleresweg is een winkel in tuinmeubelen gevestigd. Even verderop zit een speciaalzaak voor verlichting, hekwerken en tuindecoratie. Deze zaak heeft panden in gebruik aan beide zijden van de Haaksbergerstraat. Aan Haaksbergerstraat 809 en 811 liggen twee woningen met een eigen bedrijfshal.
De kerk en een aantal gebouwen van de Protestantse gemeente Usselo liggen eveneens aan de Haaksbergerstraat. De Hervormde Begraafplaats behoort bij de Protestantse gemeente Usselo en is gelegen aan de Rosinkweg. De openbare basisschool van Usselo ligt aan de Lammerinkweg. Binnen het bestemmingsplangebied is een restaurant met cateringbedrijf gesitueerd aan de Boekelosestraat. Het parkeerterrein ligt tegenover het perceel, aan de Usselerhofweg. Aan deze weg ligt tevens een makelaarskantoor.
Het buitengebied ten zuiden van Enschede is vanuit de kern naar het zuiden toe al snel beleefbaar. Per fiets en te voet zijn op korte afstand diverse fiets- en wandelroutes beschikbaar. Ook op korte afstand ligt het recreatiegebied Rutbeek met diverse voorzieningen.
In het plangebied is één rijksmonument aanwezig: het gaat om een negentiende eeuws ijzeren toegangshek van de Hervormde Begraafplaats, dat oorspronkelijk afkomstig is van landgoed Den Duno bij Arnhem (objectnummer 1523). Gemeentelijke monumenten komen niet voor in het plangebied.
Afbeelding 8: toegangshek begraafplaats Usselo
Het Europees Verdrag inzake de bescherming van het archeologisch erfgoed (Het Verdrag van Valletta) is in 1992 ondertekend. Het verdrag is geïmplementeerd via een wijziging van de Monumentenwet (Wet op de archeologische monumentenzorg), die op 1 september 2007 in werking is getreden.
Doelstelling is om zo veel mogelijk bodemschatten in de bodem te behouden, om zo aantasting van het bodemarchief te voorkomen. Verder wordt bevorderd dat in een zo vroeg mogelijk stadium van de ruimtelijke ordening rekening wordt gehouden met archeologische waarden. Uitgangspunt is tevens dat bodemverstoorders archeologisch vooronderzoek en mogelijke opgravingen betalen.
De Wet op de archeologische monumentenzorg legt de zorgplicht voor het archeologisch erfgoed bij gemeenten en bepaalt dat archeologie voortaan binnen het instrumentarium van de ruimtelijke ordening dient te worden meegewogen. De kern van de nieuwe wetgeving is als volgt:
De gemeente heeft ten aanzien van het omgaan met archeologie een substantiële inhoudelijke beleidsruimte om belangenafwegingen te maken. De uitvoering van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg draagt bij aan de kennis van het ontstaan van de stad en samen met de monumenten, landschapshistorie en bouwhistorie, aan de kwaliteit van de ruimte en de identiteit en het imago van de gemeente Enschede.
afbeelding 9: fragment Archeologische Verwachtingskaart
Archeologie en het plangebied
Uit de Archeologische Verwachtingskaart blijkt dat het plangebied "Usselo 2012" is gelegen in een gebied met hoge en middelhoge verwachtingswaarde. In het gemeentelijke archeologiebeleid is dit doorvertaald naar onderzoeksgebied A en B. Voor wat betreft aanvragen om een Omgevingsvergunning voor bouwen en/of aanleggen, geldt de plicht voor het uitvoeren van een archeologisch onderzoek in gebieden met deze waarde wanneer de verstoringslocatie groter is dan 250 m2 (onderzoeksgebied A) of 2500 m2 (onderzoeksgebied B) en dieper dan 50 cm. In de planregels is deze onderzoeksplicht opgenomen, zie artikel 18.1.1 en 18.1.2.
Nieuwbouw Rosinkweg
Door RAAP Archeologisch adviesbureau B.V. is een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd voor het gebied rondom de Rosinkweg waar 9 woningen kunnen worden gerealiseerd (RAAP, projectnr. 3204, juni 2009). Deze locatie is aangeduid als gebied C in afbeelding 3. Het onderzoek bestond uit bureau- en veldonderzoek. Op basis van de resultaten van het bureauonderzoek gold bij de aanvang van het veldonderzoek voor het gebied rondom de Rosinkweg een middelmatige archeologische verwachting van vindplaatsen (waardevolle, intacte archeologische overblijfselen) uit de periode Steentijd t/m Late Middeleeuwen. Tijdens het veldonderzoek zijn evenwel geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van (een) intacte archeologische vindplaats(en) aangetroffen. Ook op grond van andere overwegingen is geconcludeerd dat bij bodemingrepen als gevolg van de ontwikkeling rondom de Rosinkweg naar alle waarschijnlijkheid geen archeologische waarden zullen worden verstoord.
Conclusie
Vanuit het oogpunt van archeologie zijn er dan ook geen belemmeringen voor de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan.
In het gebied rondom Usselo voert de bijzondere en grote Usseler Es de boventoon. Door z'n hoogte en open 'kale' kop staat de es in schril contrast met het laaggelegen en vochtige 'Broek' ten het zuidwesten van de es. Rondom de es ligt een brede krans van erven, de zogenaamde oude es-erven. In een tweede ring liggen verspreid enkele jonge ontginningen.
De structuren, landschappelijke ontwikkelingen en elementen op en rondom de es hebben een bijzondere cultuurhistorische betekenis:
Afbeelding 10: fysisch geografisch landschap en relief
Dit hoofdstuk beschrijft, voor zover van belang, het ruimtelijk relevante rijks-, provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid. Naast de belangrijkste algemene uitgangspunten worden de specifieke voor dit plangebied geldende uitgangspunten weergegeven. Het beleid is in dit bestemmingsplan afgewogen en doorvertaald op de verbeelding en in de regels.
Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte
Op 13 maart 2012 is de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) van kracht geworden. Deze structuurvisie vervangt het bestaande rijksbeleid dat geformuleerd is in de volgende nota's:
In de SVIR geeft de Rijksoverheid haar visie op de ruimtelijke en mobiliteitsopgaven voor Nederland richting 2040 en op de manier waarop zij hiermee om zal gaan. Eén van de kernbegrippen in de SVIR is decentralisatie. Het kabinet wil beslissingen over ruimtelijke ontwikkelingen dichter bij burgers en bedrijven brengen en provincies en gemeenten letterlijk de ruimte geven om maatwerk te leveren voor regionale opgaven.
Nederland concurrerend, bereikbaar, leefbaar en veilig
Dit motto dat deze structuurvisie vertegenwoordigd, is vertaald naar drie concrete doelstellingen:
Deze drie doelstellingen worden hieronder nader toegelicht:
Ad. 1: Concurrentiekracht verbeteren
De economische ontwikkeling zal steeds meer geconcentreerd worden in stedelijke regio's. In 2040 moet Nederland behoren tot de top 10 meest concurrerende economieën ter wereld met een kwalitatief hoogwaardig vestigingsklimaat voor bedrijven en kenniswerkers door een goede ruimtelijk economische structuur. Goede bereikbaarheid en (logistieke) verbindingen zijn hierbij van belang. Het Rijk richt zich op een aantal innovatieve economische sectoren in stedelijke regio's die op Europees en mondiaal niveau van belang zijn. In de regio Twente is de ontwikkeling van Nanotechnologie van rijksbelang.
Ad. 2: Bereikbaarheid verbeteren
De mobiliteit van personen- en goederenvervoer blijft de komende decennia groeien. Om de bereikbaarheid op peil te houden, moet het mobiliteitssysteem:
Ad. 3: Leefbare en veilige leefomgeving met unieke en cultuurhistorische waarden
Het Rijk wil met haar beleid inspelen op ontwikkelingen die van individualisering, ontgroening en vergrijzing. De toenemende regionale verschillen hebben consequenties voor de verstedelijking in Nederland. Voor de lange termijn heeft het Rijk als doel gesteld dat in 2040 de woon- en werklocaties in steden en dorpen aansluiten op de (kwalitatieve) vraag en dat locaties voor transformatie en herstructurering zoveel mogelijk worden benut. Op het gebied van leefbaarheid en veiligheid is de ambitie dat Nederland in 2040 zijn inwoners een veilige en gezonde leefomgeving biedt, met een goede milieukwaliteit, zowel in stedelijk als landelijk gebied. Met betrekking tot cultuurhistorie en natuurlijke waarden heeft het Rijk zich tot doel gesteld deze in stand te houden.
De nationale belangen moeten worden gerealiseerd en juridisch geborgd. Voor de realisatie van de nationale belangen zijn vier instrumenten voorhanden:
Besluit algemene regels ruimtelijke ordening
De basis van juridische borging van de realisatie van de nationale belangen ligt in het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) en Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Het Barro geeft juridische kaders voor borging van het ruimtelijke rijksbeleid, het Bro is het juridisch kader voor de processen van ruimtelijke belangenafweging en besluitvorming bij verschillende overheden.
Het Barro is in werking getreden op 30 december 2011. In het Barro wordt een aantal onderwerpen die van rijksbelang zijn concreet benoemd. Per onderwerp worden vervolgens regels gegeven, waaraan bestemmingsplannen moeten voldoen. Het Barro bevat eveneens de verplichting dat binnen drie jaar het onderwerp opgenomen moet zijn in een bestemmingsplan. De volgende zes onderwerpen zijn opgenomen in het Barro:
Nationale belangen en het plangebied Usselo 2012
De doelstellingen uit de SVIR en het Barro dienen het nationale belang. Deze doelstellingen hebben geen directe doorwerking in het plangebied Usselo.
Het ruimtelijk beleid van de provincie Overijssel staat vooral in de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening die Provinciale Staten van Overijssel op 1 juli 2009 hebben vastgesteld en geactualiseerd bij besluit van 3 juli 2013. Voorzover dit relevant wordt geacht, wordt in deze paragraaf ingegaan op specifieke aspecten van het provinciale ruimtelijk beleid.
Omgevingsvisie en -verordening Overijssel
Provinciale Staten van Overijssel hebben op 1 juli 2009 de Omgevingsvisie Overijssel vastgesteld. Deze integrale visie verwoordt de beleidsambities en doelstellingen die van provinciaal belang zijn voor de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving van Overijssel.
De Omgevingsvisie heeft de status van:
Het vizier is daarbij gericht op 2030. De Omgevingsvisie biedt kaders en geeft daarbinnen ruimte voor gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties en andere initiatiefnemers om ruimtelijke ontwikkelingen te realiseren. De hoofdlijnen van dit beleid zijn normstellend vastgelegd in de Omgevingsverordening Overijssel 2009. In het beleid van de provincie staan de zorg voor ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid centraal. Deze thema's zijn in de Omgevingsverordening in definities verankerd. De definitie van duurzaamheid luidt: “duurzame ontwikkeling voorziet in de behoefte aan de huidige generatie, zonder voor toekomstige generaties de mogelijkheden in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien”. Duurzaamheid vraagt om een transparante afweging van ecologische, economische en sociaal-culturele beleidsambities. De definitie van ruimtelijke kwaliteit luidt: “het resultaat van menselijk handelen en natuurlijke processen dat de ruimte geschikt maakt en houdt voor wat voor mens, plant en dier belangrijk is". Ruimtelijke kwaliteit is het resultaat (bedoeld en onbedoeld) van menselijk handelen en natuurlijke processen. De provincie wil ruimtelijke kwaliteit realiseren door, naast bescherming, ook vooral in te zetten op het verbinden van bestaande kwaliteiten en nieuwe ontwikkelingen. Verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van de leefomgeving staat voorop, met het oog op een goed vestigingsklimaat, een goede woonomgeving en een fraai buitengebied. De essentiële gebiedskenmerken zijn daarbij uitgangspunt.
De hoofdambitie van de Omgevingsvisie is een toekomstvaste groei van welvaart en welzijn met een verantwoord beslag op de beschikbare natuurlijke hulpbronnen en voorraden. Enkele belangrijke beleidskeuzes waarmee de provincie haar ambities wil realiseren zijn:
Conclusie van de toetsing aan provinciaal beleid
Het bestemmingsplan heeft hoofdzakelijk een conserverende karakter. In het bestemmingsplan is het plangebied Het Rosink opgenomen. Dit betreft een inbreidingslocatie voor woningbouw. In Het Rosink kunnen, naast de reeds gerealiseerde woning nog 14 woningen worden gerealiseerd. De locatie ligt binnen de bestaande kern, waarmee wordt voldaan aan de SER-ladder. De Omgevingsvisie Overijssel 2009 heeft geen directe doorwerking op de beheer- en ontwikkelingsregeling van het plangebied.
Waterbeheerplan Waterschap Regge en Dinkel
Het waterschap Regge en Dinkel heeft de beleidskaders van rijk en provincie nader uitgewerkt in het vigerende waterbeheerplan. Diverse aspecten van het waterbeleid zijn verder uitgediept in afzonderlijke beleidsnota's. Voor het ruimtelijk relevante aandachtsgebied vasthouden en bergen van water is de "Beleidsnota Retentie" opgesteld. De uitgangspunten en wensen voor de inrichting en het beheer van beken en overige waterlopen zijn verwoord in de "Stroomgebied Actie Plannen (STAP)". Daarnaast is de Keur van het waterschap Regge en Dinkel een belangrijk kaderstellend instrument, waarmee in ruimtelijke plannen rekening moet worden gehouden.
Deze paragraaf bevat een korte beschrijving van het algemene ruimtelijke relevante beleid van de gemeente Enschede. De inhoud van deze toelichting is zodanig opgebouwd dat eerst algemene informatie aan de orde komt en vervolgens onderwerpen die specifiek aan dit bestemmingsplan zijn toegeschreven. Het sectorale beleid wordt daarom verderop in deze toelichting behandeld.
Stedelijke Koers
Op 24 september 2012 heeft de Gemeenteraad van Enschede het Koersdocument ten behoeve van de herprioritering van projecten vastgesteld. (hierna te noemen: de Stedelijke Koers). Het doel van de Stedelijke Koers is het aanbod van plannen (planvoorraad) aan te laten sluiten bij de veranderde vraag. Met de Stedelijke Koers heeft de gemeente verantwoordelijkheid genomen om het overschot aan programma op het gebied van woningbouw, kantoren en bedrijven inzichtelijk te maken.
Overwogen is dat het Enschedese woningaanbod maximaal moet inspelen op de behoeften van de woonconsument. Dat betekent keuzevrijheid in woon- en leefmilieus. In een tijd dat minder woningen worden gebouwd, is het een uitdaging om op de goede plekken de juiste toevoegingen aan de woningvoorraad te kunnen doen. Iedere woning moet dus 'raak' zijn.
Dat heeft geleid tot het stopzetten van woningbouwplannen. Op grond van een methodiek voor herprioritering is geconcludeerd dat er behoefte is aan kavels voor particulier opdrachtgeverschap. Onderkend is dat ook de markt voor kavels zijn beperkingen in de vraag heeft en dat ook daar zorgvuldig moet worden gekeken naar onderlinge concurrentie en de fasering. Besloten is dat de woningkavels in Usselo in ontwikkeling gebracht mogen worden. Het gemeentelijk beleid richt zich minder op omvangrijke projecten en meer op kleinere projecten zoals het Rosink. Hierdoor kunnen mensen doorstromen in de eigen woonomgeving en dichtbij hun sociale netwerk blijven. De kavels in Usselo zijn, gezien het beperkte aantal, geschikt om uit te geven voor particulier opdrachtgeverschap.
Structuurvisie
Op grond van artikel 2.1 van de Wet ruimtelijke ordening stelt de gemeenteraad ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening voor het gehele grondgebied van de gemeente een of meer structuurvisies vast. De structuurvisie bevat de hoofdlijnen van de voorgenomen ontwikkeling van dat gebied, alsmede de hoofdzaken van het door de gemeente te voeren ruimtelijk beleid. De structuurvisie gaat tevens in op de wijze waarop de raad zich voorstelt die voorgenomen ontwikkeling te doen verwezenlijken.
De gemeenteraad van Enschede heeft op 26 september 2011 de Structuurvisie vastgesteld, waarin het belangrijkste bestaande ruimtelijk beleid uit diverse nota's is opgenomen en met elkaar in relatie is gebracht. Het gaat hier om de ruimtelijke ontwikkelingen voor de toekomst op het gebied van wonen, groen, economie, verkeer, milieu en gebiedsontwikkeling. De structuurvisie bevat hiermee de kern van hoofdonderwerpen op stedelijk niveau.
Deze structuurvisie is een beleidsdocument dat continue in ontwikkeling is. De stad ontwikkelt zich en het ruimtelijk beleid groeit hierin mee. Het is de ambitie om in de toekomst meer ruimtelijk beleid of stedelijke ontwikkelingen op te nemen in de structuurvisie. Ook zal het bestaande beleid regelmatig worden herijkt. Hiermee is de structuurvisie dynamisch en kan altijd inspelen op actuele thema's. Bij nieuwe gebiedsontwikkelingen en nieuw stedelijk beleid zal de structuurvisie worden aangevuld om zo mee te kunnen gaan in de dynamiek van stedelijke ontwikkeling en zo een actueel kader te vormen voor burgers en bedrijven. Daarom is gekozen voor een volledig digitale structuurvisie, waarbij sectorale en gebiedsgerichte uitwerkingen snel geïntegreerd kunnen worden. De structuurvisie beoogt geen sectorale of gebiedsgerichte beleidsstukken te vervangen, maar de hoofdlijnen van al dit beleid in samenhang te presenteren. Hiermee wordt de hoofdlijn van het langjarig ruimtelijk beleid vastgelegd en blijft er op projectniveau flexibiliteit om op veranderingen te kunnen anticiperen. Hierdoor is de structuurvisie geen op zichzelf staand document, maar bevat het beleid voor gebieden en lijnen met verwijzingen naar de achterliggende beleidsstukken waarmee de bredere context en beleid duidelijk worden.
Toelichting op Usselo
In de structuurvisie worden voor het landelijk gebied diverse gebiedstypen onderscheiden. Dit zijn gebieden met dezelfde kenmerken en een duidelijke eigen identiteit. De kern Usselo ligt deels in het gebiedstype 'Oude landschap'. Het overige deel van Usselo (met rood gemarkeerd in afbeelding 11) behoort tot het stedelijk gebied.
Afbeelding 11: Structuurvisie Enschede - begrenzing stedelijk gebied (rood gemarkeerd) en het gebiedstype 'Oude landschap'
In het gebiedstype 'Oude landschap' zijn kenmerken van vroege occupatie en gebruik nog duidelijk terug te vinden. De gemeente hecht veel waarde aan behoud en herstel van de bestaande karakteristieken en bijbehorende ecologische waarden. Hierbij zijn de volgende punten van belang:
Binnen het plangebied dat valt onder het gebiedstype 'Oude landschap' zijn geen nieuwe ontwikkelingen gepland die een aantasting kunnen vormen voor het karakter en de elementen van het landschap.
Relatie Stadsrandzone
De gemeente Enschede heeft voor het landelijk gebied direct rondom de stad een zone aangewezen die mede gebruikt kan worden als uitloopgebied voor de stedeling. Deze zone wordt de stadsrandzone genoemd. De stadsrandzone is nog niet voldoende ingericht voor recreatief medegebruik. Het beleid met betrekking tot de stadsrandzone geeft een handreiking voor particuliere initiatieven. Usselo ligt voor een klein deel binnen de stadsrandzone. Dit bestemmingsplan biedt binnen de aangewezen bestemming voor de stadsrandzone mogelijkheden voor recreatieve voorzieningen, zij het op kleine schaal en passend bij de omgeving.
Woonvisie Enschede 2025
De Woonvisie Enschede 2025, stad in beweging, is door de gemeenteraad van Enschede op 12 maart 2012 vastgesteld als structuurvisie als bedoeld in artikel 2.1 van de Wet ruimtelijke ordening. De Woonvisie vormt een nadere uitwerking van de Structuurvisie, specifiek toegespitst op de gemeentelijke beleidsdoelstellingen ten aanzien van het wonen. In de Woonvisie gaat het om de vraag hoe gemeente, ontwikkelaars en alle andere partijen die actief zijn op de woningmarkt, ook op de langere termijn kunnen inspelen op de ontwikkelingen in de markt. De huidige woningmarkt is ontspannen en de dynamiek ontbreekt door de economische omstandigheden. De woonconsument is kritisch en wil voortaan kunnen kiezen om zijn woonwensen te verzilveren.
De uitdaging op het gebied van wonen ligt vooral in het faciliteren van passende huisvesting voor de autonome bevolkingsgroei en huishoudens alsmede het faciliteren van de te huisvesten mensen als gevolg van de economische ambitie van Enschede (5e Kennisregio van Europa). In de stad is behoefte aan gedifferentieerde woonmilieus, zowel centrumstedelijke- als groene woonmilieus. De uitdaging ligt er in om op goede plekken de juiste nieuwe woningen te bouwen en een goed aanbod van woonmilieus in de regio te realiseren. De Enschedese ambitie om nieuwe (innovatieve) bedrijven aan te trekken, kan de vraag naar woningen beïnvloeden. Iedere woning moet 'raak' zijn.
Visie op wonen in Usselo
De bestaande woningbouw in Usselo varieert van vrijstaande woningbouw uit het begin van de vorige eeuw tot vrijstaande nieuwbouw van nu. Usselo heeft een groen woonmilieu. De laatste uitbreiding van Usselo heeft plaats gevonden aan de Wissinksdijk, rond 2005.
Usselo heeft op dit moment één woningbouwlocatie waar nieuwbouw van woningen planologisch mogelijk is. Dit is het gebied het Rosink, ten noorden en zuiden van de Rosinkweg. Het gemeentelijk beleid richt zich minder op omvangrijke projecten en meer op kleinere projecten zoals het Rosink. Hierdoor kunnen mensen doorstromen in de eigen woonomgeving en dichtbij hun sociale netwerk blijven.
De kavels zijn in eigendom zijn van de gemeente Enschede. De kavels kunnen worden uitgegeven via (collectief) particulier opdrachtgeverschap. Dit is een vorm van woningbouwontwikkeling waarbij de kopers zelf hun grondkavel kopen en een architect kiezen om zo met maximale invloed hun woning te realiseren. Dit past binnen de woonvisie waarbij het gaat om het voorop stellen van de consumentenvraag en het betrekken van de bewoners in de ontwikkeling van de eigen woonomgeving.
Detailhandelsstructuurvisie Enschede 2012
Op 23 januari 2012 is de Detailhandelsstructuurvisie Enschede 2012 door de gemeenteraad vastgesteld. In deze visie staan de hoofdlijnen van het gemeentelijk detailhandelsbeleid voor de komende vier jaar. De geactualiseerde detailhandelsstructuurvisie wijst locaties aan voor detailhandelsontwikkelingen en geeft antwoord op vragen uit de markt. Met deze visie kan optimaal ingespeeld worden op trends en ontwikkelingen in de detailhandel en kunnen marktkansen optimaal worden benut. In het ruimtelijke detailhandelsbeleid worden duidelijke keuzes gemaakt voor de winkelstructuur. Het ruimtelijk detailhandelsbeleid stimuleert en faciliteert de ontwikkelingskansen voor nieuwe marktontwikkelingen, een gezond ondernemersklimaat voor de bestaande detailhandel, complete en aantrekkelijke winkelclusters voor consumenten (voorzieningenniveau) en een duurzaam en intensief ruimtegebruik en winkelgebieden met ruimtelijke kwaliteit.
In de detailhandelsstructuurvisie wordt voor de toekomstige ruimtelijk-economische structuur uitgegaan van de volgende algemene uitgangspunten:
Detailhandelsbeleid in het plangebied “Usselo 2012”
Het buurtschap Usselo is voor wat betreft het aantal inwoners te klein voor een supermarkt. Voor dagelijkse boodschappen zijn inwoners van Usselo afhankelijk van het aanbod in Enschede, Boekelo of Haaksbergen. De bestaande detailhandelsfunctie mag uitbreiden binnen de regels van dit bestemmingsplan. Nieuwvestiging wordt niet mogelijk gemaakt.
Beleidsregel functiemening per woonmilieu
Op 7 juli 2009 hebben Burgemeester en Wethouders van Enschede de beleidsregel "Functiemening per woonmilieu" vastgesteld. De beleidsnotitie is vastgesteld als beleidskader voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in woonmilieus. Daarnaast worden de planologische keuzes in het ruimtelijk beleid ten aanzien van functiemenging vertaald in ruimtelijke regelgeving door enerzijds een wijze van ontwikkelingsgericht bestemmen en anderzijds de juridische regeling voor beroep of bedrijf aan huis in bestemmingsplannen daarop af te stemmen.
Aangezien een bestemmingsplan in overeenstemming moet zijn met het belang van een goede ruimtelijke ordening ofwel 'duurzame ruimtelijke kwaliteit', moet de planologisch toegestane functiemenging wel zodanig zijn dat enerzijds een goed woon- en leefklimaat is gewaarborgd en anderzijds ook een goede bedrijfsuitoefening is verzekerd. De beleidsuitgangspunten voor aan huis gebonden beroepsmatige en bedrijfsmatige activiteiten hebben een juridische vertaling gekregen in de specifieke gebruiksregels binnen de woonbestemming (zie hoofdstuk 6 Juridische planopzet, paragraaf 6.3 onder het kopje Artikel 14 Wonen”).
In de beleidsnotitie is een onderscheid gemaakt in vier categorieën regelingen voor functiemenging, gerelateerd aan het type woonmilieu. De regeling functiemenging per woonmilieu:
Categorie A: De huidige regeling functiemenging handhaven (max. 30m² bebouwd oppervlak, daarboven ontheffing aanvragen per geval).
Categorie B: 30% van het bebouwde oppervlak standaard vrijgeven voor functiemenging (daarboven ontheffing aanvragen per geval).
Categorie C: Binnen de kaders van de Gids Buitenkans geheel vrijlaten. Categorie D: Een aantal “hotspots” in de stad aangeven, waarbinnen een 49% ontheffing toegestaan wordt (daarboven herziening bestemmingsplan aanvragen per geval).
Deze categorieën zijn gekoppeld aan het type woonmilieu. Voor Usselo geldt het type "Dorps woonmilieu". Bij dit type woonmilieu hoort categorie B, wat inhoud dat 30% van het bebouwde oppervlak gebruikt mag worden voor functiemenging. In een dorps woonmilieu is vaak sprake van lage dichtheden. Ook komen grote kavels vaak voor. Er is daarom ruimte voor een ruimere regeling.
Gebiedsgericht geluidbeleid
Door de gemeente Enschede is nieuw geluidbeleid (Geluidnota Enschede 2009-2012) ontwikkeld dat in april 2009 in werking is getreden. De Wet geluidhinder en het BARIM (Activiteitenbesluit) bieden de gemeente de mogelijkheid om voor inrichtingen gebiedsgericht geluidbeleid vast te stellen. De gemeente Enschede maakt van deze mogelijkheid gebruik. Dit betekent dat voor nieuwe inrichtingen het nieuwe beleid gaat gelden. Voor inrichtingen zijn in de Geluidnota per te onderscheiden gebieden in Enschede conform een gebiedskaart richtwaarden vastgelegd. Hierdoor is de geluidruimte voor inrichtingen van meet af aan duidelijk.
Volgens de gebiedskaart valt het plangebied "Usselo 2012" grotendeels onder het gebiedstype "woongebied" Voor geluidgevoelige bestemmingen gelegen binnen dit gebiedstype gelden de richtwaarden 45 dB(A) (dag), 40 dB(A) (avond) en 35 B(A) (nacht).
Externe veiligheidsbeleid
Het externe veiligheidsbeleid van de gemeente Enschede is vastgelegd in de Externe Veiligheidsvisie (EV-visie), die op 18 juni 2007 door de gemeenteraad van Enschede is vastgesteld. In de EV-visie wordt onderscheid gemaakt in het naleven van wettelijk vastgelegde grenswaarden (naleven van landelijk beleid en regelgeving) en de vermindering van risico dat verder gaat dan het landelijk beleid (ambitie). Eén van de uitgangspunten van de EV-visie is: 'een benadering op maat gericht op naleving van vigerend landelijk risicobeleid (wegnemen knelpunten). Daar waar al aan landelijke eisen voldaan wordt, wordt gestreefd naar risicoreductie en actieve verantwoording over omgaan met restrisico's (preparatie van brandweer, strikte handhaving op veiligheidsaspecten) naar bevolking en betrokken bedrijven'.
Duurzaamheid
'Duurzame ontwikkeling' is het kernbegrip in het rapport 'Our Common Future', dat in 1987 werd uitgebracht door de VN-Commissie Brundtland. Het rapport stelt dat armoede een belemmering vormt voor duurzaam gebruik van de natuurlijke omgeving en dat integratie van natuurbehoud en economische ontwikkeling nodig is voor duurzame ontwikkeling.
In de structuurvisie Enschede 2011 worden de volgende facetten van duurzaamheid onderscheiden:
Energie- en klimaatbeleid
Het energie- en klimaatbeleid van de gemeente Enschede is zowel gericht op het voorkomen van (mitigatie) als op het aanpassen aan (adaptie) de gevolgen van klimaatverandering. In de op 16 november 2009 door de gemeenteraad vastgestelde beleidsnota Nieuwe energie voor Enschede heeft de gemeenteraad de ambitie uitgesproken om de CO2-uitstoot in Enschede in 2020 met 30 procent te hebben gereduceerd ten opzichte van het niveau in 1990. Bovendien is aangegeven dat gestreefd wordt naar een aandeel duurzame energie van 20 procent in het totale energiegebruik in 2020.
Met deze ambitieuze opgaven wordt ingezet op vermindering van de snelheid en omvang van de klimaatverandering door het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De beoogde energietransitie verloopt langs de volgende sporen:
Thema | Omschrijving |
Bestaande gebouwde omgeving |
Blijven intensiveren op energiebesparing in de bestaande woningvoorraad (zowel met particuliere eigenaren als met corporaties). Bovendien doorgaan met de combinatie van energiebesparingsprojecten, binnenluchtkwaliteit, voorlichting en gedragsverandering gericht op klimaatneutrale en frisse scholen. |
Duurzame gebiedsontwikkeling | Duurzaamheid is een sturend thema bij de (actualisatie van) gebiedsontwikkeling. |
Duurzame energieopwekking | Actief initiëren, faciliteren en participeren bij innovatieve opwekking van duurzame (hernieuwbare) energie in de stad en de regio (wind, zon, bio-energie, bodem). |
Communicatie en participatie | De huidige campagne 'Doe groen. Dat scheelt' wordt intensief gericht op de burger met als doel de burger bewust energiebesparend te gaan laten handelen. De website zal worden vernieuwd en innovatieve, social media technieken worden ontwikkeld. |
Gemeentelijke organisatie | In de eigen organisatie sturen op duurzaam inkopen, duurzaam eigen vervoer, energiebesparing eigen gebouwen en duurzame energie op eigen gebouwen. |
Verkeer en vervoer |
In de “Mobiliteitsvisie Enschede” is ruime aandacht voor duurzaamheid. Onderwerpen: - gebruik van energiezuiniger bussen; - (eigen) auto's die op aardgas rijden en elektrisch vervoer; - verschuivingen in het gebruik van vervoerswijzen (de zogenaamde “modal split”) naar energiezuiniger vervoer: Stimuleren OV- en fietsgebruik; |
Industrie en bedrijvigheid |
Onderwerpen: - stimuleren van bedrijvigheid op het snijvlak van innovatie en duurzaamheid; - een gemeentelijk samenwerkingsconvenant over duurzaamheid met bedrijven, KvK e.a.; - uitnutten van de mogelijkheden tot handhaving van de landelijke afspraken en regelgeving. |
Bij toekomstige gebiedsontwikkelingen wordt de trias energetica als ontwerpprincipe genomen. De trias energetica is een door de Novem ontwikkeld driestappenplan bedoeld voor bedrijven, huishoudens, overheden, om stap voor stap klimaatneutraal te worden. De stappen betreffen:
Ook de aanpassing aan de klimaatverandering is in hoge mate een ruimtelijk vraagstuk. Meer warme zomers en een toenemende kans op extreme weersituaties vragen bij een verdere ontwikkeling van de stad om het vergroten van afvoer- en absorptievermogen in stedelijke watersystemen en het voorkomen van 'hitte-eilanden' en hittestress.
Behoud van biodiversiteit
Wilde soorten dieren en planten kunnen het best worden behouden door ze in hun natuurlijke leefgebieden te beschermen (in situ-bescherming). Voor een aanzienlijk aantal soorten is de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en de aanwijzing van Natura 2000 gebieden een belangrijk middel voor bescherming.
Wilde planten en dieren houden zich echter niet aan de grenzen van de EHS. Ook het stedelijk gebied is rijk aan wilde dieren en planten. Behoud van biodiversiteit vergt dus ook een inspanning in de ruimte buiten de EHS, onder meer door de inrichting en het beheer van groen mede te richten op behoud en ontwikkeling van ecologische waarden, maar ook door een adequate uitvoering van de Flora en faunawet.
Kwaliteit van bodem, water en lucht
De bodem, het water en de lucht zijn van eminent belang voor mens, plant en dier. De Rijksoverheid beschermt de kwaliteit van bodem, water en lucht door middel van regelgeving, die in het ene geval wel en in het andere geval geen ruimte voor lokale afwegingen laat. De gemeente Enschede is voornemens, daar waar regelgeving van hogere overheden dit mogelijk maakt, hieromtrent nader beleid te formuleren in de vorm van milieustreefbeelden.
Zuinig en zorgvuldig gebruik van grondstoffen, energie, land en water
Bevolkingsgroei en economische ontwikkeling leiden tot een steeds grotere vraag naar grondstoffen, energie, land en water. Veel van deze natuurlijke hulpbronnen zijn eindig; voor andere geldt dat een beperkte toegankelijkheid van deze hulpbronnen aanstaande is. Deze ontwikkeling maakt dat bij een duurzame ontwikkeling zuinig en zorgvuldig moet worden omgesprongen met land en water en dat waar mogelijk gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare materialen. Om van een integrale duurzame ruimtelijke ontwikkeling te kunnen spreken, dient bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen aan al deze deelthema's aandacht te worden besteed. Het voorgaande laat onverlet dat binnen het duurzaamheidsbeleid aan het energie- en klimaatbeleid bijzondere betekenis toe komt. Uitgangspunt is dat nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in ieder geval bijdragen aan de gemeentelijke energie- en klimaatsdoelstellingen.
Groenstructuur Actieplan - GRAP
Het Groenstructuur-actieplan (verder: GRAP) is een door de gemeenteraad van Enschede in 2010 vastgestelde beleidsvisie en uitvoeringskader voor de stedelijke hoofdgroenstructuur, waaraan een jaarlijks uitvoeringsbudget is verbonden. Het GRAP initieert en stimuleert de uitvoering van groenprojecten in de stad Enschede. De ambitie om het groene karakter van Enschede verder te versterken blijft uitgangspunt.
Het GRAP is gericht op aanvulling, reconstructie en vervanging van de groene hoofdstructuur van de stad, inclusief de verbinding daarvan met het buitengebied. Die hoofdstructuur bestaat uit de in het GRAP benoemde lijnvormige elementen (o.a. de radialen en de ringen), de bijzondere groengebieden (o.a. de parken), hoofdonderdelen van het wijkgroen, de stadsranden en de wiggen. De kernwaarden daarbij zijn: de gebruiksmogelijkheden voor bewoners en bezoekers, de ecologische (verbindings)waarde en de bijdrage aan de ruimtelijke identiteit en structurerende betekenis.
De visie op de groene hoofdstructuur in de stad, zoals beschreven in het GRAP 2006-2009, is op hoofdlijnen dezelfde gebleven. Ook de strategie om bij elke opgave actief te zoeken naar partners om groenprojecten te realiseren, wordt gecontinueerd. Ten opzichte van de vorige periode is er wel sprake van een verschuiving; voorheen werd met name geïnvesteerd in de singels, radialen en de stadsparken, in de komende periode wordt het accent gelegd op projecten in de wiggen, stadsranden en het groen in de wijken. De nieuwe beleidsdoelen hebben betrekking op de stadsranden en de wiggen, de Lokale Ecologische Hoofdstructuur en de realisatie van de Zonstructuur, dat wil zeggen het ontwikkelen van een groen radiaal netwerk in de stad met langzaam verkeersroutes over bestaande wegen, dat aantakt op het Rondje Enschede en eindigt in groene attractiepunten in het buitengebied. Deze nieuwe beleidsdoelen vloeien direct voort uit de Gids Buitenkans en de Herijking RO-visie. Het GRAP geeft niet alleen een samenhangend toekomstbeeld van het openbaar groen in hoofdlijnen, maar reikt tegelijk de instrumenten aan waarmee dit kan worden bereikt. In die zin is het plan richtinggevend en kaderscheppend en is tevens een toetsingskader voor plannen op het gebied van de ruimtelijke inrichting en ontwikkeling in Enschede.
Notitie Bomenbehoud Enschede
De bomen in Enschede bepalen in belangrijke mate de groene kwaliteit van de stad en de dorpen. Om deze kwaliteit in de toekomst te blijven waarborgen en te voorkomen dat beeldbepalende, monumentale en bijzondere bomen uit het stadsbeeld verdwijnen, verdienen deze bomen extra bescherming. In de notitie “Bomenbehoud Enschede”, op 9 september 2008 door burgemeester en wethouders van Enschede vastgesteld, worden de beschermingsmaatregelen ten behoeve van het bomenbehoud in de openbare ruimte binnen de bebouwde kom nader uitgewerkt.
Alleen een kapvergunningenbeleid is niet voldoende om de groene kwaliteit in de stad te blijven waarborgen. Hiervoor zijn meer instrumenten nodig. Voorbeelden van aanvullende maatregelen zijn het plaatsen van beschermwaardige bomen op een bomenlijst, het markeren van de positie van de bestaande bomen in de voorbereidingsfase van de planontwikkeling en deze in het ontwerp in te passen. Een andere mogelijkheid is de bescherming van monumentale en specifieke bijzondere of waardevolle bomen in het bestemmingsplan. Ook kunnen beschermende maatregelen worden voorgeschreven in projectbestekken, indien in de nabijheid van bomen moet worden gewerkt. Als extra maatregel wordt genoemd het volgens een gestructureerde aanpak toezicht houden op de naleving, handhaven en sanctioneren, een actieve controle op illegale kap en beschadiging van bomen.
Beschermwaardige bomen
Beschermwaardige bomen zijn bomen, waarvan het beleid is om deze duurzaam in stand te houden, beeldbepalend zijn en optimaal hun functie (kunnen) vervullen. In het plangebied "Usselo 2012" komen geen monumentale of waardevolle bomen voor. Daar waar het benadrukken van de groenstructuur van belang is, krijgt het gebied in het bestemmingsplan de bestemming "Groen".
Watervisie
De “Watervisie Enschede- de blauwe aders terug in de stad” is in oktober 2002 door de gemeenteraad van Enschede vastgesteld. De hierin opgenomen principes vormen de basis voor de aanpak en benadering van de waterhuishouding van Enschede en zijn afgeleid uit de richtlijnen die de rijksoverheid heeft vastgesteld voor het waterbeheer in Nederland. De missie van de watervisie is het aanzetten tot het aanpakken van problemen en het grijpen van de kansen in het stedelijk waterbeheer. Ter ondersteuning van de missie zijn in de watervisie drie doelstellingen opgenomen:
Om de watervisie in 2030 werkelijkheid te kunnen laten zijn, moet de visie een samenhangend geheel vormen en moeten betrokken partijen intensief met elkaar samenwerken. Het geraamte van de visie bestaat uit een viertal leidende principes, die zijn afgeleid uit de richtlijnen die de rijksoverheid heeft vastgesteld voor het waterbeheer in Nederland:
De vier principes zijn vertaald naar een beeld voor het waterbeheer in 2030. De zogenaamde 'blauwe aders' (waterlopen) vormen de hoofdstructuur van het beeld. Op de betekenis van de Watervisie voor Usselo en de watersituatie in het plangebied wordt in paragraaf 5.2 nader ingegaan.
Archeologie
Op 28 januari 2008 heeft de gemeenteraad van Enschede het gemeentelijk archeologiebeleid vastgesteld. Hierin is opgenomen op welke wijze binnen de gemeente Enschede invulling wordt gegeven aan de zorgplicht voor het archeologisch erfgoed. Op basis van het beleid dient archeologie op een dusdanig vroeg tijdstip te worden betrokken bij planontwikkelingen en/of aanvragen voor bouw-, sloop- of aanlegvergunningen dat de risico's van bodemverstoringen voor de archeologie voorafgaand aan de werkzaamheden in kaart kunnen worden gebracht. Hierbij is het van belang dat inzicht bestaat in de archeologische verwachtingswaarde en de trefkans dat waardevolle archeologische waarden in de bodem aanwezig zijn. Daarbij geldt dat de geologie, de geomorfologie en de aard van de bodem zeer bepalend zijn voor de archeologische verwachtingswaarde. Gesteld kan worden dat tot de Middeleeuwen nederzettingen meestal gelegen waren op hooggelegen gronden (stroomruggen en oeverwallen). In de Middeleeuwen en daarna heeft zich op een deel van deze gronden een esdek gevormd. In deze hoger gelegen gebieden zijn resten van nederzettingen uit diverse periodes te verwachten. Op basis van kennis over het hiervoor genoemde kan een indicatie worden gegeven over hoe groot de kans is dat ergens waardevolle archeologische waarden in de bodem aanwezig zijn. Deze indicaties ten aanzien van gebiedsspecifieke verwachtingen zijn op een archeologische verwachtingenkaart van de gemeente Enschede aangegeven. Voor gebieden met een hoge en middelhoge archeologische verwachtingswaarde en waardevolle terreinen geldt een archeologische onderzoeksplicht.
In 2011 heeft de gemeente de onderzoeksrapporten van de laatste jaren geëvalueerd. Op grond van de evaluatie heeft de gemeenteraad het archeologiebeleid voor een aantal archeologische gebiedstypen op de Archeologische Beleidskaart bij bestemmingsplannen bijgesteld. Het bijgestelde beleid is eind december 2011 in werking getreden. In de beleidsnota is een handleiding voor het archeologisch werkproces opgenomen, met daarin te onderscheiden processtappen van inventarisatie, waardering, selectie en specifieke beheersmaatregelen.
Dit bestemmingsplan heeft het conserverend karakter als uitgangspunt. Daarnaast is Het Rosink opgenomen als nieuwbouwlocatie voor woningen. In dit hoofdstuk wordt de vertaalslag van de gemeentelijke randvoorwaarden en ontwikkelingsmogelijkheden, randvoorwaarden vanuit de ruimtelijk-functionele structuur en de Welstandsnota naar de situatie in Usselo gemaakt. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in het conserverende plandeel en Het Rosink.
Het grootste deel van het plangebied heeft een conserverend karakter. In deze paragraaf wordt kort ingegaan op de bestaande functies in het plangebied en de vertaling in het bestemmingsplan.
Stadsrandzone
Het agrarisch gebied ten zuiden van de Boekelosestraat heeft in het voorliggende bestemmingsplan de bestemming "Agrarisch - Stadsrandzone".
De stadsrandzone is onder andere in Usselo nog niet voldoende ingericht voor recreatief medegebruik. Het beleid met betrekking tot de stadsrandzone geeft een handreiking voor particuliere initiatieven. Usselo ligt deels binnen de stadsrandzone. Dit bestemmingsplan biedt binnen de aangewezen bestemming voor de stadsrandzone mogelijkheden voor recreatieve voorzieningen, zij het op kleine schaal en passend bij de omgeving. In artikel 3 van de planregels behorende bij dit bestemmingsplan is opgenomen welke functies zijn toegestaan. Naast de exploitatie van grondgebonden agrarische bedrijven, zijn deze functies met name gericht op landschapsbehoud, natuurontwikkeling en extensieve recreatie (wandelen/fietsen). Ook biedt de bestemming de beperkte mogelijkheid tot de verkoop van producten die op een agrarische bedrijf zijn geteeld/ gefokt en / of verwerkt.
Bedrijvigheid, horeca en detailhandel
Voor de bedrijven in Usselo is dezelfde planologische regeling opgenomen als in het bestemmingsplan Usselo uit 1999. De horecabestemming van het pand aan de Usselerhofweg 5 is aangepast aan het perceel. Het bouwvlak waarbinnen het hoofdgebouw is gesitueerd, is ongewijzigd.
De panden met een winkelbestemming hebben in het bestemmingsplan Usselo 2012 de bestemming "Detailhandel". Deze bestemming is passend bij de huidige bestemmingssystematiek.
Maatschappelijk functies
Usselo heeft een aantal maatschappelijke functies, namelijk een basisschool, kerkgebouw en bijbehorende begraafplaats. In het voorliggende bestemmingsplan hebben deze functies een maatschappelijke bestemming. De begraafplaats heeft een specifieke maatschappelijke bestemming gekregen.
Wonen
De bestaande woningen in het plangebied hebben een woonbestemming in het bestemmingsplan Usselo 2012. Het hoofdgebouw is gesitueerd in een bouwvlak, waarbinnen het hoofdgebouw mag worden vergroot. Voor een aantal woningen is op de plankaart een functieaanduiding opgenomen. Dit betekent dat naast wonen een andere functie mogelijk is. Het betreffen de functies een agrarische woning en een kantoor.
Welstand bestaande situatie
In de Welstandsnota 'Bouwen aan identiteit' is aangegeven aan welke welstandseisen bouwplannen moeten worden getoetst. In deze nota is aan het plangebied de identiteiten “Vrije landelijke bebouwing” en "Boerenerven" toegekend.
Met betrekking tot de identiteit "Vrije landelijke bebouwing" worden de volgende voorwaarden gesteld:
De Welstandsnota geeft het volgende aan over het bouwvolume:
De bebouwing binnen de identiteit "Vrije landelijke bebouwing" moet van een landelijk type zijn, generieke nieuwbouwwijktypen, flats en andere stedelijke bouwvormen zijn niet toegestaan. De bebouwing moet harmoniëren met gebouwen in de omgeving in stijl, kleur, materiaal en kenmerkende details.
Met betrekking tot de identiteit "Boerenerven" worden de volgende voorwaarden gesteld:
Het boerenerf moet uit een ensemble van losse bouwvolumes bestaan. In deze identiteit wordt onderscheid gemaakt in es-erven en heide-erven. Hiervoor zijn aparte randvoorwaarden opgenomen.
Aanpassingen bestaande woningbouwlocatie
Het Rosink is een woningbouwlocatie waar op basis van de planologische regels uit het bestemmingsplan "Rosinkweg" de realisatie van 9 woningen mogelijk was. De regels ten aanzien van de nieuw te bouwen woningen worden in dit bestemmingsplan versoepeld ten opzichte van het bestemmingsplan "Rosinkweg".
De maximale goothoogte (3 meter) en minimale bouwhoogte (6 meter) komen te vervallen. De nieuwe bouwhoogte wordt, aansluitend op de bebouwing in de omgeving, bijgesteld naar maximaal 10 meter (was maximaal 8 meter). Daarnaast wordt het bouwvlak verruimd waarbinnen de hoofdgebouwen gebouwd mogen worden. Het maximale aantal woningen was op grond van het bestemmingsplan "Rosinkweg" 9, dit aantal wordt verruimd naar maximaal 15 woningen.
Door de bestemmingsplanregels voor dit gebied te verruimen, wordt aan de toekomstige eigenaren van de kavels meer ruimte geboden bij de realisatie van hun woning. Dit past binnen het gemeentelijk woonbeleid, waarin de woonwensen van de consument centraal staan en meer ruimte is gewenst bij (collectief) particulier opdrachtgeverschap.
Welstand Het Rosink
Het Rosink en omgeving liggen in de welstandscategorie "Vrije landelijke bebouwing". De welstandszorg geeft in deze categorie beperkt de ruimte aan nieuwe, vrije landelijke woningen.
De bestaande welstandscategorie geeft onvoldoende ruimte voor afwijkende architectuur. De gemeente kiest er voor om ten aanzien van deze locatie geen welstandseisen aan de woningen te stellen. Hiermee wil de gemeente op de locatie particulier opdrachtgeverschap stimuleren, mede om het dorp Usselo een nieuwbouwimpuls te geven die qua schaal past bij de organische groei van een dorp.
De kavels aan de Rosinkweg liggen niet op een belangrijke zichtlocatie of in een cultuurhistorisch relevante context. De belangrijke structuurlijnen worden ingepast of niet veranderd. Door de vorm van de kavels en de bestaande bomen is het bouwen van een standaardwoning lastig. De locatie vraagt om een vormgeving die op de kavel en oriëntatie naar de zon duidelijk kan afwijken van de omgeving. Door de bebouwingseisen in dit bestemmingsplan ruimer te maken, kan bijvoorbeeld verder naar achteren worden gebouwd. Naast traditionele architectuur van een gebouw met zadelkap als basisvolume is ook moderne architectuur op deze locatie goed denkbaar. Aangezien het een zeer kleinschalige en minder opvallende uitbreiding betreft, is het mogelijk geen welstandseisen aan de woningen te stellen.
Autoverkeer
Het plangebied wordt doorsneden door en is bereikbaar via de regionale verbinding N18 Haaksbergerstraat (onder beheer van het rijk), die Enschede met Haaksbergen en de Achterhoek verbindt. Via de Boekelosestraat is de kern Boekelo met voorzieningen goed bereikbaar. In het Wegencategoriseringsplan van 1999 zijn de Haaksbergerstraat en de Boekelosestraat door de gemeenteraad aangewezen als verkeersaders waar de maximum snelheid binnen de bebouwde kom 50 km/u bedraagt en buiten de bebouwde kom 80 km/u de limiet is. De overige wegen binnen de bebouwde kom zijn aangewezen als verblijfsgebied, waar 30 km/u de maximum snelheid is.
Fietsverkeer
Langs de Haaksbergerstraat en Boekelosestraat zijn vrijliggende fietspaden aanwezig, die voor fietsverkeer verbinding geven met Enschede, Boekelo en Haaksbergen. Verder zijn er enkele wegen of paden alleen voor fietsers en/of bromfietsers opengesteld. Op de overige wegen gebruiken fietsers, bromfietsers en overige verkeer de rijbaan gezamenlijk.
Openbaar vervoer
Per openbaar vervoer is Usselo bereikbaar via een regionale busverbinding; deze rijdt via de Haaksbergerstraat (N18) en verbindt Usselo met Enschede enerzijds en via Haaksbergen met Borculo anderzijds. Verder rijden er snelbusdiensten tussen respectievelijk Enschede - Winterswijk en Enschede - Doetinchem; deze lijnen stoppen niet in Usselo.
Tracé N18
Het nieuwe tracé van de N18 wordt niet opgenomen in voorliggend bestemmingsplan. Hieronder wordt een korte doorkijk gegeven naar de plannen ten aanzien van dit tracé.
Reeds tientallen jaren wordt gesproken en gestudeerd op een structurele verbetering van de doorstroming en verkeersveiligheid op de regionale verbinding N18. In 2011 heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu een Ontwerp Tracé-besluit genomen over deze verbinding tussen Enschede en Varsseveld. Voor de gemeente Enschede houdt dit in dat tussen Haaksbergen en Enschede een nieuwe autoweg met 2x2 rijstroken zal worden aangelegd op een nieuw trace. Dit tracé loopt vanaf de zandwinning in het Rutbekerveld parallel aan de bestaande N18 en buigt ter hoogte van de Usselerveenweg af naar het westen. Het passeert Usselo westelijk en zal aansluiten op het knooppunt van de Westerval met de A35. Op dit deel van de nieuwe weg zal een maximum snelheid van 100 km/u gaan gelden.
Als de nieuwe weg gereed is (volgens de huidige planning 2016-2017), zal de Haaksbergerstraat worden afgewaardeerd om deze oude verbinding onaantrekkelijk te maken voor het doorgaande regionale verkeer. De oude verbinding zal wel beschikbaar moeten blijven als alternatief in het geval er op de nieuwe N18 sprake is van calamiteiten.
Uitvaartcentrum
Het bestemmingsplan maakt het realiseren van een afscheidshuis (uitvaartcentrum) planologisch mogelijk op het perceel Haaksbergerstraat 950-952a. Het betreft het verbouwen van de bestaande gebouwen tot twee opbaarhuizen en een verbouwing / uitbreiding van een bestaande gebouw tot een bijeenkomstruimte voor condoleren en afscheidnemen. Daarnaast wordt detailhandel uitsluitend ten dienste van de maatschappelijke voorziening c.q. het afscheidshuis toegestaan. Tevens blijft het net als in het geldende bestemmingsplan mogelijk om op het perceel te wonen. Tot slot wordt er een parkeervoorziening voor 44 parkeerplekken gerealiseerd. Doordat de activiteiten in belangrijke mate plaatsvinden in de bestaande gebouwen, blijft het gebouwenensemble dat qua schaal en uitstraling past bij Usselo behouden.
Maatschappelijke bestemming
In het geldende bestemmingsplan heeft het perceel aan de Haaksbergerstraat de volgende bestemmingen: “Bedrijven tot en met categorie 2” , “Winkels in 1 bouwlaag waarboven eengezinshuizen in 1 bouwlaag”, “Eengezinshuizen in twee bouwlagen”, “Tuinen, bebouwing toegestaan” en “Tuinen, geen bebouwing toegestaan”. Om het uitvaartcentrum planologisch mogelijk te maken krijgt het perceel In het nieuwe bestemmingsplan de bestemming "Maatschappelijk - Uitvaartcentrum".
Op grond van artikel 3.1.6 van het Bro wordt in het kader van de voorbereiding van een bestemmingsplan nagegaan of dat plan uitvoerbaar is. In dat kader moet elk bestemmingsplan worden getoetst aan een aantal omgevingsaspecten. Het vaststellen van een bestemmingsplan kan namelijk gevolgen hebben voor de belangen van natuur en milieu en voor de waterhuishouding. In dit hoofdstuk wordt de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan "Usselo 2012" getoetst aan de belangen van milieu, natuur en waterhuishouding.
In deze paragraaf wordt achtereenvolgens ingegaan op de milieuaspecten bodemkwaliteit, geluid, luchtkwaliteit en externe veiligheid. Daarnaast wordt in deze paragraaf verslag gedaan van de uitkomsten van de bedrijven- en milieu-inventarisatie en de toepassing van milieuzonering.
Een milieueffectrapportage (m.e.r.) is bedoeld om milieubelangen bij verschillende ruimtelijke procedures een volwaardige plaats bij de besluitvorming te geven. Het doorlopen van een m.e.r. is verplicht voor plannen en besluiten, die mogelijk gevolgen kunnen hebben voor het milieu.
De m.e.r. is wettelijk neergelegd in hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer (Wm). Om na te gaan voor welke plannen en besluiten daadwerkelijk een m.e.r.-procedure doorlopen moet worden, dient men het Besluit milieueffectrapportage (Besluit m.e.r.) te raadplegen.
De activiteiten is het Besluit m.e.r. zijn onderverdeeld in:
Bij het toetsen van plannen en besluiten aan het Besluit m.e.r. zijn er vier mogelijkheden:
Vormvrije m.e.r.-beoordeling
Op 1 april 2011 is het nieuwe Besluit m.e.r. in werking getreden. Eén van de belangrijkste wijzigingen in het nieuwe Besluit m.e.r. is dat een toetsing aan de drempelwaarden van onderdeel D alleen niet meer toerijkend is.
Indien een bepaalde activiteit een omvang heeft die onder de drempelwaarde ligt, dient op basis van de selectiecriteria, zoals opgenomen in de EEG-richtlijn milieueffectbeoordeling, te worden vastgesteld of belangrijke gevolgen van de activiteit voor het milieu kunnen worden uitgesloten. Wanneer belangrijke nadelige gevolgen kunnen worden uitgesloten, is de activiteit niet m.e.r.-beoordelingsplichtig.
Om aan te kunnen geven of een activiteit niet m.e.r.-beoordelingsplichtig is, wordt de vormvrije m.e.r.-beoordeling gehanteerd. De vormvrije m.e.r.-beoordeling is een toets, waarin aan de hand van criteria wordt beoordeeld over de m.e.r.-beoordelingsplicht.
De criteria hebben betrekking op de kenmerken van de activiteit, de locatie van de activiteit en de kenmerken van het potentiële effect. Bij de kenmerken van het project gaat het onder andere om de omvang en de cumulatie met andere projecten. Bij de locatie van de activiteit gaat het onder andere om de mate van kwetsbaarheid van het milieu in gebieden waarop de activiteit van invloed zou kunnen zijn. Bij de kenmerken van het potentiële effect gaat het onder ander om het bereik van de effecten.
Onderzoek
Het bestemmingsplan "Usselo 2012" is hoofdzakelijk conserverend van aard. Een aantal ontwikkelingen wordt meegenomen; het betreft de mogelijkheid tot het realiseren van enkele woningen. Uit de onderzoeken, die in het kader van dit bestemmingsplan en vormvrije m.e.r.-beoordeling zijn uitgevoerd, blijkt niet dat er sprake is van belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu. Op basis hiervan kan worden geconcludeerd dat het milieubelang in voldoende mate is meegewogen en dat er geen nadelige effecten te verwachten zijn.
Conclusie
De ontwikkelingen in het plan zijn niet gelegen binnen een kwetsbaar of waardevol gebied en er zijn geen belangrijke nadelige effecten voor het milieu te verwachten. Het bestemmingsplan is derhalve niet m.e.r.-beoordelingsplichtig.
Bij het opstellen van een bestemmingsplan moet onderzoek worden verricht naar de bodemkwaliteit binnen het plangebied. De reden hiervoor is dat eventueel aanwezige bodemverontreiniging van groot belang kan zijn voor de keuze van bepaalde bestemmingen en/of voor de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Bij functiewijzigingen dient te worden bekeken of de bodemkwaliteit past binnen het toekomstige gebruik van de bodem en of deze optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd.
Bodemonderzoeken kunnen echter in verschillende gradaties plaatsvinden. Naast de uitvoering van een historisch onderzoek, kan het noodzakelijk zijn een verkennend, of –indien de onderzoeksresultaten daar aanleiding toe geven- zelfs aanvullend bodemonderzoek te laten plaatsvinden in het kader van de voorbereiding van een bestemmingsplan.
Uitvaartcentrum Haaksbergerstraat 950-952a
Het nieuw te bouwen oppervlak van het uitvaarcentrum is meer dan 25 m3 en minder dan 50 m3. Bij bouwactiviteiten met een te bebouwen oppervlak tussen de 25 en 50 m3, moet nagegaan worden of de locatie verdacht is qua bodemverontreiniging. In het verleden is er een bakkerij gevestigd geweest. Dit is aan te merken als een onverdachte activiteit. Omdat de locatie onverdacht is qua bodemverontreiniging is er geen bodemonderzoek nodig.
Rest plangebied
Het bestemmingsplan "Usselo 2012" is verder in hoofdzaak conserverend van karakter. Hiermee wordt bedoeld dat ten aanzien van dit plan in hoofdzaak de bestaande situatie is vastgelegd. Dit betekent ook dat de in dit plan geprojecteerde bestemmingen niet wezenlijk afwijken van die in het geldende bestemmingsplan. Omdat de gebieden in dit bestemmingsplan voor wat betreft het gebruik niet in belangrijke mate zijn gewijzigd, is een onderzoek naar de bodemgesteldheid achterwege gebleven.
De mate waarin het geluid het woonmilieu mag belasten is geregeld in verschillende wetten en regelingen. Afhankelijk van de bron en regeling gelden er voorkeursgrenswaarden, streefwaarden of maximale grenswaarden voor geluidsgevoelige functies (zie paragraaf 3.3.6 voor het gemeentelijk geluidbeleid).
Het plangebied is gelegen binnen de zones van diverse wegen (o.a. Rijksweg A35, Boekelosestraat en Haaksbergerstraat). De geluidszone van het industrieterrein “De Groote Plooy” ligt buiten het plangebied. Industrielawaai, spoorweglawaai en luchtvaartlawaai zijn voor het plangebied niet relevant. In deze paragraaf wordt daarom uitsluitend aandacht besteed aan het geluid vanwege wegverkeer.
Volgens artikel 76a/77 van de Wet geluidhinder (Wgh) moet bij het vaststellen of herziening van een bestemmingsplan of een projectbesluit waarin nieuwe woningen of andere geluidsgevoelige functies mogelijk worden gemaakt, binnen onderzoekszones van wegen, als bedoeld in artikel 74 van de Wgh, akoestisch onderzoek worden verricht.
Het plangebied ligt binnen de zones van diverse wegen. Binnen het plangebied worden geen nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen mogelijk gemaakt. Het uitvoeren van een akoestisch onderzoek is derhalve niet noodzakelijk.
Conclusie
Het aspect geluid vormt geen belemmering voor de vaststelling van het bestemmingsplan.
Wettelijk kader
Op 15 november 2007 is een nieuw wettelijk stelsel voor luchtkwaliteitseisen van kracht geworden. De hoofdlijnen van de nieuwe regelgeving zijn te vinden in hoofdstuk 5, titel 5.2 van de Wet Milieubeheer. Daarmee zijn het Besluit luchtkwaliteit 2005 (Blk 2005) en Regeling saldering luchtkwaliteit, het Meet- en rekenvoorschrift bevoegdheden luchtkwaliteit 2005 en de Meetregeling luchtkwaliteit vervallen.
Luchtkwaliteitseisen vormen onder de nieuwe 'Wet Luchtkwaliteit' geen belemmering voor ruimtelijke ontwikkelingen indien:
De regelgeving behorend bij de Wet Luchtkwaliteit is uitgewerkt in onderliggende Algemene Maatregelen van Bestuur (AmvB's) en Ministeriële Regelingen. Zo zijn inmiddels de volgende besluiten en regelingen in werking getreden:
Verder is in de nieuwe wetgeving het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) geïntroduceerd. Het NSL bevat afspraken om op nationaal, provinciaal en plaatselijk niveau de gestelde luchtkwaliteitseisen te halen. De maatregelen hierbij zijn gericht op het halen van de grenswaarden voor PM10 uiterlijk medio 2011 en voor NO2 uiterlijk 1 januari 2015. Kenmerk van de maatregelen, die het NSL bevat, is het ervoor zorgen dat de huidige overschrijdingen worden opgelost en de negatieve effecten van geplande ruimtelijke ontwikkelingen worden gecompenseerd. Het NSL is op 1 augustus 2009 definitief vastgesteld. In de onderhavige situatie gaat het om een conserverend bestemmingsplan (vaststelling van de bestaande situatie). Met het bestemmingsplan worden (vrijwel) geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt, waardoor derhalve ook geen sprake is van een negatieve invloed op de luchtkwaliteit. Nader onderzoek naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit is dan ook niet noodzakelijk.
Uitvaartcentrum Haaksbergerstraat 950-952a
Op de locatie Haaksbergerstraat 950-952a is men voornemens een uitvaartcentrum te realiseren. Deze ontwikkeling is meegenomen in dit bestemmingsplan. In het kader van deze procedure dient op grond van art 5.16 lid 2 van de Wet Milieubeheer te worden getoetst aan de grenswaarden voor de luchtkwaliteit.
De realisatie van de beoogde bestemming is niet aangewezen in de Ministeriële Regeling NIBM als categorieën van gevallen die in ieder geval niet in betekenende mate bijdragen. Derhalve is een berekening nodig om te bepalen of de ontwikkeling binnen de getalsmatige begrenzing van het criterium 'niet in betekenende mate' valt.
Er is een inschatting gemaakt van de verkeersgeneratie van het plan. Deze is (worst-case) geschat op 60 motorvoertuigen per etmaal. Via de door het Ministerie beschikbaar gestelde rekentool NIBM (versie mei 2013) blijkt dat het initiatief als NIBM kan worden beschouwd.
Conclusie
Uit het oogpunt van luchtkwaliteit (art 5.16 WM, lid 1 onder b) ligt er geen belemmering voor de vaststelling van het plan.
Bij externe veiligheid gaat het om het beheersen van de veiligheid van personen in de omgeving van activiteiten met gevaarlijke stoffen. Ook de risico's die zijn verbonden aan het gebruik van luchthavens vallen onder externe veiligheid. De risico's waar burgers aan worden blootgesteld door de aanwezigheid van risicovolle inrichtingen of transportroutes van gevaarlijke stoffen in hun leefomgeving dienen tot een aanvaardbaar minimum te worden beperkt. Daarom heeft de overheid regels opgesteld voor inrichtingen en transportroutes van gevaarlijke stoffen die onaanvaardbaar grote risico's opleveren voor personen die zich bevinden in woningen, scholen en bejaardencentra die in de directe omgeving hiervan liggen. Kort samengevat heeft dit tot gevolg dat er veiligheidsafstanden moeten worden aangehouden tussen risicovolle activiteiten en kwetsbare objecten zoals woningen en dergelijke.
Bij externe veiligheid wordt onderscheid gemaakt tussen plaatsgebonden risico en groepsrisico. Het plaatsgebonden risico mag in principe nergens groter zijn dan een kans van 1 op 1 miljoen (ofwel 10-6).
Het groepsrisico legt een relatie tussen de kans op een ramp en het aantal mogelijke slachtoffers. De contour is daarom niet bepalend, maar het aantal mensen dat zich gedurende een bepaalde periode binnen een bepaalde afstand (effectafstand) van een risicovolle activiteit ophoudt. Voor het groepsrisico geldt dat de actuele hoogte van het groepsrisico en de bijdrage aan het groepsrisico van ruimtelijke ontwikkelingen verantwoord moeten worden.
De wet- en regelgeving met betrekking tot externe veiligheid kan grofweg in twee categorieën worden ingedeeld: regelgeving met betrekking tot risicovolle activiteiten bij inrichtingen en regelgeving met betrekking tot het transport van gevaarlijke stoffen.
Risicovolle activiteiten bij inrichtingen
Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en het Besluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO) zijn het wettelijk kader voor risicovolle activiteiten bij inrichtingen. Binnen het plangebied van het bestemmingsplan “Usselo 2012” zijn geen bedrijven of inrichtingen aanwezig waarop het Bevi en/of het BRZO van toepassing is.
Op ca. 300 meter van het plangebied is de brouwerij van Grolsch gelegen. Grolsch maakt gebruik van een ammoniakkoelinstallatie die onder het Revi (Regeling externe veiligheid inrichtingen) valt. Deze heeft op basis van deze regeling geen PR 10-6–contour buiten het plangebied en is van groepsrisico geen sprake.
Transport van gevaarlijke stoffen door buisleidingen
Voor het transport van gevaarlijke stoffen door buisleidingen is het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) het wettelijk kader. Binnen het plangebied van het bestemmingsplan “Usselo 2012” of in de directe nabijheid daarvan zijn een 24” en een 36” buisleidingen aanwezig waarop het Bevb van toepassing is. Beide leidingen (A646-KR-030 en A670-KR-030) hebben geen 10-6-contour ter hoogte van het plangebied. Het plan heeft met betrekking tot het groepsrisico geen consequenties aangezien er geen wijzigingen plaatsvinden ten aanzien van het aantal aanwezigen. Bovendien ligt het groepsrisico ter hoogte van het plangebied (ruim) onder de oriënterende waarde. Het rapport Kwantitatieve risicoanalyse hogedruk aardgasleidingen Enschede onderschrijft dit beeld.
Transport van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor en het water
Voor het transport van gevaarlijke stoffen over de weg, per spoor of over het water zijn de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en de Circulaire Vervoer Gevaarlijke Stoffen het wettelijk kader. Momenteel is nieuwe wet- en regelgeving in voorbereiding voor het transport van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor en het water. De basis van die nieuwe regelgeving wordt gevormd door het Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen. Het Basisnet kent 3 vervoersmodaliteiten: Basisnet Water, Basisnet Spoor en Basisnet Weg.
Basisnet Weg
Binnen het plangebied van het bestemmingsplan “Usselo 2012” en in de directe nabijheid daarvan zijn twee wegen (A35 en N18) aanwezig die in het Basisnet zijn aangewezen als transportroute voor gevaarlijke stoffen over de weg. Beide wegen kennen geen 10-6 –contour. Met betrekking tot het aantal aanwezigen vinden er geen significante wijzigingen plaats binnen het invloedsgebied van deze wegen. De ontwikkelingen binnen het plangebied hebben derhalve ten aanzien van het groepsrisico geen consequenties.
Tabel: Gegevens Basisnet Weg
Basisnet Water
Binnen het plangebied van het bestemmingsplan “Usselo 2012” of in de directe nabijheid daarvan zijn geen waterwegen aanwezig die in het Basisnet zijn aangewezen als transportroute voor gevaarlijke stoffen over water.
Basisnet Spoor
Binnen het plangebied van het bestemmingsplan “Usselo 2012” of in de directe nabijheid daarvan is geen spoorweg aanwezig die in het Basisnet is aangewezen als transportroute voor gevaarlijke stoffen over het spoor.
Gebruik van luchthavens
De aanwezigheid van vliegvelden en grote luchthavens in de omgeving is van belang in het kader van de externe veiligheid omdat de kans op het neerstorten van vliegtuigen in de buurt van een vliegveld of luchthaven groter is dan elders. Een luchtvaartongeval is daar dus te voorzien en het is denkbaar dat daarbij (woon)bebouwing wordt getroffen. Een vliegtuig of helikopter kan overal neerstorten, de gevolgen kunnen dus in beginsel op elke plek optreden. Het risico is echter het grootst nabij een vliegveld of luchthaven, met name bij het opstijgen en landen.
Het plangebied van het bestemmingsplan “Usselo 2012” is hemelsbreed op ca. 8 kilometer van het (voormalige) vliegveld Twente gelegen. Dit betekent dat de kans op een luchtvaartongeluk in het plangebied (zeer) klein is.
Conclusie externe veiligheid
Op basis van het bovenstaande en het gegeven dat het plan geen (nieuwe / andere) kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten mogelijk maakt kan worden geconcludeerd dat de externe veiligheid geen belemmering vormt voor de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan.
Veel potentiële conflictsituaties waarbij milieuaspecten in het geding zijn, kunnen worden voorkomen door toepassing van zonering. Zonering is in zijn algemeenheid een ruimtelijk middel voor het invullen en beheren van de ruimte. Hierbij wordt een scheiding tussen verschillende, vaak conflicterende, functies aangehouden. Vanwege dit ruimtelijk structurerend karakter kan een zonering in het bestemmingsplan juridisch worden vastgelegd.
Milieuzonering is het aanbrengen van een noodzakelijke ruimtelijke scheiding tussen milieubelastende en milieugevoelige functies ter vergroting van de leefkwaliteit. Bij integrale milieuzonering wordt bovendien rekening gehouden met cumulatieve effecten. Voor milieuzonering in de ruimtelijke planvorming is de VNG-publicatie “Bedrijven en Milieuzonering” (2009) in de praktijk een belangrijk hulpmiddel. Deze publicatie geeft voor vele bedrijfstypen, opslagen en installaties aan welke milieuaspecten een rol kunnen spelen en biedt een handreiking ten aanzien van welke gemiddelde afstanden tot woonbebouwing vanuit een goede ruimtelijke ordening 'passend' zijn. De genoemde richtafstanden zijn slechts indicatief, waardoor maatwerk op lokaal niveau noodzakelijk is.
In verband met de voorbereiding van het bestemmingsplan "Usselo 2012" heeft een inventarisatie plaatsgevonden van bestaande en geprojecteerde bedrijvigheid in en rondom het plangebied, die van invloed kan zijn op het woon- en leefklimaat in en rondom het plangebied. Er is onderzoek gedaan naar de potentiële milieubelasting van deze inrichtingen (bedrijven en voorzieningen). De milieubelasting en de bijbehorende contouren worden bepaald door verschillende ruimtelijk relevante milieuaspecten, zoals geur, stof, geluid en gevaar. Aan de hand van dossieronderzoek is, met behulp van de gemeentelijke bedrijvenlijst, en de publicatie "Bedrijven en milieuzonering", van de aanwezige en toekomstige bedrijven en voorzieningen binnen en rondom het plangebied de milieucategorie bepaald. Tevens is een beknopte beschrijving gemaakt van de (bedrijfs)activiteiten en worden voor elk bedrijf of voorziening per milieuaspect de wenselijke afstanden tot woningen aangegeven.
Bedrijven binnen het plangebied
Uitgangspunt (voor de bestaande situatie) is dat bedrijven en voorzieningen van categorie 1 en 2 doorgaans toelaatbaar zijn in een woonomgeving. Binnen het plangebied bevinden zich een beperkt aantal bedrijven en voorzieningen (zie bijlage 1). Deze bedrijven en voorzieningen worden ingedeeld in categorie 1 of 2. Bedrijven en voorzieningen met een hogere categorie dan 2 zijn niet aanwezig binnen het plangebied. In bijlage 1 is een overzicht opgenomen van de bestaande bedrijven in het plangebied.
Gelet op het vorenstaande kan geconcludeerd worden dat aanwezige bedrijven en voorzieningen binnen het plangebied geen belemmeringen opleveren voor het plangebied Usselo.
Uitvaartcentrum Haaksbergerstraat 950-952a
Een uitvaartcentrum wordt in de VNG-publicatie "Bedrijven en Milieuzonering" (2009) aangemerkt als een bedrijf in milieucategorie 1 met een indicatieve hinderafstand ten opzichte van woningen van 10 meter. Deze afstand moet met name aangehouden worden in verband met beperkte geluidsoverlast als gevolg van verkeersbewegingen en parkeren bij het uitvaartcentrum. Bij de inrichting van het perceel Haaksbergerstraat 950-952a is er rekening mee gehouden dat het parkeren en de inrit zijn gesitueerd op ruime afstand (op meer dan 10 meter) van de omliggende woningen.
Invloed van omliggende bedrijven
In de omgeving van het plangebied is een aantal bedrijven gelegen waarvan de indicatieve contouren binnen het plangebied is gelegen. De invloed van deze bedrijven is nader onderzocht (zie bijlage 1). Uit dit nader onderzoek is gebleken dat deze bedrijven geen belemmeringen opleveren voor het plangebied Usselo.
Bedrijventerrein Usseler Es
Ten noorden van het plangebied kan op grond van het bestemmingsplan "Usselo 2012" een bedrijventerrein worden gerealiseerd. In het kader van het bestemmingsplan voor dit toekomstige bedrijventerrein is zowel een inwaartse als een uitwaartse milieuzonering gehanteerd. In dit geval gaat het om een toekomstig bedrijventerrein: dat betekent dat voor de Usseler Es vanuit de gevoelige functies (woningen) binnen en buiten het toekomstige bedrijventerrein (en dus ook vanuit de gevoelige functies binnen het plangebied Usselo) is teruggezoneerd (inwaartse zonering). Daarbij is uitgegaan van de VNG publicatie Bedrijven en Milieuzonering (uitgave 2009). Verder is voor de Usseler Es een geluidszone industrielawaai vastgesteld.
Gelet op het vorenstaande kan geconcludeerd worden dat het toekomstige bedrijventerrein geen belemmeringen zal opleveren voor het plangebied Usselo.
Conclusie
Op grond van het bovenstaande kan worden geconcludeerd dat er vanuit het oogpunt van milieuzonering geen belemmering is voor de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan "Usselo 2012".
Teneinde een goede belangenafweging mogelijk te maken voor de diverse functies binnen het plangebied is het noodzakelijk om inzicht te hebben in de ligging en eigenschappen van binnen het plangebied voorkomende kabels, leidingen en straalpaden voor telecommunicatie. Dit houdt verband met de mogelijke beperkingen aan het gebruik en/of bebouwing als gevolg van aan te houden afstanden tot gevoelige functies en maximale hoogten. Ruimtelijk relevante leidingen en straalpaden worden op de verbeelding vastgelegd en in de planregels nader geregeld. Dit betreft de hoofdtransportleidingen voor gas en brandstof, leidingen voor het vervoer van risicovolle stoffen, bovengrondse en ondergrondse hoogspanningsleidingen en straalpaden.
Beleid met betrekking tot hoogspanningslijnen en/of - leidingen
Het landelijk beleid ten aanzien van hoogspanningslijnen is weergegeven in een brief van de staatssecretaris van oktober 2005 aan gemeenten, provincies en netbeheerders. Dit beleid richt zich op nieuwe situaties. Er is sprake van nieuwe situaties:
Bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen of het wijzigen van bestaande bestemmingsplannen moet met dit nieuwe beleid rekening worden gehouden. De gemeente Enschede volgt voor hoogspanningslijnen het landelijke beleid.
In deze waterparagraaf wordt aangegeven hoe een duurzame waterhuishouding binnen het bestemmingsplangebied en in een groter verband gerealiseerd en gewaarborgd kan worden. Hiertoe is eerst een beknopte beschrijving gegeven van het wettelijk kader. Het waterbeleidskader is opgenomen onder hoofdstuk 3 (Planologisch beleidskader). Vervolgens wordt de huidige situatie van het plangebied beschreven. Aansluitend op de huidige situatie zijn randvoorwaarden en aandachtspunten voor het watersysteem geformuleerd, welke bij nieuwe ontwikkelingen in acht genomen dienen te worden.
Waterwet
De Waterwet moderniseert en integreert de bestaande wetgeving op het gebied van waterbeheer. Uitgangspunten van de Waterwet zijn integraal waterbeheer en de watersysteembenadering, volgens welke het waterbeheer zich niet alleen richt op het water als zodanig, maar ook op ecologische en infrastructurele aquatische systemen, met inbegrip van de bodem, de oevers en de biologische component. Dit in wisselwerking met andere terreinen van overheidszorg als bescherming van het milieu en de zorg voor de ruimtelijke ordening.
De Waterwet regelt het beheer van oppervlaktewater en grondwater, en verbetert ook de samenhang tussen waterbeleid en ruimtelijke ordening. Daarnaast levert de Waterwet een flinke bijdrage aan kabinetsdoelstellingen, zoals vermindering van regels, vergunningstelsels en administratieve lasten.
Met de Waterwet zijn Rijk, waterschappen, gemeenten en provincies beter uitgerust om wateroverlast, waterschaarste en waterverontreiniging tegen te gaan. Ook voorziet de wet in het toekennen van functies voor het gebruik van water zoals scheepvaart, drinkwatervoorziening, landbouw, industrie en recreatie. Afhankelijk van de functie worden eisen gesteld aan de kwaliteit en de inrichting van het watersysteem.
Watertoets
In het moderne waterbeheer (waterbeheer 21e eeuw) wordt gestreefd naar duurzame, veerkrachtige watersystemen met minimale risico's op wateroverlast of watertekorten. Door water te laten infiltreren in de bodem, en te bergen op daarvoor aangewezen plekken wordt ongecontroleerde overstroming en droogteschade voorkomen.
Belangrijk instrument hierbij is de watertoets, die wettelijk is verankerd in artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening. In bestemmingsplannen dient een beschrijving opgenomen te worden van de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. Het doel van de wettelijk verplichte watertoets is te garanderen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op een evenwichtige wijze in het plan worden afgewogen. Deze waterhuishoudkundige doelstellingen betreffen zowel de waterkwantiteit (veiligheid, wateroverlast, tegengaan verdroging) als de waterkwaliteit (riolering, omgang met hemelwater, lozingen op oppervlaktewater).
De digitale watertoets van het waterschap Regge en Dinkel is doorlopen. Aangezien het bestemmingsplan Usselo 2012 vrijwel geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt, waardoor de waterhuishouding kwalitatief en kwantitatief niet wordt gewijzigd, kan het plan voor wat betreft de belangen van het Waterschap doorgang vinden.
Huidige waterhuishoudkundige situatie
Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door de A35, aan de oostzijde door de Haaksbergerstraat, aan de zuidzijde door de begraafplaats aan het Kerkenbruggertpad en aan de westzijde door de Wissinksdijk. Het bruto oppervlak bedraagt ca. 20 ha.
In het plangebied is vrijwel geen oppervlaktewater aanwezig. De (on)verharde wegen liggen veelal in een profiel met groene bermen, bomen en droogvallende greppels. Dit beeld bevestigt het landelijk karakter van Usselo. De greppels vormen de afwateringsstructuur binnen het plangebied. Veelal zal regenwater in de greppels infiltreren en de grondwatervoorraad aanvullen. Bij hevige neerslag vormen de greppels de afwateringsstructuur binnen het plangebied. De afwateringsrichting volgt het maaiveld. In het zuiden en het oosten (buiten het plangebied) sluit de greppelstructuur aan op de watergangen in beheer bij het waterschap Regge en Dinkel.
Maaiveld
In onderstaande afbeelding is het maaiveldverloop weergegeven. Het maaiveld loopt van ruim ca. 34 m NAP in de hoek vande Haaksbergerstraat en de A35 diagonaal af naar het zuid-oosten tot ca. ruim 29 m NAP (zuiden) en ruim 26 m NAP (oosten).
Afbeelding 12: hoogteligging Usselo
Bodemgesteldheid en geohydrologie
In de ijstijd zijn door het landijs de bodemlagen opgestuwd en gedeeltelijk over elkaar geschoven. Hierdoor ligt Enschede op de rand van een stuwwal. De bodem onder Enschede bestaat vanaf het maaiveld globaal uit een toplaag (ook wel de bovenste laag van de bodem) met gemengde en geroerde grond, een fijnzandige laag, lemige laag, een grofzandige laag en een kleilaag. De lemige laag en de kleilaag zijn slecht doorlatende bodemlagen. In de lemige bodemlaag zijn lokaal zandbanen aanwezig. Via deze goed doorlatende zandbanen en zandlagen kan grondwaterstroming plaatsvinden.
Grondwater
Perceeleigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het grondwater op eigen terrein. Dat betekent dat de afvoer van dat grondwater naar een, eventueel door de gemeente aangelegde, drainageleiding voor eigen rekening komt. Dit beleid werkte de afgelopen drie jaren goed en daarom zetten we dit ook door. Dit betekent dat we maatregelen in openbare gemeentelijke gebieden treffen als er sprake is van structurele nadelige gevolgen door de grondwaterstand. Voorwaarde is wel dat de te nemen maatregelen doelmatig zijn en deze niet tot de zorg van het waterschap of de provincie behoren.
Onder structureel nadelige gevolgen worden verstaan gevolgen die:
Maatregelen zijn doelmatig, als:
de kosten van de maatregelen in redelijke verhouding staan met de nadelige gevolgen.
Afbeelding 13: grondwaterstanden Usselo
Afwatering
Afvalwater
De gemeente Enschede zorgt voor het inzamelen en transporteren van al het stedelijk afvalwater dat vrijkomt binnen het grondgebied van de gemeente. Dit omvat al het huishoudelijk afvalwater, of een mengsel daarvan met bedrijfsafvalwater. Wel is de gemeentelijke eis daarbij dat men het afvalwater aanbiedt volgens de daaraan gestelde regels. Dit betekent dat daar waar geen gemengde riolering aanwezig is het afvalwater gescheiden van het hemelwater wordt aangeleverd. Na renovaties en herinrichting moet afvalwater ook gescheiden van het hemelwater aangeboden worden. De gemeente Enschede zorgt voor (vuilwater)riolering vanaf de erfgrens van woning of bedrijf. Het afvalwater wordt getransporteerd naar de rioolwaterzuivering. Het zuiveren van dit water is een taak van het waterschap Regge en Dinkel.
Afvalwaterriolering
Binnen het plangebied ligt voornamelijk drukriolering. Al het afvalwater wordt via een systeem van pompjes en persleidingen afgevoerd naar het vrijvervalriool dat in Boekelo aansluit op een rioolgemaal van het waterschap Regge en Dinkel.
Afwateringsstructuur
In het plangebied is vrijwel geen oppervlaktewater aanwezig. De lokale afwateringsstructuur bestaat uit greppels die aansluiten op de watergangen met leggernummer 20-9-1-2 en 20-9-1-1 (de Broekheurnerbeek) van het waterschap ten westen van het plangebied, zie onderstaande afbeelding.
Het hemelwater van verhard terrein infiltreert in droogvallende greppels die langs de wegen liggen. Hemelwater dat niet kan infiltreren voert via het systeem van greppels af in zuidelijke en oostelijke richting. De uitbreiding aan de Wissinksdijk voert af op een wadivijver die het hemelwater tijdelijke bergt (40 mm) en zuivert. De vijver voert vertraagd af op het lokale greppelsysteem. In de Boekelosestraat aan de zuidkant ligt binnen de bebouwde kom een hemelwateriool die het hemelwater van wegen en percelen afvoert in zuidoostelijke richting.
Afbeelding 14: afwatering Usselo
Oppervlaktewater
Hemelwater wordt uit het afvalwaterstelsel gehouden (gemengde riolering en afvalwaterriolering). Dit betekent dat bedrijven en particulieren het hemelwater dat op hun perceel valt, eerst zelf op eigen perceel moet verwerken en indien dat niet redelijkerwijs kan, het gescheiden aan moeten leveren aan de riolering. Dit geldt voor alle nieuwbouw en bestaande bouw, tenzij het afvalwater en hemelwater oorspronkelijk werd afgevoerd naar het gemengde riool.
Randvoorwaarden bij nieuwe ontwikkelingen
Ruimte voor water
Grondwater
Afwatering
Indien uitlogende materialen gebruikt worden (lood, koper, zink) die in contact kunnen komen met hemelwater is voorzuivering vereist voordat het hemelwater aan de perceelgrens wordt aangeboden.
Uitvaartcentrum Haaksbergerstraat 950-952a
Het bebouwde oppervlak van het perceel neem slechts zeer beperkt toe (circa 50 m2). Langs de Haaksbergerstraat liggen greppels en sloten. Deze sloten voorkomen dat de grondwaterstand te hoog wordt en daardoor schade aan gebouwen optreedt. Het terrein (grasland en semiverharding) watert af naar de bodem. Het verhard oppervlak watert af naar de greppels en/of infiltreert in de bodem. In de Boekelosestraat ligt een drukriolering, waar het afvalwater van het perceel naar toe afwatert.
Beleid
Het vigerend beleid van de gemeente Enschede schrijft voor geen hemelwater aan te sluiten op (druk)riolering. Dit zou een verstoring van de riolering veroorzaken. Particulieren verwerken het afvloeiend hemelwater zoveel mogelijk op eigen terrein (middels infiltratie en /of tijdelijke berging) en zorgen voor een vertraagde afvoer naar het greppel- en oppervlaktewatersysteem in de nabije omgeving.
Wateropgave
Bij toename van het verhard oppervlak en versnelde afvoer van hemelwater naar het oppervlaktewatersysteem via een stelsel van leidingen of goten is het nodig waterberging te realiseren om het waterbezwaar op het oppervlakwaterssyteem niet te vergroten.
Programma
Op het perceel worden opstallen aangebouwd en verharding aangebracht tbv de parkeerplaats.
Hemelwaterafvoer
Het hemelwater van de nieuwe bouwwerken zal ter plekke verwerkt worden in de bodem, eventueel met behulp van grindbedden of soortgelijke voorzieningen. Bij extreme neerslag zal het water naast infiltratie afwateren conform het maaiveldverloop naar de percelen en greppels.
Belangrijk aandachtspunt: hoogte van het bouwpeil van de nieuwe bebouwing en de parkeerplaats. Deze dient 20 cm boven het maaiveld te zijn en het maaiveld van de percelen dient af te lopen, in hoogte, vanaf de panden.
Waterberging
Het hemelwater wordt op eigen terrein geborgen en geïnfiltreerd hierdoor wordt het water afgegeven aan het grondwater en dit kan daardoor stijgen. De greppels en sloten langs de percelen voorkomen dat de grondwaterstand te hoog stijgt en schade aan bijv gebouwen optreedt.
Bij ruimtelijke planvorming moet aandacht worden besteed aan de natuurwet- en regelgeving. Momenteel genieten zowel een groot deel van de flora en fauna zelf als de leefgebieden van diverse soorten wettelijke bescherming. Die bescherming vloeit voort uit zowel Europese en nationale regelgeving als uit internationale verdragen en afspraken. De verschillende beschermingsregimes hebben tot doel de natuurwaarden in de betreffende gebieden veilig te stellen. In sommige situaties dienen ook ruimtelijke ingrepen buiten de begrenzing van deze gebieden te worden getoetst op mogelijke schadelijke uitstralende effecten, dit wordt ook wel “externe werking” genoemd.
Natuurbeschermingswet 1998
In de Natuurbeschermingswet 1998 (Nbwet) worden twee typen beschermde gebieden onderscheiden, de 'Natura 2000' gebieden (artikel 10a) en de beschermde natuurmonumenten (artikel 10). Onder 'Natura 2000' gebieden worden verstaan de Vogelrichtlijngebieden en de Habitatrichtlijngebieden.
Onder beschermde natuurmonumenten worden die natuurgebieden verstaan die op grond van de “oude” Natuurbeschermingswet reeds als zodanig waren vastgesteld. Voor zover de beschermde natuurmonumenten overlappen met Natura 2000 gebieden geldt dat de status “beschermd natuurmonument” voor die betreffende gebieden is komen te vervallen, de beschermde waarden voor het betreffende gebied – voor zover die niet ook onder de instandhoudingsdoelstelling van het Natura 2000 gebied vallen – blijven echter voor die gebieden onverminderd van kracht. Op grond van de Nbwet dienen voor alle Natura 2000 gebieden instandhoudingsdoelstellingen en een beheerplan te worden vastgesteld. Bestaand gebruik mag worden voortgezet, mits niet conflicterend met de instandhoudingsdoelstellingen en als zodanig vastgelegd in het beheerplan. Voor alle andere activiteiten is een vergunning van Gedeputeerde Staten (met uitzondering van die gebieden waar op grond van het Besluit vergunningen Nbwet de staatssecretaris van Economische zaken, Landbouw en Innovatie bevoegd gezag is) vereist.
Ecologische Hoofdstructuur
In de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) worden de nationale belangen van het Rijk op het gebied van onder meer de natuur en het landelijk gebied vastgelegd.
De SVIR richt zich op het behoud, herstel en ontwikkeling van wezenlijke natuurlijke kenmerken en waarden. Vanuit deze doelstelling is de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in het leven geroepen. De doorwerking van de nationale belangen uit de SVIR wordt geregeld in het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro). In het Barro wordt geregeld hoe het nationale belang van de EHS door provincies en gemeenten dient te worden doorvertaald in ruimtelijke plannen, zoals structuurvisies en bestemmingsplannen. De EHS valt niet onder de werking van de gebiedsbescherming, zoals geregeld in de Nbwet of de soortenbescherming, zoals geregeld in de Flora- en faunawet.
Flora- en faunawet
De Flora- en faunawet (Ffw) regelt de bescherming van de meest kwetsbare planten- en diersoorten die in Nederland voorkomen. Het gaat daarbij niet om de bescherming van individuele planten of dieren maar om waarborgen om te voorkomen dat het voortbestaan van soorten planten of dieren niet in gevaar komt. Hiertoe zijn in deze wet een aantal verbodsbepalingen opgenomen, zoals het verbod op het doden of verontrusten van dieren of het verbod op het plukken van planten. Daarbij is het “nee, tenzij” principe het uitgangspunt, er mag geen schade worden toegebracht aan beschermde dieren of planten tenzij dit uitdrukkelijk is toegestaan. Op grond van de Ffw zijn alle dieren en planten van onvervangbare waarde en dus dienen mensen daarmee zorgvuldig om te gaan. Daarom is in de wet ook een algemene zorgplicht (artikel 2) opgenomen, die inhoudt dat een ieder 'voldoende zorg' in acht dient te nemen voor álle in het wild voorkomende dieren en planten (dus niet alleen de beschermde) en hun leefomgeving. Indien een voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling mogelijk negatieve gevolgen heeft voor in dat gebied voorkomende beschermde soorten dan dient in de regel ontheffing van de betreffende verbodsbepalingen te worden gevraagd bij de minister van Economische zaken, Landbouw en Innovatie. De ontheffingsbevoegdheid is geregeld in artikel 75 e.v. van de Ffw en nader uitgewerkt in het Besluit vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten.
De Ffw hanteert een driedeling in beschermingscategorieën:
Vogels nemen in de Ffw een bijzondere positie in. Vogels worden door de wet alleen beschermd tijdens het broedseizoen. Voor een aantal vogelsoorten (met name spechten, uilen en boombewonende roofvogels) zijn de voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen jaarrond beschermd.
Natuurwetgeving en het plangebied
Het plangebied "Usselo 2012" is niet gelegen binnen een gebied dat is aangewezen als Natura 2000 gebied of beschermd natuurmonument of in de directe omgeving daarvan en het plangebied is ook niet gelegen in of in de nabijheid van de Ecologische Hoofdstructuur. Het bestemmingsplan heeft hoofdzakelijk een consoliderend karakter. In verband hiermee behoeft er in het kader van dit ruimtelijk plan geen nader onderzoek plaats te vinden. Onderdeel van het plangebied is de ontwikkellocatie “Rosinkweg”, waar de komende jaren nog enkele woningen zullen worden gerealiseerd. Ten behoeve van deze ontwikkeling is in 2009 een quickscan Ffwet uitgevoerd (Eelerwoude 2009, projectnr. 3761). Uit dit onderzoek is gebleken dat de Ffw niet aan de uitvoerbaarheid van de woningbouw op deze locatie in de weg staat. De ontwikkellocatie “Rosinkweg” is in dit bestemmingsplan dan ook opgenomen als bestaande planologische situatie.
Ecologie en het plangebied “Usselo 2012”
Het plangebied “Usselo 2012” is gelegen in het landelijke gebied van de gemeente Enschede en omvat de bebouwde kom van het kerkdorp Usselo. Het landschap in en rondom Usselo is hoofdzakelijk een veldontginningslandschap, dat zich kenmerkt door rechte wegen met wegbeplanting of met uitzicht op een bosrand. Het landschap kenmerkt zich door agrarisch gebruik met een open karakter en een rationele verkaveling. De wegen in Usselo kenmerken zich hoofdzakelijk door groene bermen. Uit het recentelijk door ecologisch adviesbureau Eelerwoude uitgevoerde Ffw onderzoek op de ontwikkellocatie “Rosinkweg” blijkt dat dit deel van het plangebied gebruikt wordt door de op grond van de Ffw strikt beschermde vleermuissoorten laatvlieger, rosse vleermuis en gewone dwergvleermuis. Of de rosse vleermuis ook daadwerkelijk binding heeft met dit gedeelte van het plangebied is echter de vraag aangezien deze overvliegend is waargenomen. In de beplanting rond de projectlocatie “Rosinkweg” zijn ook enkele jonge bosuilen waargenomen. Verder geeft het onderzoek aan dat het plangebied gebruikt wordt door veel voorkomende zoogdieren als de haas, egel en huisspitsmuis en vogelsoorten als merel, roodborst en houtduif. Het beeld wat dit onderzoek schetst is vermoedelijk kenmerkend voor het gehele plangebied “Usselo 2012”. De combinatie van oudere bebouwing met in de directe nabijheid lijnvormige groene structuren en weilanden is ideaal voor diverse vleermuissoorten. Vooral de groene wal aan de noordzijde van het plangebied lijkt in dit opzicht waardevol. Naast een de functie voor vleermuizen zal deze ook gebruikt worden als schuil- voedsel- en of broedgelegenheid door kleinere grondgebonden zoogdieren en vogels.
Uitvaartcentrum Haaksbergerstraat 950-952a
Om te onderzoeken of de realisatie van een uitvaartcentrum aan de Haaksbergerstraat in overeenstemming is met de Flora- en Faunawet en wetgeving met betrekking tot beschermde natuurgebieden heeft Natuurbank Overijssel opdracht gekregen om te onderzoeken welke natuurwaarden in het onderzoeksgebied aanwezig zijn en welke functie het onderzoeksgebied heeft voor beschermde planten en dieren (het onderzoek is als bijage 2 opgenomen). Tevens is onderzocht of de voorgenomen activiteit het duurzaam voortbestaan van beschermd natuurgebied en -leefgebied van soorten in de omgeving negatief beïnvloed. Het onderzoeksgebied is onderzocht op 26 november 2013.
Er is in het onderzoeksgebied gekeken naar de aanwezigheid van beschermde planten en dieren, evenals nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van beschermde diersoorten, die door de uitvoering van de voorgenomen activiteiten vernield of verstoord worden. Ook is onderzocht of de voorgenomen activiteit een negatief effect heeft op beschermde leefgebieden van dieren in de directe omgeving van het plangebied. Tevens is onderzocht of voorgenomen activiteit een negatief effect heeft op beschermde natuurgebieden zoals Natura 2000 gebied en de ecologische hoofdstructuur (EHS).
Het onderzoeksgebied bestaat uit een graslandperceel met twee stenen gebouwen. Het graslandperceel kent een intensief agrarisch gebruik. Door de inrichting en het gevoerde beheer vormt het gebied een vrijwel ongeschikte habitat voor beschermde soorten. Mogelijk komen minder kritische amfibieën- en zoogdiersoorten incidenteel en in lage aantallen in het onderzoeksgebied voor. Voor deze soorten geldt een algemene vrijstelling voor het verstoren, verwonden en doden. Vanwege het sporadische voorkomen en de lage dichtheid waarin deze soorten in het gebied voorkomen, hoeft de initiatiefnemer geen bijzondere maatregelen te nemen in het kader van de algemene zorgplicht.
Mogelijk worden de gebouwen in het onderzoeksgebied gebruikt als zomerverblijfplaats door vleermuizen. Daarbij gaat het mogelijk om een algemene soort als de gewone dwergvleermuis en om één of enkele exemplaren. De voorgenomen activiteit heeft geen negatief effect op deze mogelijk aanwezige verblijfplaats(en) omdat deze zich aan de buitenzijde van het pand bevinden. Door de nieuwe inrichting en het toekomstig gebruik van het gebied gaat er geen foerageergebied van enig belang verloren. Dergelijke percelen worden mogelijk sporadisch gebruikt door een soort als de laatvlieger. In de directe omgeving blijft voldoende geschikt foerageergebied voorhanden zodat bestaande verblijfplaatsen niet negatief beïnvloed worden.
Het onderzoeksgebied ligt niet in of in de directe omgeving van beschermd natuurgebied of de EHS. De invloedsfeer van de voorgenomen activiteit beperkt zich tot het onderzoeksgebied en heeft geen negatief effect op gebieden erbuiten. De voorgenomen activiteit heeft geen negatief effect op de instandhoudingsdoelen van het N2000-gebied of de kernkwaliteiten en omgevingscondities van de EHS. Er hoeft geen nader onderzoek uitgevoerd te worden, er hoeft geen ontheffing van de provinciale Omgevingsverordening of Natuurbeschermingswetvergunning aangevraagd te worden.
Conclusie
Vanuit het oogpunt van ecologie en natuurwetgeving zijn er geen belemmeringen voor de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan.
Het uitgangspunt van een bestemmingsplan is om passende bestemmingen toe te kennen aan de gronden in het plangebied. De bestemming bepaalt welke gebruiksdoelen of functies op grond van een goede ruimtelijke ordening zijn toegestaan. Bij de keuze voor een bepaalde bestemming is de (gewenste) hoofdfunctie doorslaggevend. Op grond van het bepaalde in artikel 3.1, lid 2 van de Wro dienen bestemmingsplannen eens in de 10 jaren te worden geactualiseerd.
Bestemmingsplannen dienen met toepassing van de wettelijk verplichte SVBP (Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen) te worden gemaakt. Toepassing van de SVBP zorgt er voor dat bestemmingsplannen alle dezelfde structuur en opbouw kennen. Hierdoor ontstaat een uniform geheel, wat de rechtsgelijkheid voor burgers ten goede komt en de toetsing van aanvragen om een bouwvergunning evenals de handhaving van bestemmingsplannen vergemakkelijkt.
In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op de regels van het bestemmingsplan. Hierbij wordt meer in detail ingegaan op de in het plan opgenomen bestemmingen.
Het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit de regels en de bijbehorende verbeelding waarop de diverse bestemmingen zijn aangegeven. De regels en de verbeelding dienen in samenhang te worden bekeken.
De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:
Hoofdstuk 1 Inleidende regels
Dit hoofdstuk bevat inleidende regels. Deze regels gelden voor het gehele plangebied van het bestemmingsplan “Usselo 2012”. In Artikel 1 Begrippen zijn definities van de in de regels gebruikte begrippen opgenomen. Hiermee wordt een eenduidige interpretatie van de begrippen vastgelegd. Artikel 2 Wijze van meten geeft bepalingen hoe onder meer de hoogtes van gebouwen en de inhoud van gebouwen gemeten moeten worden en hoe bepaalde eisen betreffende de maatvoering begrepen moeten worden.
Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
Hoofdstuk 2 geeft een omschrijving - de juridische vertaling - van de verschillende in het plangebied voorkomende en op de verbeelding opgenomen bestemmingen. Bij de indeling van de bestemmingsregels wordt conform de StandaardVergelijkeBestemmingsplannen (SVBP) 2012 een vaste volgorde aangehouden. De regels van een bestemming worden als volgt opgebouwd en benoemd:
Hoofdstuk 3 Algemene regels
Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels, bestaande uit de anti-dubbeltelregel, de algemene bouwregels, algemene gebruiksregels, algemene aanduidingsregels, algemene afwijkingsregels, algemene procedureregels en overige regels.
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
In hoofdstuk 4 zijn regels opgenomen met betrekking tot het overgangsrecht voor bouwwerken en gebruik van gronden. Deze artikelen bevatten regels die als doel hebben de rechtstoestand tijdens de overgang naar een nieuw bestemmingsplan vast te leggen. De "Slotregel" geeft de naam van het bestemmingsplan aan.
De gronden begrepen in het bestemmingsplan “Usselo 2012” zijn bestemd voor de hieronder genoemde bestemmingen. De diverse bestemmingsregels worden kort toegelicht.
Artikel 3 Agrarisch - Stadsrandzone
De bestemming “Agrarisch - Stadsrandzone” geeft regels voor onder andere agrarische doeleinden: het weiden van vee en de exploitatie van grondgebonden agrarische bedrijven; een hobbymatig agrarisch gebruik; herstel en ontwikkeling van landschappelijke, natuurlijke, geomorfologische en cultuurhistorische waarden; natuur en ecologie, waarbij ecologische zones, ecotunnels en ecoduikers, vleermuisbunkers, oeverzwaluwwanden, en amfibiepoelen zijn toegestaan.
Extensieve recreatie is nadrukkelijk toegestaan in dit gebied, dat als een uitloopgebied van de stad Enschede moet worden beschouwd, en als zodanig verder kan worden ontwikkeld, bijvoorbeeld door het creëren van wandel- en fietsroutes (o.a. voor het zogenoemde "rondje Enschede"). Solitaire agrarische schuren zijn als “agrarische schuur” bestemd door deze aan te duiden met “specifieke vorm van agrarisch, schuur”.
Artikel 4 Bedrijf
De bestemming “Bedrijf” is toegekend aan de verspreid in het plangebied gelegen bedrijven. Binnen de bestemming "Bedrijf" zijn bedrijven toegestaan die zijn genoemd in de categorieën 1 en 2 uit de hoofdgroep Bedrijven van de bij deze regels behorende Lijst van Bedrijfstypen (bijlage 1), met uitzondering van garagebedrijven en risicovolle inrichtingen. Bedrijven op deze lijst zijn ingedeeld in categorieën op basis van de hinder die zij kunnen veroorzaken. De bedrijven die zijn genoemd in de categorieën 1 en 2 zijn door hun aard en invloed van de milieubelasting toelaatbaar in de onmiddellijke nabijheid van woningen. Bedrijven die niet op de lijst voorkomen, maar kunnen aantonen dat zij een vergelijkbare hinder (of minder) veroorzaken, kunnen via een afwijking worden toegestaan.
Artikel 5 Detailhandel
De bestemming “Detailhandel” is opgenomen voor de bestaande, verspreid liggende winkelpanden in het plangebied. De (eventuele) bovenverdiepingen van deze winkelpanden mogen uitsluitend voor woondoeleinden wordt gebruikt.
Artikel 6 Groen
Structuurbepalende groenstroken zijn in het buurtschap bestemd als "Groen". Binnen deze bestemming is het toegestaan om groenstroken en plantsoenen aan te leggen en in stand te houden. Daarnaast zijn waterpartijen, waterlopen, wadi's en overige voorzieningen in het kader van de waterbeheersing toegestaan. Het aanleggen van wandel- en fietspaden en speelvoorzieningen is eveneens toegestaan. De bestemming “Groen” is in principe toegekend aan al het structurele groen in het plangebied. De reststrookjes groen in het plangebied hebben veelal een andere bestemming, bijvoorbeeld “Verkeer-Verblijfsgebied” als het onderdeel uitmaakt van de infrastructuur, of “Wonen” als het direct grenst aan tuinen van woningen.
Artikel 7 Horeca
De bestemming “Horeca” is opgenomen voor de bestaande, verspreid in het plangebied gelegen horecabedrijven, die zijn genoemd in categorie 1 uit de hoofdgroep Horeca van de bij deze regels behorende Lijst van Bedrijfstypen (bijlage A1), al dan niet in combinatie met een woonfunctie op de verdiepingen.
Artikel 8 Maatschappelijk
De bestemming "Maatschappelijk" is bedoeld voor de verspreid in het plangebied gelegen maatschappelijke voorzieningen, die zijn genoemd in de categorieën 1 en 2 uit de hoofdgroep Maatschappelijk van de bij deze regels behorende Lijst van Bedrijfstypen (bijlage 1).
Artikel 9 Maatschappelijk - Begraafplaats
In het bestemmingsplan Usselo 2012 is de begraafplaats aan het Kerkenbruggertpad bestemd als Maatschappelijk - Begraafplaats. Binnen deze bestemming is één bouwvlak aangegeven, toegespitst op de bestaande bebouwing.
Artikel 10 Maatschappelijk - Uitvaartcentrum
Deze bestemming maakt het realiseren van een afscheidshuis (uitvaartcentrum) planologisch mogelijk op het perceel Haaksbergerstraat 950-952a. Daarnaast wordt detailhandel uitsluitend ten dienste van de maatschappelijke voorziening c.q. het afscheidshuis toegestaan. Tevens blijft het net als in het geldende bestemmingsplan mogelijk om op het perceel te wonen.
Artikel 11 Tuin
In dit bestemmingsplan heeft een aantal locaties de bestemming Tuin. Voor deze bestemming is op de betreffende locaties gekozen omdat het gaat om gronden die onderdeel uit maken van erven, en wat betreft bouwmogelijkheden afwijken van de woon- of detailhandelsbestemming.
Artikel 12 Verkeer
De bestemming "Verkeer” is bedoeld voor verkeerszones die een doorgaand karakter hebben (verkeersaders). Tot de in het plangebied voorkomende verkeersaders worden de Boekelosestraat en Haaksbergerstraat gerekend.
Dit zijn wegen waar maximaal 50 km/uur gereden mag worden, of wegen die onderdeel uitmaken van een busroute. Binnen deze bestemming zijn onder andere wegen, fietspaden, parkeerplaatsen, bushaltes met wachtruimten, trottoirs en groenaanleg mogelijk. Op de voor “Verkeer” aangewezen gronden mogen uitsluitend bouwwerken worden gebouwd ten dienste van deze bestemming, zoals bouwwerken voor bewegwijzering, beveiliging en regeling van het verkeer, nutsvoorzieningen, draagconstructies voor reclame en ander straatmeubilair.
Artikel 13 Verkeer - Verblijfsgebied
De bestemming “Verkeer-Verblijfsgebied” is bestemd voor gebiedsontsluitingswegen, erftoegangswegen en woonerven. Deze bestemming richt zich dan met name op langzaam verkeer en draagt het karakter van een verblijfsgebied. Dit zijn voornamelijk de 30 km/uur zones waar de verblijfsfunctie belangrijker is dan de verkeersfunctie. De inrichting van de wegen is hierop afgestemd. Op de voor “Verkeer-Verblijfsgebied“ aangewezen gronden mogen uitsluitend bouwwerken worden gebouwd ten dienste van deze bestemming, zoals straatmeubilair, nutsvoorzieningen en speelvoorzieningen.
Artikel 14 Wonen
De voor “Wonen” aangewezen gronden zijn bestemd voor het wonen, al dan niet in combinatie met een beroep of bedrijf aan huis. Voor deze bestemming wordt een ruime bestemmingsomschrijving gehanteerd, waarbinnen allerlei soorten woonvormen zijn toegestaan. Er is geen onderscheid gemaakt tussen vrijstaande-, halfvrijstaande-, aaneengesloten- en gestapelde woningen. Tevens wordt onder wonen verstaan kleinschalige woonvormen, waarin ondersteuning voor de dagelijkse levensbehoeften en/of zorg op maat wordt verleend aan de bewoners.
De beleidsuitgangspunten voor aan huis gebonden beroepsmatige en bedrijfsmatige activiteiten hebben een juridische vertaling gekregen in de specifieke gebruiksregels binnen de woonbestemming. De uitoefening van een beroep of bedrijf aan huis in samenhang met wonen is toegestaan onder de volgende ruimtelijke en functionele randvoorwaarden:
Bij een beroep aan huis kan worden gedacht aan het beroepsmatig verlenen van diensten op administratief, juridisch, medisch, therapeutisch, kunstzinnig, ontwerptechnisch of hiermee gelijk te stellen gebied. Het gaat hierbij om beroepsmatige activiteiten die door zijn beperkte omvang in een woning en/of daarbij behorende gebouwen, met behoud van de woonfunctie, kunnen worden uitgeoefend en die een ruimtelijke uitwerking of uitstraling hebben die met de woonfunctie in overeenstemming is.
De bestemmingsregels bevatten enkele flexibiliteitsbepalingen, waardoor het mogelijk is om in de concrete situatie bij een omgevingsvergunning af te wijken van de regels voor een groter vloeroppervlak en voor de uitoefening van aan huis gebonden bedrijfsmatige activiteiten in een hogere milieucategorie.
Bestemmingsplannen zijn bindend voor iedereen: burgers, ondernemers en de overheid zelf. Het is een juridisch kader voor burgers en ondernemers waaruit kan worden afgeleid wat de eigen bouw- en gebruiksmogelijkheden zijn, maar ook wat de planologische mogelijkheden in juridische zin zijn op percelen in de directe omgeving.
Aan de andere kant kan de gemeentelijke overheid naleving van bestemmingsplannen afdwingen als er sprake is van gebruik en/of bebouwing die niet in het bestemmingsplan passen. In het kader van de bedrijven- en milieuinventarisatie is onderzocht in hoeverre de functies die in het plangebied voorkomen in overeenstemming zijn met het geldende bestemmingsplan en bij geconstateerde afwijkingen eventueel gelegaliseerd kunnen worden.
Het hoofddoel van dit bestemmingsplan is de bestaande situatie juridisch vast te leggen. Het plan heeft, op een gering aantal relatief kleinere wijzigingen na, hoofdzakelijk een conserverend karakter. Het accent ligt dan ook voornamelijk op het beheer van de bestaande situatie.
In verband met het feit dat de gemeente binnen het plangebied geen ontwikkelingen met financiële consequenties initieert, is bij dit plan geen exploitatieopzet gevoegd. Gelet op het bovenstaande kan worden gesteld dat de economische uitvoerbaarheid van het voorliggende bestemmingsplan voldoende is aangetoond.
Op grond van de Regeling Wijkorganen 2008, welke nader is uitgewerkt in de notitie Wijkorganen en Adviesafspraken, worden beleidsvoorstellen, die van invloed zijn op een wijk, voorafgaand aan de besluitvorming ter advisering voorgelegd aan het erkende wijkorgaan. Binnen het plangebied van het bestemmingsplan "Usselo 2012" is het erkende orgaan "Dorpsraad Boekelo" actief, deze wijkraad heeft het adviesrecht over beleidsvoorstellen die ondermeer betrekking hebben op het plangebied van dit bestemmingsplan. Daarnaast is "Buurtkring Usselo" in de gelegenheid gesteld het bestemmingsplan op voorhand in te zien en de gemeente van advies te voorzien.
Voorafgaand aan de formele bestemmingsplanprocedure is aan de Dorpsraad Boekelo en de Buurtkring Usselo gevraagd schriftelijk advies uit te brengen.
Reactie Buurtkring en Dorpsraad
Zowel de Buurtkring Usselo als de Dorpsraad gaan in op het aangepaste plan voor woningbouw aan de Rosinkweg. De Buurtkring is van mening dat door een versoepeling van de bouwregels ten opzichte van het bestemmingsplan "Rosinkweg" en het welstandsvrij verklaren van dit plangebied het straatbeeld van Usselo geschonden kan worden.
De Dorpsraad Boekelo deelt de mening van de Buurtkring Usselo over het woningbouwplan aan de Rosinkweg. De Dorpsraad vraagt een passage op te nemen dat de te bouwen woningen moeten passen in het straatbeeld van Usselo.
Reactie gemeente Enschede
In het bestemmingsplan "Usselo 2012" zijn voor de woningbouwlocatie "Het Rosink", aan de Rosinkweg, de planregels aangepast ten opzichte van het bestemmingsplan "Rosinkweg". In paragraaf 4.2 van deze toelichting wordt ingegaan op de aanpassingen van dit woningbouwplan. Zowel de Buurtkring als de Dorpsraad zijn van mening dat de toekomstige woningen moeten passen binnen het straatbeeld van Usselo. In de planregels is hier rekening mee gehouden door de dichtheid van de toekomstige woningen aan te laten sluiten op de bestaande bebouwing. Ook de maximale bouwhoogte van de toekomstige woningen is gelijk aan de omliggende, bestaande, woningen.
De gemeentelijke Welstandsnota regelt de uiterlijke verschijningsvorm van woningen. Aangezien deze toelichting betrekking heeft op het bestemmingsplan "Usselo 2012", wordt hier niet ingegaan op de wijziging van de Welstandsnota.
Krachtens artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) pleegt het college van Burgemeester en Wethouders overleg met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn.
Provincie Overijssel
Het bestemmingsplan 'Usselo 2012" is getoetst aan de herziene vooroverleglijst van de provincie Overijssel (dd. 15 maart 2011). De voorgenomen ontwikkeling past binnen de categorie "Actualiseringsplannen waarbij het bestaande gebruik/ de bestaande situatie in bestaand bebouwd gebied wordt vastgelegd". In paragraaf 3.2.1 van deze toelichting wordt nader toegelicht dat voorliggend bestemmingsplan past binnen het beleid van de provincie en daarom vooroverleg niet noodzakelijk is.
Waterschap Regge en Dinkel
In het kader van voorliggend bestemmingsplan vinden geen nieuwe ontwikkelingen plaats. Het betreft uitsluitend het vastleggen van het bestaand planologische kader. Op basis van de digitale watertoets geeft het Waterschap Regge en Dinkel een positief advies.
Op grond van artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening geeft het college van burgemeester en wethouders dat voornemens is op verzoek of uit eigen beweging een bestemmingsplan voor te bereiden, waarbij sprake is van ruimtelijke ontwikkelingen, kennis van dat voornemen in het gemeentelijk blad “Huis-aan-Huis” . Bovendien wordt de openbare kennisgeving ook langs elektronische weg gedaan. Er wordt hierbij geen gelegenheid geboden om zienswijzen omtrent het voornemen naar voren te brengen. Publicatie van het voornemen heeft als doel om de burgers tijdig te informeren over het voornemen om een bestemmingsplan voor te bereiden.
Op grond van het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening dient het ontwerp van het bestemmingsplan "Usselo 2012" gedurende een periode van zes weken voor een ieder ter inzage te worden gelegd. Deze terinzagelegging en de mogelijkheid om gedurende die periode zienswijzen naar voren te brengen bij de gemeenteraad zal worden bekendgemaakt in de Staatscourant en in de "Huis-aan-Huis". De kennisgeving van de terinzagelegging in de Huis-aan-Huis is tevens te raadplegen via de gemeentelijke website www.enschede.nl, de kennisgeving van de terinzagelegging in de Staatscourant is te raadplegen via de website www.officielebekendmakingen.nl. Gedurende deze termijn zijn zes zienswijzen ingediend. Van de ingekomen zienswijzen en de gemeentelijke beantwoording daarvan is een verslag vervaardigd dat als bijlage 3 aan deze toelichting is toegevoegd.