Plan: | Glanerbrug-Noord |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0153.BP00054-0003 |
De afgelopen jaren heeft de gemeenteraad van Enschede op verschillende momenten uitgesproken dat haar duurzaamgheidsambities verder reiken, dan waartoe wettelijke voorschriften of rijksbeleid de gemeente verplichten. Nota's waarin die ambities tot uitdrukking komen betreffen de nota Nieuwe energie voor Enschede en de Woonvisie Enschede 2025. In deze duurzaamheidsparagraaf worden achtereenvolgens eerst kort het rijksbeleid en wettelijk kader beschreven. Daarna wordt kort ingrgaan op de Enschedese energie- en klimaatambities zoals die tot uitdrukking komen in genoemde nota's. Aansluitend wordt nader ingegaan op de mogelijkheden om binnen het plangebied invulling te geven aan de gemeentelijke duurzaamheidsambities.
Rijksbeleid en regelgeving
Het beleid van de Rijksoverheid is gericht op een duurzame toekomst waarin de ontwikkeling van de natuurlijke omgeving in Nederland een belangrijke rol speelt. Daarbij wordt ingezet op de volgende duurzaamheidsambities:
Om de duurzaamheidsambities te kunnen realiseren is de wetgeving daarop aangepast, dit geldt met name voor het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit zijn de minimaal in acht te nemen energetische maatregelen bij nieuw- en verbouw beschreven. Bij nieuwbouw moet een minimale isolatiewaarde voor de schil van een gebouw (buitenmuren, vloer en dak) en voor deuren, ramen en kozijnen worden gerealiseerd. Bij verbouw gelden deze eisen uitsluitend voor dat deel dat wordt verbouwd. Daarnaast stelt het Bouwbesluit bij nieuwbouw eisen aan de energieprestatie van gebouwen met een bepaalde functie, die wordt uitgedrukt in de vorm van een zogenaamde energieprestatiecoëfficiënt.
Energie- en klimaatambities gemeente Enschede
Nota Nieuwe energie voor Enschede
Op 16 november 2009 heeft de gemeenteraad de nota Nieuwe energie voor Enschede vastgesteld. In deze nota heeft de gemeente Enschede zich het volgende ten doel gesteld op het gebied van energie en klimaat::
Structuurvisie Enschede
In de Structuurvisie Enschede wordt onder een duurzame ontwikkeling verstaan: een ontwikkeling, waarbij in de behoeften van de huidige generatie wordt voorzien zonder voor toekomstige generaties de mogelijkkeden in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien. In de structuurvisie worden de volgende facetten van duurzaamheid onderscheiden:
Woonvisie Enschede 2025
In de Woonvisie Enschede 2025 is duurzaamheid één van de vier centrale thema's. Rondom dit thema zijn in deze visie de volgende uitgangspunten geformuleerd voor de op te stellen uitvoeringsagenda:
Mogelijkheden om binnen het plangebied invulling te geven aan de Enschedese energie- en klimaatambities
Het bestemmingsplan "Glanerbrug-Noord" is conserverend van aard. Er worden geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt waarmee een bijdrage zou kunnen worden geleverd aan de gemeentelijke duurzaamheidsambities. Onderdeel van het plangebied is een ecologische verbindingszone. Hiermee wordt een verbinding tot stand gebracht tussen het landelijk gebied ten noorden en ten zuiden van De Eschmarke en Glanerbrug. De ecologische verbindingszone beoogt te zorgen voor het behoud en het versterken van de biodiversiteit en de leefbaarheid in de stad. Daarmee draagt de ecologische verbindingszone ook indirect bij aan de gemeentelijke duurzaamheidsambities.