direct naar inhoud van 4.1 Stedelijke Koers
Plan: Glanerbrug-Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.BP00054-0003

4.1 Stedelijke Koers

In paragraaf 2.3.3 van deze toelichting is reeds gezegd dat de gemeenteraad onder de noemer "Stedelijke Koers" op 24 september 2012 heeft ingestemd met een andere koers voor Enschede. Dat was nodig omdat vraag en aanbod in de vastgoedmarkt op het gebied van wonen, bedrijventerreinen en kantoren flink uit balans zijn. Voor wonen is er sprake van een overaanbod van woningen, waarvan een groot deel zit in de plannen voor de komende jaren. Dit komt omdat er de afgelopen jaren steeds plannen naar voren werden geschoven in de hoop dat de economie en daarmee de woningmarkt weer zou aantrekken. In de vele plannen zit een groot overschot van appartementen. Vanuit de Woonvisie en de gemeentelijke beleidsambities voor een sterk centrum scoren grondgebonden woningen in het centrum het hoogst en appartementen aan de buitenkant van de stad het laagst. Vanuit de koers van de stad, het staande beleid en de financiƫle aspecten is in de Stedelijke Koers een methodiek uitgewerkt om te komen tot een herprioritering van alle projecten. Onderdeel van de prioritering is een pakket maatregelen dat bestaat uit het stoppen van woningbouwplannen, het faseren van woningbouwplannen en het omzetten van bouwplannen voor appartementen naar grondgeboden woningen.

Stedelijke Koers en De Eschmarke

De Eschmarke heeft voor Enschede een belangrijke bijdrage geleverd aan het toevoegen van woningen. Er is een woonwijk gerealiseerd met goede woningen en goede voorzieningen. De laatste jaren is de vraag naar woningen in De Eschmarke sterk teruggelopen. Daarbij komt dat de gemeente de laatste jaren steeds meer koerst op wonen in en nabij het centrum van de stad. In De Eschmarke zijn veel gronden in eigendom van de gemeente. Het niet kunnen verkopen van deze kavels betekent voor de gemeente jaarlijks hoge rentelasten. De keuze voor het centrum, de sterk teruglopende vraag en de oplopende rentelast heeft in de Stedelijke Koers geleid tot het voorstel om voor De Eschmarke een groot deel van de nog te realiseren woningen uit het programma te halen. De kwaliteit van de wijk kan dit hebben, de gerealiseerde deelgebieden zijn afgeronde gehelen en door minder te bouwen blijft er in de wijk veel meer groene ruimte over. Wel zullen de projecten die nu in uitvoering zijn zorgvuldig worden afgerond. Door in De Eschmarke veel minder woningen te bouwen ontstaat de ruimte om bijna alle andere projecten met grondgebonden woningen in de stad wel door te kunnen laten gaan en daarbij waar nodig te kunnen faseren.

Stedelijke Koers en het plangebied "Glanerbrug-Noord"

De consequenties van de beleidskeuzen in de Stedelijke Koers zijn direct van invloed op het plangebied van het bestemmingsplan "Glanerbrug-Noord". Met het raadsbesluit over Stedelijke Koers en de bijbehorende besluiten omtrent de grondexploitatie De Eschmarke is de woningbouw die hier gepland was vanuit het project De Eschmarke komen te vervallen. Om die reden wordt in dit bestemmingsplan de bestaande situatie in het plangebied conserverend bestemd.