Plan: | Glanerbrug-Noord |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0153.BP00054-0003 |
Voorafgaand aan het in procedure brengen van een bestemmingsplan vragen burgemeester en wethouders aan het binnen het plangebied actieve erkende wijkorgaan om advies uit te brengen over het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan. Dit is geen wettelijke procedurestap maar een binnen de gemeente Enschede gehanteerde werkwijze die is vastgelegd in de Regeling Wijkorganen 2003 en nader uitgewerkt in de notitie Wijkorganen en Adviesafspraken.
Binnen het plangebied van het bestemmingsplan "Glanerbrug-Noord" is het erkende wijkorgaan Dorpsraad Glanerbrug actief.
De Dorpsraad Glanerbrug is voorafgaand aan de formele bestemmingsplanprocedure gevraagd schriftelijk advies uit te brengen. De Dorpsraad heeft d.d. 13 mei laten weten met het bestemmingsplan te kunnen instemmen.
In het Besluit ruimtelijke ordening is voorgeschreven (artikel 3.1.1) dat burgemeester en wethouders voorafgaand aan het in procedure brengen van een nieuw bestemmingsplan overleg moeten plegen met de besturen van eventueel betrokken andere gemeenten, het waterschap, de provincie en met die diensten van het Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn. Van het wettelijke vooroverleg met Rijk en provincie kan in de praktijk in veel gevallen worden afgezien. omdat de provincie Overijssel en het Rijk beleid hebben vastgesteld waarin is bepaald dat zij een bestemmingsplan alleen nog voor vooroverleg willen ontvangen indien dat bestemmingsplan ontwikkelingen mogelijk maakt die raken aan bepaalde ruimtelijke belangen van de provincie of het Rijk.
geen vooroverleg bestemmingsplan "Glanerbrug-Noord"
Het bestemmingsplan "Glanerbrug-Noord" maakt geen ontwikkelingen mogelijk waarbij ruimtelijke belangen van andere gemeenten, het waterschap Regge en Dinkel, de provincie Overijssel of het Rijk in het geding zijn. Daarom is voor dit bestemmingsplan afgezien van het plegen van vooroverleg. Wel is het ontwerp-bestemmingsplan ter kennisname toegezonden aan het waterschap Regge en Dinkel.
De procedure van een bestemmingsplan bestaat uit de volgende stappen:
vooraankondiging nieuw bestemmingsplan
In het Besluit ruimtelijke ordening is voorgeschreven (artikel 1.3.1) dat wanneer burgemeester en wethouders voornemens zijn een nieuw bestemmingsplan voor te bereiden daarvan mededeling moeten doen in het gemeentelijke huis-aan-huis blad en op de gemeentelijke website. In die mededeling wordt geen gelegenheid geboden voor inspraak of het indienen van zienswijzen en ook worden er geen stukken ter inzage gelegd. Het publiceren van een vooraankondiging heeft uitsluitend tot doel om burgers en ondernemers tijdig te informeren over het voornemen om een bestemmingsplan voor te bereiden.
vooraankondiging bestemmingsplan " Glanerbrug-Noord"
Het voornemen om voor het plangebied "Glanerbrug-Noord" een nieuw bestemmingsplan in voorbereiding te nemen is op 5 december 2012 gepubliceerd in het gemeentelijk blad "Huis aan Huis" en op de website van de gemeente Enschede.
terinzagelegging ontwerpplan
De procedure van het bestemmingsplan is geregeld in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening. Daarin is voorgeschreven dat de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is. Dit betekent kort gezegd dat het ontwerpplan van het bestemmingsplan voor een periode van 6 weken ter inzage moet worden gelegd, zodat iedereen die dat wil kennis kan nemen van het bestemmingsplan.
terinzagelegging ontwerpplan bestemmingsplan "Glanerbrug-Noord"
Het ontwerpplan van het bestemmingsplan "Glanerbrug-Noord" heeft van 6 juni tot en met 17 juli 2013 voor een ieder ter inzage gelegen in het stadskantoor van de gemeente Enschede en is vanaf 6 juni 2013 ook digitaal te raadplegen en downloaden geweest op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. en de website van de gemeente Enschede.
zienswijzen naar voren brengen
Tijdens de periode dat het bestemmingsplan ter inzage ligt kan iedereen bij de gemeenteraad in een 'zienswijze' zijn mening geven over het bestemmingsplan. Van de ingediende zienswijzen en de gemeentelijke beantwoording daarvan wordt een verslag gemaakt.
kennisgeving ontwerpplan
De terinzagelegging van het ontwerp-bestemmingsplan en de mogelijkheid om tijdens die periode 'zienswijzen' kenbaar te maken bij de gemeenteraad moeten worden aangekondigd in het gemeentelijk huis-aan-huis blad, op de gemeentelijke website en in de Nederlandsche Staatscourant.
kennisgeving ontwerpplan bestemmingsplan "Glanerbrug-Noord"
De aankondiging van de terinzagelegging van het ontwerp-bestemmingsplan en de mogelijkheid tot het bij de gemeenteraad kenbaar maken van zienswijzen is op 5 juni 2013 gepubliceerd in de "Huis aan Huis", de website van de gemeente Enschede, de Nederlandsche Staatscourant en de website www.officielebekendmakingen.nl.
ontvangen zienswijzen
Tijdens de periode van terinzagelegging van het ontwerp-bestemmingsplan is er bij de gemeenteraad 1 zienswijze naar voren gebracht.
vaststelling bestemmingsplan
Artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening schrijft eveneens voor dat de gemeenteraad binnen 12 weken na het einde van de periode van terinzagelegging besluit tot het vaststellen van het bestemmingsplan. Bij de besluitvorming tot vaststelling van het bestemmingsplan betrekt de gemeenteraad de ingediende zienswijzen. De gemeenteraad kan naar aanleiding van ingediende zienswijzen of op eigen initatief bij de vaststelling van het bestemmingsplan besluiten het ontwerpplan op onderdelen te wijzigen.
vaststelling bestemmingsplan "Glanerbrug-Noord"
De ingediende zienswijzen hebben niet geleid tot een voorstel aan de gemeenteraad tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan "Glanerbrug-Noord". Wel is het wenselijk gebleken de gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan ambtshalve op een aantal onderdelen van ondergeschikte aard gewijzigd vast te stellen. De voorgestelde ambtshalve wijzigingen betreffen uitsluitend technische en redactionele aanpassingen en geen inhoudelijke wijzigingen van het plan.
beroepsprocedure
Na (gewijzigde) vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad kunnen indieners van zienswijzen daartegen nog beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tegen door de gemeenteraad bij de vaststelling gewijzigde onderdelen van het bestemmingsplan kan ook beroep worden ingesteld door belanghebbenden die geen zienswijze hebben ingediend bij de gemeenteraad.