Plan: | Schipholtstraat 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0153.BP00028-0003 |
Op grond van artikel 3.1.6 van het Bro wordt in een bestemmingsplan een beschrijving opgenomen van de wijze waarop in het plan rekening is gehouden met de waterhuishouding. De waterhuishouding is onder te verdelen in afvalwater, hemelwater, oppervlaktewater en grondwater.
Waterhuishouding algemeen
De gemeente Enschede zamelt al het stedelijke afvalwater in dat vrijkomt binnen het grondgebied van de gemeente en transporteert het naar de rioolwaterzuivering. Daar waar geen gescheiden riolering aanwezig is, wordt het afvalwater samen met het hemelwater aangeleverd. De Watervisie (vastgesteld op 27 mei 2013) geeft aan waarvoor een gescheiden en waar voor een gemengd systeem is gekozen. Op locaties waar nu een gemengd systeem is en straks een gescheiden systeem komt, is voorzien in de aanleg van een (stads)beek. Op deze locaties dient na renovaties en herinrichting het afvalwater gescheiden van het hemelwater aangeboden te worden en het hemelwater geborgen te worden om te snelle afvoer (en wateroverlast benedenstrooms) te voorkomen.
Watertoets
Op grond van artikel 3.1.1 van het Bro moet het plan voorgelegd worden aan onder andere het waterschap om te bepalen aan welke randvoorwaarden het plan vanuit waterhuishoudkundig perspectief moet voldoen. Het projectgebied ligt in het werkgebied van het waterschap Regge en Dinkel. Ten aanzien van de beoogde ontwikkeling is de watertoets (www.dewatertoets.nl) uitgevoerd. Hieruit is geconcludeerd dat de 'normale procedure' gevolgd moet worden. Hierbij dient in ieder geval rekening gehouden te worden met de uitgangspunten van het waterschap Regge en Dinkel. Het beleid van het waterschap Regge en Dinkel is vastgelegd in het vigerend Waterbeheerplan.
Afvalwater
Uitgangspunt in het gemeentelijk beleid is dat het afvalwater gescheiden van het hemelwater wordt aangeboden aan de perceelsgrens. De gemeente zorgt er voor dat het afvalwater vanaf de perceelsgrens wordt getransporteerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van het waterschap Regge en Dinkel.
Hemelwater
Uitgangspunt in het gemeentelijk beleid is dat in bestaand stedelijk gebied hemelwater zo min mogelijk wordt afgevoerd via de riolering en in het buitengebied hemelwater niet wordt afgevoerd via de riolering. Hemelwater dient zoveel mogelijk te worden verwerkt op eigen terrein. Indien dat redelijkerwijs niet of onvoldoende mogelijk is moet het hemelwater vertraagd worden afgevoerd.
Bij een toename van verhard oppervlak komt meer hemelwater versneld tot afvoer, hierop is het oppervlaktewatersysteem niet berekend. Het extra afstromend hemelwater moet op eigen terrein worden verwerkt. Indien dit aantoonbaar niet mogelijk is, mag het hemelwater vertraagd worden afgevoerd.
Oppervlaktewater
Binnen en in de directe omgeving van het projectgebied is geen oppervlaktewater aanwezig. Dit betekent dat er geen watervergunningsprocedure gevolgd hoeft te worden in het kader van de Keur van het waterschap.
Grondwater
Uitgangspunt in het gemeentelijk beleid voor de waterhuishouding is dat perceeleigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor het grondwater op hun perceel. De gemeente zorgt in voorkomende gevallen in de openbare ruimte voor passende maatregelen indien er in een gebied sprake is van structureel nadelige gevolgen voor de grondwaterstand en de te treffen maatregelen niet tot de zorg van de provincie of het waterschap
Ten opzichte van de huidige situatie is vooral van belang dat het schone water (dak en straat) gescheiden van het vuile water wordt aangeleverd aan de perceelgrens. Hierdoor kan het in de toekomst worden aangekoppeld aan de nieuwe waterstructuur. Zie hiervoor tevens figuur 3.
Figuur 3: Systeemkeuzekaart uit de Watervisie 2013.
Waterhuishouding en het bestemmingsplan “Schipholtstraat 2011 ”
Plangebied
Figuur 3: plangebied 'Schipholtstraat 2011'
De locatie is momenteel deels als paardenwei in gebruik en deels als grasland.
Bodemopbouw en geohydrologie [bron: toelichting actualisatie bestemmingsplan Eschmarke deelplan 1 2011]
De keileemlaag tussen de Berkenven, de Broekheenseweg, de Heutinkbeek en de Glanerbeek komt tot ca. 0,5 m onder het maaiveld (voor aanleg van de wijk). Tijdens het bouwrijp maken zijn de oppervlakkige slecht doorlatende laagjes afgegraven en aangevuld met grondverbetering en is hier en daar minimaal opgehoogd. Dit heeft grofweg geleidt tot grondwaterstanden die variëren tussen 0,7 en ruim 1 meter onder het maaiveld. de grondwaterstroming is van west naar oost en volgt grofweg het maaiveld.
Bovenstaande zijn grove waarden die slechts een indicatie geven van de mogelijke huidige situatie. De gegevens zijn niet geschikt voor het opstellen van adviezen voor ontwateringsmaatregelen en bouwrijpwerkzaamheden.
Figuur 4: Riolering [bron: rioolbeheersysteem gemeente Enschede]
Uitgangspunten
Beleid
Het vigerend beleid van de gemeente Enschede schrijft voor zo min mogelijk hemelwater aan te sluiten op de riolering, in het buitengebied geen hemelwater aan te sluiten op de riolering. Particulieren dienen het afvloeiend hemelwater zoveel mogelijk op eigen terrein (middels infiltratie en / of tijdelijke berging) te verwerken. Als alternatief is het mogelijk waterberging in de (nabije) openbare ruimte te realiseren.
Wateropgave
Bij toename van het verhard oppervlak en versnelde afvoer van hemelwater naar het oppervlaktewatersysteem via een stelsel van leidingen of goten is het nodig waterberging te realiseren op eigen terrein om het waterbezwaar op het oppervlaktewater- of rioleringssysteem niet te vergroten. Hiervoor is een berging nodig van 40 mm dat wil zeggen 40 liter per m2 verhard oppervlak.
Bouwhoogtes en ontwatering
Figuur 5: Ontwateringsnormen
Geprojecteerde situatie
In het plangebied zijn 8 woningen geprojecteerd met een totaaloppervlakte van ca. 3000 m2.
Verhard oppervlak
De toename van het verhard oppervlak bedraagt, uitgaande van een verhardingspercentage van 50 % ca. 1500 m2.
Wateropgave
De wateropgave bedraag ca. 60 m3.
Waterberging
Waterberging wordt in eerste instantie buiten het plangebied gezocht. Opties zijn:
Hemelwaterafvoer
Opties:
In beide gevallen is hydraulische check nodig voor de duiker en/of het hemelwaterriool.
Afvalwaterafvoer
Schipholtstraat
Geprojecteerde woningen aansluiten op 'collecteur' in Schipholtstraat. Anders vrij vervalleiding, indien mogelijk leggen naar kruising met Broekheensestraat.
Broekheensestraat
Aansluiten op bestaand vuilwaterriool. Check of kruising met bestaande duiker rond 1000 mm mogelijk is. Anders aansluiten op bestaande uitlegger bij kruising Schipholtstraat met Broekheenseweg.
Ontwateringsniveau
Op basis van bodemonderzoek en grondwaterstandmetingen zullen vloer- en kavelpeilen geadviseerd worden voor een goede ontwateringssituatie.
Aansluiting kavels op buurpercelen
Voorkomen moet worden dat hemelwater afstroomt naar naburige percelen.
Aandachtspunten verdere uitwerking
Conclusie
Er vanuit gaande dat wordt voldaan aan de gestelde randvoorwaarden en uitgangspunten zijn de effecten op de waterhuishouding (grond-, afval-, hemel- en oppervlaktewater) beperkt en zijn er geen belemmeringen voor het onderhavig plan.