direct naar inhoud van 2.1 Bestaande landschap
Plan: Het Brunink 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20110955-0004

2.1 Bestaande landschap

Landschappen

Het cultuurlandschap van Het Brunink behoort tot het esdorpen- en kampenontginnings-landschap. Van oudsher is het gebied rondom Enschede in gebruik als agrarisch gebied. De vestigingen met bijbehorende oude ontginningen dateren uit de middeleeuwen. Aangezien in de omgeving van Enschede door oude klei in de ondergrond de grondwaterstand vrij hoog was werden de relatief drogere delen, de dekzandruggen en –koppen als bouwland gekozen. Door middel van bemesting met stalmest en plaggen werden deze hogere delen geschikt gemaakt voor akkerbouw.

afbeelding "i_NL.IMRO.0153.20110955-0004_0003.jpg"

Afbeelding: Landschapseenheden

Het plangebied is van oorsprong een essen- en kampenlandschap, vrij vlak en open in het oosten, maar reliefrijker en kleinschaliger in het midden en westen. Het beekdal van de Bruninksbeek, de grotere Bruninkses met sterk reliëf en bosranden ligt zuidelijk buiten het plangebied maar heeft er wel een sterk landschappelijke uitstraling op.

Het landschap in het plangebied is in grote lijnen te onderscheiden in een drietal typeringen:

  • Het essenlandschap

Aan het gebied grenzen een drietal essen die als opbollende eenheden ook nog goed herkenbaar zijn. Het landschap is samengesteld uit een es, dorp, beek met groengrond, heide en bos. De U-vormige beekdalen zijn breed en slingeren van hoog naar laag tussen de essen door naar beneden. De dorpen hebben een gezamenlijke open plek, de brink, waaraan de schuren en stallen liggen die gebruikt werden als drink- en verzamelplaats voor het vee.

Het oude hoevenlandschap

Oude hoevenlandschappen, zoals het gebied rond de Geessinkweg, zijn ontstaan nadat het essenlandschap op de hoge plateaus vol is geraakt. Kenmerkend is dat de boerderijen verspreid staan (Hoevenzwerm) en ieder een eigen esje hebben die omgeven zijn door een wildwal.

  • Het jonge kampenlandschap

Het overige gebied is voornamelijk jong kampenlandschap of wel ontginningslandschap. Een kamp is een afgepaald stuk grond. Kenmerkend zijn de rechthoekige kavels, de rechte, diepliggende sloten en greppels, de rechte wegen beplant met kastanje, eik en soms plataan, op iedere kavel een boerderij.