Plan: | Eschmarke Zuid West 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0153.20102122-0003 |
Voor het gebied van onderhavig bestemmingsplan “Eschmarke Zuid West 2010” geldt momenteel het bestemmingsplan "De Eschmarke".
Het bestemmingsplan “De Eschmarke” is op 18 maart 1996 door de gemeenteraad van Enschede vastgesteld en op 5 november 1996 door Gedeputeerde Staten (gedeeltelijk) goedgekeurd. Bij uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 15 juni 1998 is dit bestemmingsplan plan onherroepelijk van kracht geworden.
Het bestemmingsplan "De Eschmarke" is een globaal bestemmingsplan waarbij de invulling van het gebied grotendeels plaatsvindt via uitwerkingsplannen zoals bepaald in artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. In het bestemmingsplan zijn de hoofdlijnen vastgelegd die de randvoorwaarden vormen waarbinnen de invulling van de uitwerkingsplannen dient te geschieden.
In het bestemmingsplan “De Eschmarke” hebben de gronden waarvoor het onderhavige nieuwe bestemmingsplan “Eschmarke Zuid West 2010” is gemaakt de bestemmingen "Bijzondere doeleinden", "Ecologische verbindingszone", "Groengebied", "Hoofdwegen, nader uit te werken door burgemeester en wethouders", "Landgoed", "Sport", "Voorzieningen", nader uit te werken door burgemeester en wethouders", "Wonen, nader uit te werken door burgemeester en wethouders" en "Woonbebouwing" .
Fragment onherroepelijk bestemmingsplan De Eschmarke; plangebied bestemmingsplan "Eschmarke Zuid West"
Om in het gebied globaal begrensd door de Gronausestraat, de Haverkampweg, de Ekersdijk, de Esmarkelaan, de Keppelerdijk en de Oostweg woningbouw met bijbehorende voorzieningen als wegen en groen mogelijk te maken is nadere uitwerking "Eekmaat West" in procedure gebracht. Deze nadere uitwerking is vastgesteld op 9 december 1997. De gronden in deze nadere uitwerking zijn bestemd voor "Groenvoorziening", "Park", "Water/vijver", "Verkeersdoeleinden", "Weg" en "Woonbebouwing".
Verkavelingskaart gedeelte Eekmaat West
Voor de gronden van de voormalige erve "Dinkelhoeve", een onbebouwde "groene wig" gelegen tussen de Hoornbladlaan en Moerrasspirealaan, is een plan gemaakt voor het realiseren van zes vrijstaande woningen. Aangezien de bouw van de zes woningen niet past in de voorwaarden van de nadere uitwerking "Eekmaat West" is daarvoor een herziening van die nader uitwerking in procedure gebracht. Middels deze herziening 4 wordt het mogelijk de zes woningen te bouwen en het gebied een groen aanzicht te laten behouden.
Fragment plankaart herziening 4 nadere uitwerking "Eekmaat West"
Voor het realiseren van een rotonde Oostweg-Keppelerdijk-Eekmaatlaan is nadere uitwerking "Rotonde Oostweg" in procedure gebracht. Gronden in deze nadere utiwerking zijn bestemd voor "Groenvoorziening", "Weg" en "Verkeersdoeleinden categorie 4". Deze nadere uitwerking op vastgesteld door Burgemeester en Wethouders op 16 september 1998.
Voor het realiseren van woningbouw op gronden in de zuid-oosthoek van de Keppelerdijk en de Zuid Esmarkerrondweg is bestemmingsplan "De Leuriks West" in procedure gebracht. Aangezien de realisering van deze woningen met bijbehorende voorzieningen als wegen en groen niet voldeden aan de randvoorwaarden zoals die zijn gesteld in het bestemmingsplan De Eschmarke was het noodzakelijk hiervoor een afzonderlijk bestemmingsplan in procedure te brengen. Dit bestemmingsplan is door de gemeenteraad vastgesteld op 3 maart 2003 en door Gedeputeerde Staten van Overijssel goedgekeurd op 23 juni 2003.
Fragment bestemmingsplan "De Leuriks West"
Gronden met de bestemming "Voorzieningen, nader uit te werken door burgemeester en wethouders" zijn bestemd voor winkel-, medische-, onderwijs- en welzijnsvoorzieningen, alsmede voor wegen, woningen en (horeca)bedrijven, verblijfsdoeleinden, parkeer- en groenvoorzieningen. Op gronden met de bestemming "Voorzieningen" is middels het toepassen van de zogenaamde "artikel 19-procedure" medewerking verleend aan het realiseren van een fysiotherapiepraktijk, een winkelcentrum met op de verdiepingen appartementen, een schoolgebouw en een kinderdagverblijf en een appartementencomplex waarvan een gedeelte wordt gebruikt door de basisschool. Bouwvergunning voor deze bebouwing is verleend op basis van door de provincie Overijssel afgegeven zogenaamde verklaringen van geen bezwaar. Door dit gebied loopt de wijkontsluitingsweg, de Esmarkelaan.
De in het bestemmingsplan "De Eschmarke" opgenomen bestemmingen "Ecologische verbindingzone","Groengebied", "Sport", "Bijzondere doeleinden", "Woonbebouwing" en "Landgoed" zijn zogenaamde eindbestemmingen. De ontwikkeling van gronden met deze bestemmingen kan zonder meer plaatsvinden.
Gronden bestemd voor “Ecologische verbindingszone” zijn bestemd voor de bescherming, instandhouding, ontwikkeling en verbetering van natuur- en landschapswaarden, alsmede - daar waar dit middels een aanduiding op de plankaart is aangegeven - voor het realiseren van banen ten behoeve van een zogenaamde Hoogwaardig Openbaar Vervoerlijn, alsmede voor woning(en), daar waar dit middels een aanduiding "w" op de plankaart is aangegeven.
In onderhavig bestemmingsplan betreft het de gebiedsstrook gelegen ten oosten van het wijkdeel "Eekmaat West" en de gebiedsstrook gelegen ten westen van de gronden met de bestemming "Landgoed".
In het gebied De Leuriks Oost gelegen tussen Gronausestraat, Oostweg en Keppelerdijk komen gronden voor die bestemd zijn voor “Groengebied”. Gronden met deze bestemming zijn bestemd voor de handhaving (en/of de aanleg) van onder meer parken, plantsoenen, bospercelen, waterpartijen, bermstroken, toegangspaden, fietspaden, voetpaden.
Gronden gelegen op de zuid-oosthoek van de Gronausestraat en Zuid Esmarkerrondweg en gronden gelegen ten zuiden van de Gronausestaat en ten westen van het appartementencomplex aan de Esmarkelaan hebben de bestemming “Sport”. Deze gronden zijn bestemd voor de bouw en aanleg van sportvoorzieningen met daarbij behorende verblijfsdoeleinden alsmede voor middels op de plankaart aangegeven aanduidingen voor Hoogwaardig Openbaar Vervoerlijn, woning, buffer ecologische zone en voor "Bijzondere doeleinden" aangegeven middels een accentpunt. Voor deze gronden geldt een bebouwingspercentage van 5% en de restrictie dat hier niet hoger mag worden gebouwd dan in één bouwlaag. Ter palatse van een accentpunt geldt een maximale bebouwingshoogte van 12 meter en een maximaal bebouwingsoppervlak van 1000 m2. Ter plaatse van het accentpunt op de zuid-oosthoek van de Gronausestraat en Zuid Esmarkerrondweg is het Servicecentrum Oost gerealiseerd.
Gronden gelegen ten oosten van het gedeelte Leuriks West zijn bestemd voor "Landgoed". Deze gronden zijn bestemd voor het bouwen van woningen met de daarbij behoreden aanbouwen, bijgebouwen, uitbouwen en andere bouwwerken alsmede voor verblijfsdoeleinden en groenvoorzieningen alsmede voor de bescherming, instandhouding, ontwikkeling en verbetering van natuur- en landschapswaarden. Gelet op het landschappelijke karakter van dit gebied geldt een bebouwingspercentage van slechts 2 %.
Voor een perceel gelegen aan de Zuid Esmarkerrondweg geldt de bestemming "Woonbebouwing". Deze gronden zijn bestemd voor de bouw van woningen met de daarbij behorende aanbouwen, bijgebouwen, uitbouwen en andere bouwwerken alsmede voor andere voorziening zoals voetpaden, in- en uitritten naar en van woningen.