Plan: | Hardick-Seckel |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0153.20082400-0004 |
In de waterparagraaf wordt aangegeven hoe binnen het plangebied “Hardick en Seckel” en in een groter verband een duurzame waterhuishouding gerealiseerd kan worden. Hiertoe wordt eerst de huidige situatie van het gebied beschreven. Vervolgens zijn de randvoorwaarden voor de inrichting van de waterhuishouding opgenomen. Tot slot is de inrichting van de toekomstige waterhuishouding uiteengezet. De waterparagraaf is om advies voorgelegd aan het waterschap Regge en Dinkel. Het waterschap heeft per email van 24 maart 2009 laten weten in te kunnen stemmen met de voorliggende waterparagraaf voor het bestemmingsplan "Hardick-Seckel".
Gebiedskenmerken
Het plangebied heeft een grootte van circa 5 hectare en ligt ten westen van de Enschedese stuwwal. Vanwege de afstand tot aan de stuwwal is het hoogteverschil minimaal. Van oost naar west loopt het plangebied ongeveer een meter af, van ruim 40 naar ruim 39 m +NAP (zie onderstaande afbeelding).
afbeelding: Ligging en hoogtelijnen plangebied
De meer dan 2 meter dikke dekzandlaag bestaat uit zeer fijn tot matig grof zand, plaatselijk met leem- en of veenlagen. De zandige bodemlagen hebben meestal een goede waterdoorlatendheid en de leem- en veenlagen een matige. Ten oosten en westen van het gebied komen er, binnen de twee meter minus het maaiveld, keileemlagen voor van minimaal 0,20 meter dik. Deze lagen zijn slecht waterdoorlatend en hebben mogelijk invloed op de waterhuishouding binnen het plangebied. Vanwege de ligging en het hoogteverloop binnen en in de omgeving van het plangebied stroomt het grondwater richting het westen. Afgaand op de gegevens van enkele in de buurt gelegen peilbuizen blijkt het grondwater relatief diep te liggen. Zowel de gemiddeld hoogste als laagste grondwaterstand ligt meer dan een 1 meter minus het maaiveld. In en rondom het gebied is een gemengd rioolstelsel aanwezig. Voor zover bekend zijn er geen plannen om deze stelsels binnen korte tijd aan te passen en/of om te bouwen tot een gescheiden stelsel. Het dichtstbijzijnde gescheiden rioolstelsel ligt in het gebied “Hofkwartier”, dat ten westen van de Getfertweg gelegen is en nu wordt ontwikkeld.
Randvoorwaarden
Aan de randvoorwaarden ligt het waterbeleid van de gemeente Enschede (Watervisie Enschede) en het waterschap Regge en Dinkel ten grondslag.
Hemelwater
Afvalwater
Ontwatering, grondwater en bodem
Inrichting Waterhuishouding
Hemelwater
Afgaand op de eerder genoemde bodemkenmerken en grondwaterstanden liggen er mogelijkheden voor infiltratie van hemelwater. Voor de precieze infiltratiemogelijkheden is een geohydrologisch onderzoek nodig.
Afvalwater
Er wordt een apart vuilwaterriool aangelegd dat wordt aangesloten op de omliggende gemengde rioolleidingen.
Ontwatering, grondwater en bodem