ontwerp |
NL.IMRO.0147.BpCTpb001-ow01 |
Begin 2010 is het Masterplan voor het centrum van Borne door het college vastgesteld. Hierin is de toekomstig gewenste omvang en ruimtelijke structuur van het voorzieningenaanbod in dit winkelgebied aangegeven. Het centrum wordt momenteel versterkt met de ontwikkeling van de Bornse Hoven en Atria.
Ook buiten het centrum van Borne speelt een aantal ontwikkelingen en vragen op het gebied van voorzieningen (onder meer in nieuwbouwwijk Bornsche Maten en in de kleine kerkdorpen). De gemeente Borne heeft daarom behoefte aan een integraal en actueel ruimtelijk toetsingskader voor commerciële voorzieningen voor de hele gemeente. Daarom is het 'Toetsingskader commerciële voorzieningen gemeente Borne' opgesteld. Dit beleidsstuk is nog niet vastgesteld door de gemeenteraad, maar kan op voorspraak van de gemeente Borne al wel gebruikt worden in deze ruimtelijke onderbouwing.
Samenvattend zijn de volgende ruimtelijke keuzes met betrekking tot de voorzieningen-structuur in Borne gewenst:
•Het centrum van Borne is het belangrijkste voorzieningencluster van de gemeente. Hier mogen alle typen voorzieningen vestigen en uitbreiden. Nieuwe ontwikkelingen worden zoveel mogelijk geconcentreerd in het centrum.
•Buiten het centrum wordt terughoudend omgaan met ontwikkelingen. Er worden geen nieuwe voorzieningenclusters ontwikkeld.
•Letterveldweg en De Dorsmolen behouden hun wijkverzorgende functie met voorzieningen passend bij de dagelijkse boodschappenfunctie (zoals supermarkt, verswinkels, kapper, snackbar). Verdere uitbreiding van het aanbod is hier ongewenst.
•In Zenderen en Hertme is het draagvlak voor voorzieningen beperkt. Kernverzorgende voorzieningen zijn toegestaan, maar naar verwachting niet haalbaar te exploiteren. Bestaande voorzieningen kunnen blijven bestaan.
•Uitbreiding van de woninginrichtings- branche is niet haalbaar en niet gewenst.
•Enige schaalvergroting van bestaande bouwmarkt(en) is mogelijk. Voor nieuwe vestigingen ontbreekt de marktruimte.
•Modernisering van het tuincentrum is indien gewenst mogelijk (groter bebouwd en overdekt gedeelte, maar geen uitbreiding winkeloppervlak en beperkt nevenassortiment).
Onderhavig initiatief is passend bij de eerste ruimtelijke keuze. Een woonfunctie verdwijnt en een nieuwe (winkel)voorziening wordt toegevoegd. Hiermee wordt het bestaande kernwinkelgebied van Borne versterkt. Het initiatief past bij de verzorgingsfunctie van het betreffende voorzieningencluster en is ook passend op de beoogde locatie. Het initiatief is hiermee in overeenstemming met het 'Toetsingskader commerciële voorzieningen gemeente Borne'.
Op 2 februari 2010 heeft de gemeenteraad van Borne het Masterplan voor het centrum vastgesteld. De gemeente Borne wil de aantrekkingskracht van haar centrum binnen de regio behouden en versterken. Hiertoe is een integraal Masterplan opgesteld waarin de gewenste ontwikkelingsrichting is aangegeven en een helder toetsingskader voor marktinitiatieven wordt neergezet. In deze ruimtelijke visie op het centrum van Borne, wordt ingezet op versterking van de functioneel-ruimtelijke structuur van het winkelgebied, inspelend op kansen en mogelijkheden. Uitbreiding van het winkelaanbod in het centrum van Borne blijft mogelijk, onder andere door het herontwikkelen van delen van het centrum. Onderhavig plangebied wordt in het 'Masterplan Centrum Borne' aangegeven als ontwikkelingslocatie waar een nieuwe 'trekker' zich kan vestigen op een strategische locatie.
Tevens laat het Masterplan zien dat betreffend pand niet wordt aangemerkt als een Rijksmonument of gemeentelijk monument. Ook ligt het plangebied buiten het beschermd dorpsgezicht.
Voorgenomen plan sluit naadloos aan bij de visie zoals neergelegd in het 'Masterplan Centrum Borne'. Er vindt uitbreiding van het winkelaanbod plaats door een bestaand pand een nieuwe functie te geven. Het plangebied wordt aangegeven als ontwikkelingslocatie, derhalve komt het voorgenomen plan volledig overeen met het 'Masterplan Centrum Borne'.
Om Borne als ongedeelde kern te behouden waarin een goede balans is gevonden tussen leefbaarheid en bereikbaarheid is de beleidsnota 'Integraal VerkeersPlan gemeente Borne (IVP)' opgesteld in 2008. Met het IVP moet aan de ontwikkeling van de mobiliteit in de gemeente Borne dusdanig sturing worden gegeven dat de kwaliteit van zowel de bereikbaarheid als van de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de gemeente wordt gewaarborgd c.q. verbeterd. In paragraaf 8.3 van deze beleidsnota wordt de parkeervisie beschreven. Hierin wordt aangegeven dat het functioneren van het centrumgebied mede afhankelijk is van hoe de bereikbaarheid van het centrum is en het parkeren plaatsvindt. De belangen van ondernemers, maar zeker ook van de (lokale en regionale) bezoekers aan en bewoners van het centrum dienen hierin voldoende vertegenwoordigd zijn. De visie op parkeren en bereikbaarheid van het centrum:
Figuur 5.6: parkeerlocaties in Borne-centrum (bron IVP gemeente Borne, 2008)
Resumerend kan gesteld worden dat het voorgenomen plan in overeenstemming is met het gemeentelijke beleid. Het plan sluit naadloos aan bij de ambitie zoals verwoord in het Masterplan Centrum 2010 om het kernwinkelgebied te versterken, waarbij onderhavig planlocatie wordt aangeduid als 'ontwikkelingslocatie'. Tevens sluit het plan aan bij het 'Toetsingskader commerciële voorzieningen gemeente Borne'. Er wordt voldaan aan de ambitie om het kernwinkelgebied van Borne te versterken, waarbij het initiatief passend is bij de verzorgingsfunctie van het betreffende voorzieningencluster en passend is op de beoogde locatie. Tevens is het plan passend binnen het IVP, zoals hierboven aangegeven.