Gebiedskenmerken
Op basis van gebiedskenmerken in vier lagen (natuurlijke laag, laag van het agrarisch-cultuurlandschap, stedelijke laag en lust- en leisurelaag) gelden specifieke kwaliteitsvoorwaarden en –opgaven voor ruimtelijke ontwikkelingen. Bij toetsing van het ruimtelijke initiatief aan de gebiedskenmerken in vier lagen (natuurlijke laag, laag van het agrarisch cultuurlandschap, stedelijke laag en lust- en leisure-laag) is van belang dat de locatie is gelegen in stedelijk gebied. Dit betekent dat de 'natuurlijke laag' en 'de laag van het agrarisch cultuurlandschap' buiten beschouwing kunnen blijven aangezien deze oorspronkelijke waarden niet meer voorkomen in dit gebied.
Binnen deze laag is het gebied aanduid als 'woonwijken 1955 - nu'. De woonwijken van na 1955 zijn grotendeels planmatig ontworpen en gerealiseerd. Dat heeft geleid tot een per wijk kenmerkende hoofdstructuur met eigen aard, maat en karakter (patroon van o.a. hoofdroutes en wegen, wooneenheden en parken en groenstructuur). Functies zijn meestal ruimtelijk van elkaar gescheiden.
De locatie is op de gebiedskenmerkenkaart 'de stedelijke laag' aangeduid met het gebiedstype 'woonwijken 1955 - nu'. In figuur 3.2 is dat aangegeven. Ook in dit figuur is de locatie rood omcirkeld.
Afbeelding 4.3 De stedelijke laag: woonwijken 1955 - nu (Bron: Provincie Overijssel)
Binnen de aanduiding ‘woonwijken 1955 – nu’ dienen de aanwezig mogelijkheden voor herstructurering, inbreiding en transformatie naar diverse woon- werk- en gemengde stadsmilieus gebruikt te worden. Deze mogelijkheden dienen als eerste onderzocht te worden alvorens een beroep wordt gedaan op het landelijk gebied.
Toetsing initiatief aan de 'Stedelijke laag'
De gewenste bouw van de seniorenwoningen ligt binnen het gebied van de Entersestraat en de Lange Voort. Zowel aan de Entersestraat als aan de Lange Voort bevindt zicht woningbouw. De woningen komen dus tussen bestaande woningen. Vanaf de Muldersweg richting het centrum van Bornerbroek neemt de bebouwingsdichtheid toe. De bebouwing aan de Muldersweg vormt de afronding van Bornerbroek op die locatie. Voorbij de Muldersweg begint het landelijk gebied.
Gezien het feit dat de bouw van seniorenwoningen gericht is op een specifieke doelgroep en bijdraagt aan de diversiteit van woningbouw(aanbod) in Bornerbroek wordt geconcludeerd dat de in dit bestemmingsplan besloten ontwikkeling in overeenstemming is met het gebiedskenmerk van de 'Stedelijke laag'.
De locatie heeft op de gebiedskenmerkenkaart 'de lust- en leisurelaag' geen bijzondere eigenschappen. Deze gebiedskenmerken kunnen derhalve feitelijk buiten beschouwing worden gelaten.
Conclusie toetsing aan de Omgevingsvisie Overijssel 2009
Geconcludeerd kan worden dat de in dit voorliggende bestemmingsplan besloten ruimtelijke ontwikkeling in overeenstemming is met het in de Omgevingsvisie Overijssel 2009 verwoorde en in de Omgevingsverordening verankerde provinciaal ruimtelijk beleid.