direct naar inhoud van 4.2 Fysieke veiligheid
Plan: Tusveld 77
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0141.BP00089-0601

4.2 Fysieke veiligheid

4.2.1 Inleiding

Het aspect fysieke veiligheid beoogt het beschermen van mens, dier en milieu tegen (de gevolgen van) ongevallen en rampen. Om de effecten van een incident zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat hulpverleningsdiensten op kunnen treden en dat burgers zich in veiligheid kunnen brengen. Het bestemmingsplan is op fysieke veiligheidsaspecten getoetst aan landelijke (Handleiding Bluswatervoorziening en bereikbaarheid, NVBR, september 2003), regionale en gemeentelijke richtlijnen en/of regelgeving. Dit betreft de onderdelen:

  • bereikbaarheid;
  • opkomsttijd;
  • bluswatervoorziening;
  • zelfredzaamheid;
  • sirenedekking;
  • samenhang veiligheidsketen.

De hoofdtaken van de brandweer zijn onderverdeeld in schakels uit de veiligheidsketen. De schakels zijn:

  • Pro-actie; de schakel pro-actie gaat onder andere over de bluswatervoorziening, de bereikbaarheid en de sirenedekking.
  • Preventie; voor het aspect preventie geldt dat rekening moet worden gehouden met de bestaande wet- en regelgeving.
  • Preparatie; voor hulpdienstrelevante objecten is het wenselijk om deze op te nemen in de planvorming van de brandweer, zoals een bereikbaarheidskaart of een aanvalsplan.
  • Repressie; vanuit de repressieve dienst wordt ter plaatse bepaald hoe er wordt ingezet.
  • Nazorg; de taak nazorg heeft geen consequenties voor de ruimtelijke ordening.

Ondanks de gerealiseerde veiligheidsmaatregelen en -voorzieningen blijft er een restrisico waarbinnen incidenten plaats kunnen vinden.

Het uitgangspunt is dat ontwikkelingen/plannen dienen te voldoen aan de gemeentelijke bouwverordening en de handleiding Bluswatervoorziening en bereikbaarheid van het NVBR van september 2003.

4.2.2 Bereikbaarheid

De locatie is via een verharde weg van +/-500 meter te bereiken. Een probleem kan zijn dat het moeilijk paseren is als er een tegenligger aankomt.

4.2.3 Opkomsttijd

In theorie is de brandweer overdag binnen 9 minuten en 50 seconden aanwezig op de locatie. In de avond-, nacht- en weekendsituatie is dat 10 minuten en 50 seconden.

4.2.4 Bluswatervoorziening

De bluswatervoorziening is op deze locatie ontoereikend. Vandaar dat de brandweer in het buitengebied bij een binnenbrand altijd met twee tankautospuiten aanrijdt.

4.2.5 Zelfredzaamheid

De ontwikkeling betreft een woning, waarbij aangenomen kan worden dat debewoners zelfredzaam zijn.

4.2.6 Waarschuwings- en alarmeringssysteem

afbeelding "i_NL.IMRO.0141.BP00089-0601_0016.jpg"

Figuur 16 Sirenedekking Almelo

Zoals te zien is op bovenstaande figuur is er in het plangebied geen sirenedekking. Wanneer dat het geval is worden de bewoners via luidsprekerwagens gealarmeerd.