direct naar inhoud van 8.2 Vooroverleg
Plan: Nijrees Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0141.BP00037-0401

8.2 Vooroverleg

8.2.1 Inspectie Leefomgeving en Transport

In de AMvB Ruimte zijn de nationale belangen die juridische borging vereisen opgenomen. Deze AMvB is gericht op doorwerking van nationale belangen in gemeentelijke bestemmingsplannen. Geoordeeld wordt dat dit bestemmingsplan geen rijksbelangen schaadt. Daarom is afgezien van het voeren van vooroverleg met het Rijk.

8.2.2 Provincie Overijssel

De provincie Overijssel heeft aangegeven dat het voorliggende bestemmingsplan past in het provinciaal ruimtelijk beleid. Hiermee is, voor zover het de provinciale diensten betreft, voldaan aan het vooroverleg als bedoeld in het Besluit ruimtelijke ordening.

8.2.3 Waterschap Regge en Dinkel

Het waterschap Regge en Dinkel heeft op 23 oktober 2012 aangegeven in het kunnen stemmen met het voorliggende bestemmingsplan. Wel heeft het waterschap hierbij enkele opmerkingen gemaakt, te weten:

  • De wijze waarop in het plan wordt omgegaan met oppervlaktewater, hemelwater, grondwater en afvalwater geschiedt in overeenstemming met het vigerende beleid van waterschap Regge en Dinkel. Wel is het van belang dat er binnen het plan voldoende ruimte wordt gecreëerd, om de mogelijkheden voor infiltratie en berging van hemelwater optimaal te kunnen benutten. In het huidige voorontwerpbestemmingsplan wordt in de Regels in hoofdstuk 2, artikel 6 "Wonen", geen mogelijkheid voor waterfuncties genoemd. Wij adviseren u om genoemd artikel 6 "Wonen", onder 6.1 Bestemmingsomschrijving, aan te vullen met de regel: " Voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, waaronder begrepen voorzieningen voor afvoer, tijdelijke berging en infiltratie van hemelwater", zodat de omschrijvingen geen belemmering kunnen vormen voor aanleg van hemelwaterafvoersystemen.
  • De plangrens op de linkeroever van de Weezebeek ligt binnen de beschermingszone van de beek en valt daarmee onder de Keur van het waterschap. Voor werkzaamheden binnen de beschermingszones van de beek dient t.z.t. een watervergunning te worden aangevraagd.
  • In de toelichting van het plan wordt aangegeven dat de waterafvoer van de Weezebeek in de toekomst een fractie zal bedragen van de huidige afvoer i.v.m. de aanleg van de "Doorbraak". Wij wijzen er op dat in stedelijk gebied de afvoerpieken grotendeels worden bepaald door de aanwezigheid van overstortwater vanuit de riolering. Bovenstrooms van het plan monden meerdere riooloverstorten op de Weezebeek (de Riet, Bornsestraat, Drienemansweg, totaal +/- 85ha afvoerend stedelijk gebied) waardoor ook in de toekomst rekening gehouden moet worden met afvoerpieken van meerdere m3's/sec.


De opmerkingen van het waterschap zijn doorgevoerd in het bestemmingsplan.

8.2.4 Brandweer Twente

De brandweer Twente heeft op 23 oktober 2012 in het kader van vooroverleg een advies opgesteld. De conclusie van het advies luidt als volgt: "De ontwikkeling van het plangebied 'Nijrees-Noord' leidt tot een toename van het aantal aanwezigen nabij de spoorlijn Almelo – Hengelo. De bijdrage aan het groepsrisico is echter nihil, doordat het plangebied op 125 meter van het spoor ligt. Bovendien worden in het kader van het Basisnet Spoor maatregelen getroffen om de kans op een incident te reduceren. Daarnaast heeft u maatregelen getroffen om de bestrijdbaarheid van een incident op het spoor ter hoogte van het plangebied te verbeteren".

Hiermee is voldaan aan het vooroverleg als bedoeld in het Besluit ruimtelijke ordening.